Daļai vecāku lielas grūtības sagādā pieradināt bērnu tīrīt zobus, jo bērns neparko to nevēlas darīt, vai arī tīra zobus ar lielu piespiešanos. Tomēr ir daži jautri veidi un tehnikas, ko varat izmantot, lai bērnam šī nodarbe kļūtu interesanta un viņš ar prieku to darītu. Galvenais, zobu tīrīšanai ir jākļūst par kopīgu, jautru nodarbi visai ģimenei, arī vecākiem. Tīrot savus zobus, arī vecākiem ir jābūt priecīgiem, jo tikai tā bērnam var parādīt, ka tas ir jautri un viegli, un tad arī bērns to vēlēsies darīt.

1. Izdomā stāstu!

Pastāsti bērnam, kāpēc zobiņi ir jātīra, – ka saldums (cukurs) un neiztīrītie ēdienu atlikumi bojās zobus un veidos caurumus, ja tie netiks notīrīti. Bērns tev var vaicāt, kā tas notiek, – ļauj vaļu savai fantāzijai! Vislabāk darbojas stāsts par zobugrauzi, zobu mikrobu utt., kas slēpjas netīrumos uz zobiem un rada zobos caurumus. Patiesība ir vienkārša – aplikums, kas paliek uz zobiem, rada skābes, kas veido kariesu.

2. Rādi un skaidro!

Paņem savu zobu suku un rādi, kā tu tīri zobus. Ļauj bērnam to darīt kopā ar tevi. Mazākam bērnam būs interesanti tīrīt zobus kādai savai mīļmantai. Varat iegādāties “īpašu” zobu birsti lielajam, mīļajam zaķim, lācim vai lellei. Un tad zobiņi no rīta un vakarā tiks tīrīti gan mīļmantai, gan tās īpašniekam.

3. Atbildi uz bērna jautājumiem!

Atbildot uz bērna jautājumiem par zobiņu tīrīšanu, ļauj vaļu izdomai, piemēram, kopā ar bērnu nomazgā pusdienu šķīvi – ar trauku mazgājamo līdzekli un sūkli soli pa solim tiek nomazgāti netīrumi, un tāpat ar zobu suku un zobu pastu tiek notīrīti zobiņi. Vizuāli parādot šo procesu, bērns vieglāk sapratīs un vēlēsies, lai zobiņi ir tīri kā kārtīgi nomazgāts šķīvis.

4. Spēlējiet spēli!

Katrs vecāks zina, kāds grāmatu vai multiplikācijas filmu varonis viņa bērnam ir īpaši mīļš. Bērns var būt supervaronis, kas ar zobu sukas un zobu pastas palīdzību glābj zobus no nejaukā zobugrauža. Vai arī bērns var būt zobu karaļvalsts princis vai princese, kas katru rītu un vakaru saviem zobiņiem rīko balli, un zobu tīrīšana var kļūt par jautru pasākumu pat ar dziesmiņu dziedāšanu.

5. Izvēlies zobu pastu kopā ar bērnu!

Iegādājies bērnam zobu pastu kopā ar viņu un ļauj viņam izvēlēties starp bērnu zobu pastām. Varbūt ir kāda īpaša zobu pastas garša, kuru bērns vēlas. Noteikti izvēlies vecumam atbilstošu un fluorīdus saturošu zobu pastu.

6. Dziediet vai skaitiet laiku!

Zobiņi obligāti ir jātīra 2–3 minūtes. Izmantojiet smilšu pulkstenīti, kuru veikalos var iegādāties kopā ar zobu sukām. Katrā tīrīšanas reizē varat izdomāt kopīgu 2–3 minūtes ilgu skaitāmpantiņu – „mazgājam zobam sāniņus, zobiņam kut, 1, 2, 3, 4, 5, un zobiņš smejas” utt. Pantiņus izdomājiet kopā, ik pa brīdim priecīgi iesaucoties, ka tikko redzējāt aizbēgam vienu zobugrauzi ar visu mugursomu.

7. Iepazīstiet zobiņu Baltiņu, zobu suku Čaklīti un zobugrauzi Urķi!

Kopā ar bērnu noskatieties animācijas filmiņu „Man ir tīri zobi!” un kopīgi pārrunājiet redzēto. Šajā animācijas filmiņā bērns iepazīsies ar zobiņu Baltiņu, zobu suku Čaklīti un zobugrauzi Urķi, un tas noteikti viņu mudinās katru rītu un vakaru skriet pie savas zobu sukas Čaklītes, lai iztīrītu zobiņus. Filmiņu skatieties www.tirizobi.lv

8. Paslavējiet savu bērnu!

Paslavējiet bērnu par to, ka viņš zobiņus tīra pareizi un ievēro zobu tīrīšanas ilgumu – divas līdz trīs minūtes. Novērtējiet sava bērna panākumus un noteikti paslavējiet par sasniegumiem.

Lai jums izdodas!

Kampaņu par bērnu mutes dobuma un zobu veselību „Man ir tīri zobi” organizē Veselības ministrija un Slimību profilakses un kontroles centrs. Plašāk par kampaņu www.tirizobi.lv .