Lai raisītu interesi par tehniskajām zinātnēm, no 26. līdz 28. novembrim Ķīpsalā, izstādē „Tech Industry 2015” piestās Latvijā pirmais „TehnoBuss” – mobila, ar modernām tehnoloģijām aprīkota demonstrāciju laboratorija, ko varēs ne tikai aplūkot, bet arī izmēģināt.

Sākumā varētu šķist, ka tas ir parasts 18 m garš satiksmes autobuss, bet tā salons pārsteigs ikvienu: ierasto krēslu vietā neparastas iekārtas – programmējamie darba galdi (CNC frēze, CNC virpa), multimediju sistēmas, automatizācijas minirūpnīca, pneimatikas stends, metināšanas izmēģinājumu stends, Latvijā ražots 3D printeris un citi agregāti. Mini simulācija īstai rūpnīcai!

Šīs ceļojošās mācību laboratorijas mērķis ir atraktīvā un uzskatāmā veidā iepazīstināt jauniešus ar inženierzinātņu pielietojumu mūsdienu tehnoloģijās un radīt interesi par mašīnbūves un metālapstrādes specialitātēm.

’’Mums ir ļoti svarīgi virzīt jauniešus izvēlēties šīs nozares specialitātes, jo Latvijā metālapstrādes nozarē trūkst inženiertehniskā personāla, tie ir apmēram 20 procenti no strādājošo skaita, turklāt trūkstošo speciālistu skaits ar katru gadu palielinās,” norāda Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības asociācijas (MASOC) valdes priekšsēdētājs Vilnis Rantiņš.

MASOC dati liecina, ka pašlaik nozarē papildus ir nepieciešami apmēram 600 koledžas un universitātes līmeņa speciālisti un ap 1200 speciālisti ar profesionālo izglītību.

Visas trīs izstādes dienas „Tech Industry 2015” apmeklētāji, iegriežoties Tehnobusā, varēs pamēģināt metināt, salikt pneimatikas shēmu, vērot, kā darbojas 3D printeris, uzzināt par izglītības un karjeras iespējām metālapstrādes un mašīnbūves nozarē. „TehnoBuss” būs interesants arī mazākiem bērniem! – to apliecina ne viens vien vecāks, kas tajā jau ir paspējis paviesoties kopā ar savām atvasēm.

Kā zināms, no 26. līdz 28. novembrim Ķīpsalā notiks starptautiskā mašīnbūves, metālapstrādes, automatizācijas, elektronikas, elektrotehnikas, instrumentu un jauno tehnoloģiju izstāde „Tech Industry 2015”, kas ir gada nozīmīgākais un lielākais metālapstrādes un mašīnbūves pasākums Baltijas reģionā. Izstādē notiks semināri un diskusijas par nozarei aktuāliem jautājumiem, metinātāji sacentīsies par Baltijas reģiona labākā metinātāja titulu, savukārt 27. novembrī uzņēmēji ir aicināti piedalīties starptautiskajā kontaktbiržā. Vairāk: www.bt1.lv/techindustry

Vienlaikus Ķīpsalā notiks starptautiskā kokapstrādes iekārtu un instrumentu izstāde "Kokapstrāde. Iekārtas. Tehnoloģijas. Instrumenti 2015".

Izstādes “Tech Industry” un "Kokapstrāde. Iekārtas. Tehnoloģijas. Instrumenti" organizē Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1.