Jau piecus gadus maija mēnesī, Krūšu veselības dienā, pulcējamies kopā, lai dotos rozā lentītes gājienā un pievērstu sabiedrības uzmanību krūšu veselībai. Šogad gājienā dosimies plkst. 14:30 jau labi pazīstamajā maršrutā Brīvības piemineklis – Arēna Rīga. Vērtīga pieredze, interesants maršruts, laba kompānija, draudzīga atmosfēra un, protams, gandarījums, sasniedzot finišu, ir tas, kas cilvēkus iedvesmo ik gadu piedalīties šajā gājienā.

Pērn gājiens sapulcināja vairāk nekā 500 cilvēkus, kuri savstarpēji dalījās priekā par šo dienu – krūšu veselības dienu. Tā ir diena sievietei, kad ikviens cilvēks, piedaloties gājienā, var paust savu attieksmi – apziņu par krūšu veselības tēmas nopietnību. Iebiedēšanas metodes nedarbojas. Bailes ir jāatmet. Mums ir jāveicina izpratne par krūšu veselību. Sievietēm ir svarīgi apzināties, ka tas var notikt ar viņu, viņas mammu, māsu vai kādu citu svarīgu sievieti viņas dzīvē. Neviens nav pasargāts no krūts vēža, bet mēs varam parūpēties par sevi, savlaicīgi dodoties pie speciālistiem uz pārbaudēm.

Reģistrēšanās rozā lentītes gājienam notiks pie Brīvības pieminekļa laika posmā no plkst. 13:00 – 14:30. Visi reģistrētie dalībnieki pēc tam piedalās balvu izlozē, kas notiks Arēnā Rīga.

Jau tradicionāli Krūšu veselības diena ietver arī pasākumu pie Brīvības pieminekļa un rozā lentītes basketbola spēli Arēnā Rīga.

Plkst. 13.00 notiks informatīvi izklaidējošs pasākums pie Brīvības pieminekļa, kur piedalīsies gan dažādi mākslinieki, gan arī nozares speciālisti. Sievietēm pēc 50 gadu vecuma būs iespēja pārbaudīt krūšu veselību mobilajā mamogrāfā, savukārt ikviena sieviete neatkarīgi no vecuma ir aicināta apmeklēt krūšu pašpārbaudes apmācības telti. Jau otro gadu pasākuma dalībniekiem būs iespēja uzrakstīt un nosūtīt pastkarti sev svarīgai sievietei ar mobilās pasta stacijas starpniecību. Jogas mīļotāji varēs piedalīties jogas nodarbībā, kas notiks Bastejkalnā. Arī bērniem būs jautras nodarbes pasākumā, viņi varēs radoši darboties īpaši izveidotā stūrītī. 

Šogad pasākumā uzstāsies grupa Credo, dziedātāja Sonora Vaice ar grupu Melo M, grupa Bunch of Gentlemen, dziedātāja Diāna Pīrāgs, dziedātāja Elizabete Zagorska, vokālā grupa FRAMEST, meiteņu saksofonu kvartets The Green land, deju grupa RITMS un Argentīnas tango deju studijas TangoStudio vadītāji Aigars Stirna un Marija Okružnova.

Iedvesmojošus vārdus teiks LR Veselības ministrs dr. biol. Guntis Belēvičs, Latvijas Onkoloģijas centra Krūts ķirurģijas nodaļas vadītājs asoc. prof. Jānis Eglītis, krūts vēža pacienšu atbalsta biedrības „VITA” dibinātāja dr. Sarmīte Baltkāje, kampaņas reģionālā vēstnese Vija Tirzmale, Latvijas psihoterapeitu biedrības pārstāvis, Una Liberte, sieviete, kura uzveikusi krūts vēzi, kā arī Latvijas sieviešu izlases basketbola komanda un Latvijas Basketbola savienības ģenerālsekretārs Edgars Šneps. Audioierakstā uzmundrinošus vārdus teiks kampaņas atbalstītājs Andris Bulis.

Plkst. 16.00 notiks rozā lentītes basketbola spēle starp Latvijas un Ķīnas sieviešu izlasēm. Šogad pirms spēles „Arēna Rīga” notiks īpašs pasākums– Latvijas veļas ražotāja „Lauma Lingerie” modes skate sadarbībā ar Latvijas Bodibildinga, fitnesa un bodifitnesa federāciju un mākslinieci Annu Zīriņu.

Visos pasākumos ieeja ir bez maksas. Atcerieties pie Brīvības pieminekļa reģistrēties gājienam, jo tad piedalīsieties balvu izlozē, kas notiks Arēna Rīga.

Plašāka informācija par kampaņu „Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!”: www.pārbaudikrūtis.lv/