Atzīmējot priekšlaicīgi dzimušo bērnu dienu,  š.g. 1.novembrī,  modes un izklaides centrā „Rīga Plaza” tiks atklāta priekšlaicīgi dzimušo bērnu dienas foto izstāde „Es piedzimu agrāk”, kuras atklāšanas pasākumā uzstāsies bērnu un jauniešu vokālais ansamblis „Kolibri” kopā ar mūziķi Ralfu Eilandu, atskaņojot dziesmas, no bērnu  muzikālās izrādes „Manas mājas zvērudārzs”. Pasākuma ietvaros paralēli darbosies arī vairākas radošās darbnīcas.

Bieži vien iemesli, kāpēc mazulis piedzimst priekšlaicīgi, nav zināms. Taču ir skaidrs, ka priekšlaicīgi dzimušiem mazuļiem ir nepieciešams veltīt īpašas rūpes un uzmanību, jo viņi  pasaulē ieradušies vēl līdz galam nesagatavoti.

Priekšlaicīgi dzimušo bērnu dienas mērķis ir pateikties visiem ārstiem, māsām, līdzcilvēkiem un citiem profesionāļiem, kuri palīdzējuši šajā pasaulē ienākt pirms laika dzimušiem bērniņiem, esot līdzās vismazākajiem, brīžos, kad tas visvairāk nepieciešams, iedrošinot vecākus turpināt cīnīties par bērnu dzīvību, un nepadoties grūtībām, ar kurām nākas saskarties mazuļa dzīves sākumposmā.

Priekšlaicīgi dzimušo bērnu dienas svinībās atnākušos skatītājus ar 40 minūšu koncertprogrammu priecēs bērnu un jauniešu vokālais ansamblis „Kolibri”, kurš kopā ar  mūziķi Ralfu Eilandu izpildīs dziesmas no koncertizrādes bērniem „Manas mājas zvēru dārzs”.

Papildu tam, ikvienam bērnam būs iespēja apgūt balonu locīšanas tehnikas un veidot dažādu formu balonus „Rotaļu Fabrika” darbnīcā, kā arī  „LOOM BANDS” stendā izgatavot gumijas aproces. Savukārt  pašiem mazākajiem bērniem (vecumā līdz 4 gadiem) būs iespēja rotaļāties pie gaismas galda, smilšu kastē un darboties ar jaunākās paaudzes plastilīnu.

Priekšlaicīgi dzimušo bērnu dienas izstādes atklāšanas laikā norisināsies apģērbu veikala „Lindex”  bērnu apģērbu modes skate, kurā piedalīsies priekšlaicīgi dzimušo bērnu izstādes fotogrāfijās redzamie bērniņi.

Ik gadu pasaulē nāk 15 miljoni bērniņu, no kuriem vismaz viens no 10 jaundzimušajiem piedzimst pirms laika. Savukārt Latvijā katru gadu priekšlaicīgi, jeb pirms 37.grūtniecības nedēļas, dzimst vairāk nekā 1000 zīdaiņi.

Amanda Smildzere, Latvijas Neonatologu biedrības vadītāja:

„Šīs aktivitātes publiskajā telpā ir ļoti nozīmīgas vairāku apsvērumu dēļ. Pirmkārt, tiek pievērsta plašākas sabiedrības uzmanība mazuļiem, kuri ir dzimuši pirms laika -  ļoti maziņi un neaizsargāti. Otrkārt, lai viņi izaugtu,  ir jāiegulda lielas vecāku rūpes un mīlestība, mediķu darbs, un tam ir nepieciešams arī sabiedrības atbalsts un izpratne. Arī mēs paši varam priecāties par šiem mazuļiem, kuri gada laikā ir izauguši par aktīviem un bezbēdīgiem draiskuļiem, savā attīstībā neatpaliekot  no laikā dzimušajiem vienaudžiem.

Tas noteikti būs liels emocionāls atbalsts arī tām ģimenēm, kuru priekšlaicīgi dzimušie mazuļi ir vēl pavisam maziņi sava ceļa sākumā.”

Uz pasākumu 1.novembrī, plkst. 12.00, modes un izklaides centrā „Rīga Plaza”centrālajā laukumā, Mūkusalas ielā 71 aicināti  visi interesenti, īpaši, priekšlaicīgi dzimušo bērniņu vecāki, tuvinieki, draugi, viemēr līdzās esošie mediķi un ikviens brīnišķīgais cilvēks, kas dzimis priekšlaicīgi, un par spīti tam, ka pirmajos dzīves gados gājis grūtāk, šobrīd pasaulei rāda savu spēku!

Foto izstāde modes un izklaides centrā „Rīga Plaza” būs apskatāma no 1. – 30.novembrim. Pasākumu organizē Latvijas Neonatologu biedrība.