16. decembrī, plkst. 6:35 deviņgadīgais Dāvis kopā ar mammu un mediķiem dosies uz Filadelfijas Bērnu slimnīcu, lai saņemtu nepieciešamo ārstēšanu un atgūtu veselību. Zēna dzīvības glābšanai un veselībai pāris dienu laikā tika saziedoti 317 173.95 eiro, valsts piešķīra 100 000 eiro.  

Ņemot vērā, ka Dāvja veselības stāvoklis ir vērtējams kā stabils, Bērnu slimnīcas ārstu konsīlijs nolēma, ka zēns ceļā var doties ar regulāro avioreisu, taču, lai lidojumā laikā uzraudzītu un nodrošinātu nemainīgas vitālās organisma funkcijas (elpošanu, sirdsdarbību, asinsspiedienu), kā arī, lai nepieciešamības gadījumā sniegtu medicīnisko palīdzību, līdzi jādodas gan bērnu intensīvas terapijas speciālistam, gan bērnu ķirurgam.

Vienlaikus ir panākta vienošanās, ka mediķiem pārlidojuma laikā būs iespēja lidmašīnas salonā ņemt līdzi un izmantot nepieciešamo medicīnisko aprīkojumu un medikamentus, kā arī sadarbībā ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi, ir sakāroti gan personu apliecinošie, gan ceļošanas dokumenti bērnam.

Zēns dosies uz Filadelfijas Bērnu slimnīcu, kas ir viens no lielākajiem pediatriskajiem izpētes un zinātnes centriem visā pasaulē. Tajā pieejamas jaunākās medicīnas tehnoloģijas, kas apvienojumā ar speciālistu profesionālajām prasmēm un īpaši izveidotām ārstēšanas programmām, palīdz bērniem ar ļoti retām un komplicētām saslimšanām, tādejādi saglabājot neskaitāmas bērnu dzīvības no visas pasaules.

Bērnu ķirurgs, Dāvja ārstējošais ārsts Olafs Volrāts uzsvēra: „Būšu kopā ar Dāvi visu lidojuma laiku, lai nepieciešamības gadījumā kopā ar kolēģi sniegtu medicīnisko palīdzību. Savukārt, ASV lidostā mūs sagaidīs specializēts transports, kas nogādās bērnu uz Filadelfijas Bērnu slimnīcu. Mēs ļoti ceram, ka Dāvja veselības stāvokli neietekmēs spiediena svārstības lidojuma laikā, ka arī nenotiks neplānotas reisa aizkavēšanas.”

Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa: „Šoreiz ļoti liels nopelns Dāvja glābšanā ir medijiem, kuri atsaucās mūsu aicinājumam un nekavējoties sabiedrību informēja par situāciju, un, tad sekoja vislielākais pārsteigums – ļoti ātri un intensīvi sāka nākt cilvēku ziedojumi Dāvim, pirmajā dienā saziedojot gandrīz 100 000 eiro! Vienlaikus sekoja reakcija arī no valsts amatpersonu puses, un rezultātā Dāvim nepieciešamie līdzekļi kopīgiem spēkiem tika iegūti trīs dienu laikā. Mēs esam ļoti, ļoti pateicīgi ikvienam, kurš Dāvim palīdzēja un deva iespēju glābt dzīvību un atgūt veselību. Šobrīd esam pārskaitījuši naudu par Dāvja ārstēšanu Filadelfijas Bērnu slimnīcai, kā arī esam parūpējušies, lai Dāvja mammai būtu naktsmītne slimnīcas tuvumā un viņa varētu klīnikā saņemt arī tulka palīdzību! No sirds novēlam Dāvim veselību un drīzu atgriešanos mājās!”

Atgādinām, ka zēnam konstatēta smaga kombinēta patoloģija saistībā ar nepareizu limfas atteci no vēdera dobuma orgāniem, kā rezultātā veidojas neatgriezeniski vielu maiņas traucējumi un iestājas imūndeficīta sindroms. Nesniedzot steidzamu palīdzību, slimības iznākums vairumā gadījumu ir letāls. Bērnu slimnīcas ārsti ir veikuši vairākas medicīniskas darbības, t.sk. ķirurģisku limfas atteces traucējumu korekcijas mēģinājumu un citas, kas nav sniegušas cerēto rezultātu. Ņemot vērā to, ka Latvijā limfogrāfija netiek veikta, Bērnu slimnīcas terapeitiskās iespējas ir izsmeltas un ir nepieciešama ārvalstu palīdzība.

Informējam, ka situācijās, kad Latvijā esošo speciālistu zināšanas, pieredze vai medicīnas tehnoloģiju resursi ir nepietiekami, bērniem tiek nodrošināta iespēja saņemt medicīnisko palīdzību kādā no Eiropas Savienības valstīm. Bērnu slimnīcas ārsti sazinās ar ārvalstu kolēģiem un organizē bērna ārstniecības procesu, savukārt Bērnu slimnīcas fonds uzņemas rūpes par bērna un viena no vecākiem, kā arī pavadošā ārsta transportēšanu un uzturēšanos konkrētajā klīnikā. No valsts līdzekļiem tiek segtas tiešās ārstniecības izmaksas bērnam (operācijas, izmeklējumi u.c. pakalpojumus). Dāvis būs pirmais pacients no Latvijas, kuram ir nepieciešams doties ārpus Eiropas Savienības un ekonomiskās zonas, lai saņemtu medicīnisko palīdzību, jo tā ir iespējama tikai ASV.

Zēna dzīvības glābšanai un veselībai pāris dienu laikā tika saziedoti 317 173.95 eiro. Bērnu slimnīcas fonda bankas kontos kopumā ziedoti 186 828 eiro - Swedbankas kontā 104 903, SEB bankā 81 235, Citadeles bankā 74 un ar PayPal 616.33 eiro, savukārt Ziedot.lv portālā ziedoti 53 873.63 eiro un pa labdarības tālruni saziedoti 76 472,32 eiro.