6. un 7. novembrī Rīgā notiks mūsdienu tehnoloģiju mākslas pop-up izstāde SUPERCONDUCTION. Izstādi organizē starptautiskais investīciju holdings SDVentures, kas atbalsta dažādus IT tehnoloģiju, mākslas un zinātnes projektus. Ekspozīciju veidojuši pazīstami mākslinieki no Lielbritānijas, Vācijas, Latvijas, Krievijas, Slovēnijas un Amerikas Savienotajām Valstīm, un tā norisināsies vienā no jaunā ofisu centra stāviem, kas pilnībā veltīts laikmetīgās mākslas izstādīšanai (Doma laukums 2, SDVentures biroju centrs).

Superconduction – supravadītspēja – kļūst par metaforu mūsdienu ekonomiskajiem un sociālajiem procesiem. Jauno tehnoloģiju laikmets ir novedis cilvēkus līdz superātrumam – tie ir ne tikai reaktīvie dzinēji, superprocesori un tūlītēja saziņa, cilvēks ir pietuvojies sapnim par supercilvēci.

Šīs jaunās realitātes atspoguļo science art jeb zinātnes mākslu, kur mākslinieki kā „supravadītāji” strādā līdzās zinātniekiem, piedalās pētījumos un pat nāk klajā ar zinātniskajiem atklājumiem.

Izstādes kuratore ir Darja Parhomenko. Viņa dibinājusi LABORATORIA Art&Science Space – vienīgo izpētes centu Krievijā, kas pilnībā veltīts zinātnes un tehnoloģiju mākslai. Kopā ar kuratori holdings SDVentures izraudzījis interaktīvus, robotiskus, skaņas un video darbus, iepazīstinot ar savu mākslas kolekciju. Viens no nozīmīgākajiem tajā ir darbs „silk” (zīds) – robotisko skaņu instalācija, kas tiešsaistē seko līdzi tam, kā kriptovalūta bitcoin maina kursu attiecībā pret galvenajām pasaules valūtām, un ģenerē skaņas harmoniju.

Vēl starp izstādes SUPERCONDUCTION darbiem:

- videoskulptūra „20 Hz”, ko veidojusi mākslinieku apvienība Semiconductor (Lielbritānija), vizualizē saules magnētisko vētru, kas norisinās Zemes augšējā atmosfērā un cilvēkam nav saredzama;

- instalācija „Crystal Set(Kristālu komplekts), kuras autors ir Ralfs Bekers (Vācija), atbrīvo kristālus no to ierastās pusvadītāju funkcijas tranzistoros un mikroshēmās. Instalācijā neapstrādāti silīcija karbīda kristāli savienoti ar smalku adatu, tādējādi tiem pārtopot par pusvadītājiem (diodēm), kā rezultātā kristāls izstaro gaismu;

- interaktīvā instalācija Talk to Me(Runā ar mani), ko veidojuši latviešu mākslinieki Rasa Šmite, Raitis Šmits un Mārtiņš Ratniks, aicina cilvēkus komunicēt ar augiem. Mākslinieki radījuši tiešsaistes interfeisu, ar kura starpniecību cilvēkiem iespējams sazināties ar augiem no attāluma. Izstādei izraudzīti divi augi – viens no tiem atrodas SDVentures Maskavas birojā, savukārt otrs ir Rīgā. Rīdziniekiem ir iespēja aprunāties ar Maskavā esošo augu, uzmundrināt to augt spēcīgam un izturīgam, un otrādi, tādējādi pārbaudot pieņēmumu: vai augi, ar kuriem runā, aug labāk.

Tāpat izstādē apskatāma interaktīva instalācija „On Broadway” (Brodvejā), kuras autori ir amerikāņu mākslinieki Ļevs Manovičs, Daniels Godmejs, Morics Stefaners, Dominikus Baurs, interaktīva instalācija „Aftertaste” (Pēcgarša), ko veidojusi Krievijas mākslinieku apvienība „Where Dogs Run”, ASV mākslinieka Nemo Goulda kinētiskā skulptūra „Armed and Dangerous” (Bruņoti un bīstami), Memo Akmena (Lielbritānija/Turcija) veidotā videoinstalācija „Forms” (Formas), kā arī Slovēnijas mākslinieku Mihas Turšiča un Špelas Petričas darbs „Voyager 140 AU” (Ceļotājs 140AU).

Izstādes norises vieta:

Biroju centrs SDVentures, Doma laukums 2, 2. stāvs

6.-7. novembris

Darba laiks: 12:00 – 19:00

Ieeja bez maksas