Restorānu tīkla Gan bei līdzīpašniece Gaļina Karmčaka – no Saskaņas ievēlētā Saeimas deputāta Sergeja Potapkina sieva – apcietināta saistībā ar krāpšanos restorānu kases aparātos.

Kopumā aizturēti septiņi cilvēki, bet vēl divi – apcietināti.

Restorānu tīkla Gan bei kases automātos tika uzstādīta īpaša programma, kuras mērķis bija samazināt dienas apgrozījumu, paziņojis Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Krāpnieciskā programma darbojās šādi: kases aparātā tika ievietota USB zibatmiņa, kas iedarbina programmatūru, ar kuras palīdzību dienas beigās restorānu tīkla kasēs tiek uzrādīts mazāks apgrozījums nekā patiesībā. Līdz ar to jāmaksā arī mazāks nodokļu apjoms.

Pieeju programmatūrai aizsargāja parole, un pastāv aizdomas, ka to izstrādājusi tā pati firma, kas apkalpo un tirgo kases aparātus. Viena šāda USB atmiņa ar krāpniecisko programmatūru maksāja 1,5 tūkstošus eiro, taču programmatūra bija regulāri jāatjauno. Lai varētu veikt šādu krāpšanos, katram kases aparātam esot vajadzējis savu USB karti.

Kriminālprocess par krāpšanos tika uzsākts septembrī, savukārt trešdien, 10. decembrī, kopumā tika veiktas 30 kratīšanas, kurā tika iesaistīta arī specvienība OMEGA. To laikā tika izņemti dokumenti un skaidra nauda.

Krāpšanās rezultātā ik mēnesi no Gan bei restorānu kasēm nelegāli tika izņemta nauda 700–800 tūkstošu eiro apmērā. Tāpat tika maksātas algas aploksnēs. Uzņēmumā atrasta arī “melnā grāmatvedība” un aplokšņu algu saraksti.

Tikmēr trešdien kratīšanas dēļ slēgtie Gan bei restorāni ceturtdien jau atkal darbojās.

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers TV3 Ziņām skaidroja, ka divos uzņēmumos esot veiktas manipulācijas ar grāmatvedības atskaišu dokumentiem. Mahinācijas esot ļāvušas uzņēmumam samazināt fiksētos ieņēmumus.

Kopumā piecu mēnešu laikā šajās mahinācijās valstij radīti zaudējumi 780 tūkstošu eiro apmērā, kas radušies no nenomaksātā pievienotās vērtības nodokļa. Taču vēl nav nomaksāts arī uzņēmuma ienākuma nodoklis un sociālais nodoklis no darbiniekiem, sacīja Ē. Kalnmeiers.