Aculiecinieki Madeiras lidostā Portugālē fiksējuši skatu, kā pasažieru lidmašīna praktiski pēdējā brīdī izvairījusies no katastrofas.


18.februārī uzņemtajā video redzams, kā lidmašīna, kura gatavojas nolaisties Madeiras lidostā, spēcīgajā vējā cenšas stabili veikt nosēšanos, taču, tuvojoties lidostai, tā strauji pārtrauc nosēšanos un no jauna uzņem augstumu, izvairoties no ietriekšanās lidostas norobežojumā.


Tiesa, Madeiras lidostā šādi skati ir novērojami visnotaļ bieži, jo spēcīgais vējš pirms nolaišanās pilotiem regulāri sagādā problēmas.

Video autors norāda, ka «spēcīgo vēju dēļ, kas ir pie Madeiras lidostas, šī tiek uzskatīta par vienu no sarežģītākajām lidostām».

Madeiras lidosta atrodas kalnu un jūras tuvumā, kas izraisa spēcīgus sānvējus un turbulenci, traucējot lidmašīnu nolaišanās procesam.


Papildus grūtības pilotiem sagādā lidostas īsais skrejceļš, un pat pieredzējušiem pilotiem nosēšanās šajā lidostā ir kā izaicinājums, līdz ar to ir nepieciešami speciāli treniņi.

Lidostas skrejceļš ir divas reizes pagarināts. Pirmo reizi tas tika izdarīts pēc tam, kad 1977.gadā lidmašīna nespēja nosēsties uz īsā skrejceļa un ietriecās tuvākajā pludmalē. Šajā katastrofā gāja bojā 131 cilvēks.

2000.gadā skrejceļš tika pagarināts par vienu kilometru.