Latvijas Leļļu teātra jauniestudējums “Pinokio” savu pirmizrādi piedzīvos jau pēc nepilnām trīs nedēļām – 6. martā, turklāt vienā dienā gaidāma iestudējuma pirmizrāde gan latviešu, gan krievu trupā.

Šobrīd izrādes režisors Jans Villems van den Boss aizrautīgi iepazīst leļļu teātra specifiku un tā dažādās izpausmes iespējas. Lai arī darbs paralēli ar divām aktieru trupām ir nogurdinošs, viņš atzīst, ka mēģinājumu process uzlādē un šī ir jauna un interesanta pieredze. “Man patīk šis izaicinājums. Manuprāt, mēs esam radījuši jaunu, skaistu pasauli”, saka van den Boss.

Savulaik domājot par “Pinokio” iestudēšanu, režisoru ļoti saistījis izteiciens “to grow a skin” (burtiskā tulkojumā “uzaudzēt ādu”), kas apzīmē pieaugšanas un sevis apzināšanās procesu. Tieši tādēļ izrāde ieguvusi tik savdabīgu vizuālo un arī konceptuālo risinājumu – skeletu pasauli, kurā viss sastāv no kauliem, un galvenais varonis noslēgumā “uzaudzē ādu” - kļūst par īstu zēnu. Van den Bosu ietekmējusi arī Volta Disneja 1926. gadā tapusī multiplikācijas filma par skeletu deju “Silly symphony”, kuras jautro atmosfēru viņš centies “pārnest” uz skatuves.

Lai arī mākslinieka Reiņa Pētersona uzburtā skeletu pasaule ar tās tēliem pirmajā acu uzmetienā kādam var šķist biedējoša, izrādes veidotāji apliecina – uz skatuves notiekošais drīzāk būs kā spēle ar Lego kauliņiem. Lai iestudējums aizrautu skatītājus, tajā dzirdēsim daudz dziesmas, redzēsim itāļu commedia dell’arte elementus, kā arī tradicionālos leļļu teātra “brīnumus” - marionetes, priekšmetu “lidināšanos” gaisā u.c.

Iestudējuma dramaturģiskais materiāls ir britu dramaturga un filmu scenāriju autora Lī Hola luga “Pinokio piedzīvojumi” pēc Kollodi pasakas motīviem, ko latviešu valodā tulkojis Raimonds Auškāps, bet krievu valodā - Dmitrijs Petrenko. Izrādes mūzikas autors ir komponists Raimonds Tiguls, savukārt horeogrāfiju izstrādājusi Inga Raudinga.

Biļetes uz pirmizrādi, kā arī turpmākajām “Pinokio” izrādēm iepriekšpārdošanā nopērkamas visās “Biļešu paradīzes” tirdzniecības vietās, kā arī internetā www.bilesuparadize.lv/. Sīkāka informācija par šo un citiem iestudējumiem www.lelluteatris.lv/.