„Veselība tomēr ir pati svarīgākā lieta uz pasaules. Ne stāvoklis sabiedrībā, ne nauda nepalīdzēs, ja būsim vieglprātīgas pret savu veselību,” atbalstu regulārām krūts veselības pārbaudēm pauž uzņēmēja Marika Ģederte. „Bieži vien mēs pat nepamanām nopietnas izmaiņas organismā un domājam, ka rīt jau pāries, bet parīt bieži vien jau ir par vēlu. Pieaugot ķermeņa svaram un vecumam, hormonu izmaiņu dēļ krūtis ir pakļautas krūts vēža riskam. Ir svarīgi tās regulāri pārbaudīt un novērst jebkādas saslimšanas. Neaizmirsīsim, ka krūtis ir ne tikai sievietes pašapziņai, skaistumam un bērnu barošanai, bet tās priecē arī vīriešus. Mums pašām sevi jāpārbauda un jāapmeklē ārsts vismaz reizi gadā, lai veiktu nepieciešamos izmeklējumus ,” iedrošina uzņēmēja.

Vairāki sabiedrībā zināmi cilvēki iesaistījušies krūts veselības informatīvajā kampaņā „Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!”, aicinot sievietes regulāri pārbaudīt krūšu veselību. Tiklīdz mēs apzināsimies, ka neviens nav pasargāts no krūts vēža un pieņemsim, ka vienīgais veids, kā varam rūpēties par krūšu veselību, ir regulāras pārbaudes, mēs iestāsimies par veselību.

Mudināt sievietes rūpēties par savu veselību var arī vīrieši. To ļoti labi apzinās aktieris Andris Bulis, kurš ir gatavs publiski paust savu iedrošinājumu ikvienai sievietei Latvijā. „Man ir svarīgi runāt par šo tēmu un aicināt sievietes vecumā no 50 – 69 gadiem izmantot valsts sniegto iespēju bez maksas reizi divos gados pārbaudīt krūšu veselību ar mamogrāfijas metodi. Uzskatu, ka nav daudz veselības veicināšanas programmas, kas saistītas ar bezmaksas veselības pārbaudēm mūsu valstī. Ņemot vērā, ka saslimstība ar krūts vēzi pieaug, bet, laicīgi to atklājot, krūts vēzi var izārstēt, es vēlos skaļi teikt, ka sievietēm ir jāpārbaudās. Šī iespēja ir jāizmanto. Mums, vīriešiem, nav vienalga, kāda veselība ir mūsu sievietēm!” uzskata aktieris.

Jau vairākus gadus kampaņas „Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!” patroneses godā ir televīzijas un radio raidījumu vadītāja Baiba Sipeniece – Gavare, kura nu jau tradicionāli aicina sievietes nebaidīties un atrast laiku regulārām pārbaudēm. „Dakteri nemitīgi atkārto, ka, laicīgi atklājot vēzi, to var veiksmīgi izārstēt, tomēr mūsu ikdiena paiet ļoti ātri – ikvienai sievietei ir pienākums pret ģimeni, bērniem, vīru, sabiedrību, bet vismazāk pienākumu ir pret sevi. Mums pat nav laika aiziet pie daktera. Ar kampaņas „Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!” starpniecību mēs klauvējam pie savu mammu, māsu un tanšu sirdsapziņām un sakām – ja nerūpējies par savu veselību, tad padomā par mums, - kad tevis nebūs, mums tevis ļoti pietrūks. Daudzu cilvēku likteņi būs salauzti tikai tāpēc vien, ka biji neapzinīga. Aizej un pārbaudies!” aicina kampaņas patronese.

Lai veicinātu sieviešu informētību par savlaicīgu krūts veselības pārbaužu nepieciešamību, jau piekto gadu tiek organizēta krūts veselības informatīvā kampaņa „Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu! ar mērķi atgādināt sievietēm par regulārām ikmēneša krūts pašpārbaudēm un aicināt sievietes vecumā no 50 – 69 gadiem (riska grupa ar paaugstinātu krūts vēža risku) izmantot Valsts sniegto iespēju bez maksas reizi divos gados veikt krūts izmeklējumu ar mamogrāfijas metodi. Šogad kampaņa tiks atklāta 2015.gada 10. aprīlī, viesnīcā Roma (Kaļķu ielā 28, Rīgā).

Ik gadu vairāk nekā 100 000 sieviešu vecumā no 50 – 69 gadiem saņem valsts nosūtītu uzaicinājuma vēstuli veikt krūšu izmeklējumu ar mamogrāfijas metodi bez maksas. Realitātē ne vairāk kā 40% sieviešu veic šo pārbaudi. Tas joprojām ir maz, ņemot vērā, ka paaugstināts krūts vēža saslimšanas risks ir tieši sievietēm vecumā no 50 – 69 gadiem.

Vairāk informācijas par kampaņu: www.parbaudikrutis.lv/