Automatizēti veikali, bobsleja un skeletona kamaniņas, 3D printeri, bezpilotu lidaparāti... to visu ražo Latvijā un no 26. līdz 28. novembrim varēs apskatīt izstādē „Tech Industry 2015”, kas pirmo reizi piedāvā ekspozīciju Latvija var, Latvija lepojas!”.

„Vēlamies darīt galu iesūnojušajam uzskatam, ka „Latvijā jau nekas netiek ražots!”.  Tiek, turklāt labā kvalitātē, kas veiksmīgi konkurē pasaules tirgū. Tāpēc šogad izstādē līdzās mašīnbūves industrijas lielvalstu – Vācijas, Itālijas un Somijas – plašajam piedāvājumam izstādīsim arī latviešu veikumu,” ar lepnumu norāda izstādes “Tech Industry” vadītājs Kardijs Broks.

Vairs nekādu pārdevēju! Visu paveiks automatizētais veikals!

„Tech Industry 2015” apmeklētāji varēs apskatīt un pirmo reizi iepirkties Latvijā ražotā automatizētajā veikalā. Pēc izskata tas nedaudz atgādina kafijas tirdzniecības automātu, tomēr tā iespējas patīkami pārsteidz! Tajos var tirgot plašu un dažādu produktu klāstu, sākot ar kredītkartes izmēra produktiem līdz pat lieliem portatīvajiem datoriem. Tajā var norēķināties arī ar karti un saņemt čeku par pirkumu. Lielās vending iekārtas jeb automatizētos veikalus Latvijas uzņēmums „ASTORE” izstrādā un no nulles ražo jau trīs gadus. Uzņēmums nodrošina pilnu procesu – sākot no metāla konstrukcijām, optimālas programmatūras izstrādes, robotikas līdz pat programmējamu kontrolieru integrēšanai un personalizācijas iespējām. Šobrīd iekārtas tiek eksportētas uz Kanādu, Krieviju, ASV, Austriju, Austrāliju, Apvienotajiem Arābu Emirātiem, Taizemi un Singapūru. Skati video: www.youtube.com/channel/UC2PNK3VihdJTtHF-GJHlu5w

Pārnes savu projektu citā dimensijā!

Izstādē darbībā varēs vērot arī Latvijā ražotus 3D printerus, kas ir īpaši ar savu augsto precizitāti. „Mass Portal” ražotie 3D printeri izmanto termoplastikātu stiepli, kura tiek kausēta un klāta slāni pa slānim, tādējādi “izaudzējot” nepieciešamo detaļu. Delta robotu tehnoloģija printeriem ļauj būt dinamiskiem un klusiem.

„Kādam tā ir rotaļlieta, jo tehnoloģija nav tik sarežģīta, lai ar to nevarētu spēlēties un drukāt kaut vai iPhone vāciņus. Taču citiem tā ir iespēja atvieglot ikdienu, ātri iegūstot taustāmas unikālas detaļas – prototipus. Iespēja izdrukāt plastmasas detaļas ražošanu padara daudz ātrāku un, protams, lētāku!” norāda SIA „Mass Portal” mārketinga vadītāja Inga Žilinska. Šobrīd Latvijā ražotos 3D printerus ir iespējams iegādāties 27 pasaules valstīs no 62 dažādiem izplatītājiem.

Mūsu kamanas – labākas nekā „Ferari” ražotās

Trešajā izstādes dienā – 28. novembrī – sāksies jaunā bobsleja sezona. Tas ir viens no tiem sporta veidiem, kura virsotnēs mūsu valsts pārstāvji jau gadu desmitiem turas ar Latvijas ozola pamatīgumu un stabilitāti. „Visu nosaka cilvēki, tomēr, ja nav konkurētspējīgas kamanas, uz augstām vietām cerēt nevar,” norāda Latvijas Bobsleja un skeletona federācijas ģenerālsekretārs Zintis Ekmanis un piebilst: „Arī „Ferari” ražo kamanas, bet Latvijā ražotās noteikti ir labākas! Inženiertehniskā doma labāka!”

Visas trīs izstādes dienas interesentiem būs iespēja aplūkot un ierāpties Latvijā ražotajās skeletona kamaniņās, ar kādām brauc brāļi – Martins un Tomass Dukuri, un nofotografēties divvietīgās, četrvietīgās bobsleja kamanās, ar kurām Oskara Melbārža vadītā komanda Sočos izcīnīja sudraba medaļu.

Latvijā bobsleja kamanu ražošanas pamati tika likti jau pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados, kad rūpnīcā „VEF” sāka kamanu ražošanu PSRS izlasei. Šobrīd ar „BTC” ražotajām kamanām un sliecēm brauc daudzas pasaules valstu komandas, tai skaitā bobsleja lielvalstis – ASV, Kanāda, Šveice. Pašlaik visi trīs Latvijas vadošie piloti ir apgādāti ar jaunākā modeļa divnieku bobsleja kamanām, ar kurām braucot tika sasniegti labi rezultāti. Bobsleja kamanas pastāvīgi tiek uzlabotas, tiek radīti jauni aptecētāju modeļi.

Lidmašīna rekordiste

Latvijā tiek ražotas arī lidmašīnas, bezpilotu lidmašīnas! Izstādē varēs aplūkot Jelgavā izgatavoto bezpilota lidmašīnu „Penguin B”, kas sver apmēram 20 kg, un tās spārnu platums ir trīs metri. Starp citu, šī Latvijā ražotā lidmašīna jau ir uzstādījusi pasaules rekordu par ilgāko lidojumu mini klases bezpilota lidaparātam, nolidojot 54 stundas un 27 minūtes. Citām mini bezpilota lidmašīnām šāda uzdevuma veikšanai būtu nepieciešamas pat trīs līdz piecas pacelšanās un piezemēšanās. Šobrīd UAV Factory” konstruētās un ražotās lidmašīnas lido virs ASV, Krievijas, Malaizijas, Vācijas u. c., kopumā – 25 pasaules valstīs.

Kā zināms, no 26. līdz 28. novembrim Ķīpsalā notiks starptautiskā mašīnbūves, metālapstrādes, automatizācijas, elektronikas, elektrotehnikas, instrumentu un jauno tehnoloģiju izstāde „Tech Industry 2015”, kas ir gada nozīmīgākais un lielākais metālapstrādes un mašīnbūves pasākums Baltijas reģionā. Izstādē notiks semināri un diskusijas par nozarei aktuāliem jautājumiem, metinātāji sacentīsies par Baltijas reģiona labākā metinātāja titulu, savukārt 27. novembrī uzņēmēji ir aicināti piedalīties starptautiskajā kontaktbiržā. Vairāk: www.bt1.lv/techindustry

Vienlaikus Ķīpsalā notiks starptautiskā kokapstrādes iekārtu un instrumentu izstāde "Kokapstrāde. Iekārtas. Tehnoloģijas. Instrumenti 2015".

Izstādes „Tech Industry” un „Kokapstrāde. Iekārtas. Tehnoloģijas. Instrumenti” organizē Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1.