Aktīva senioru rosīšanās, priecīgas bērnu čalas, iedvesmojošas uzrunas un jestra izkustēšanās – tāda bija nu jau otrā veselības maršruta atklāšana. Šoreiz Jūrmalā, Kauguros.

Veselu nedēļu jūrmalnieki par savu veselību domā aktīvāk nekā jebkad, jo no 14. līdz 20. septembrim Jūrmalā notiek ikgadējā veselības nedēļa, kuras ietvaros arī Kauguros tagad iespējams izstaigāt jaunatklāto veselības maršrutu, izvingroties pēc sirds patikas un sarīkot nelielu, bet jautru fitnesu arī savām smadzenēm. Jā, tu izlasīji pareizi – Veselības ministrijas un Slimību profilakses un kontroles centra kampaņas „Aktīva ik diena!” ietvaros izveidotajos veselības maršrutos padomāts arī par tavu atmiņas uzlabošanu. „Ja te nāktu katru dienu vai vismaz trīs reizes nedēļā, tad jau nemaz nevarētu novecot,” pēc pasākuma, plati smaidīdama, teica 72 gadus vecā Margarita, kura kopā ar savu trīsgadīgo mazdēlu bija atbraukusi no tālās Garkalnes. 

Tādu pašu viedokli pauda arī veselības ministra padomnieks Ēriks Zaporožecs, sakot: „Mūsu kustībā ir mūsu ilgmūžs.” Savukārt Jūrmalas domes priekšsēdētāja vietniece Rita Sproģe uzsvēra, ka tieši Kauguros dzīvo aktīvākā daļa jūrmalnieku: „Jūrmala ir vienīgā pilsēta Latvijā, kurai pirms nu jau vairāk nekā desmit gadiem Pasaules Veselības organizācija piešķīra Veselīgas pilsētas statusu. Esam pilsēta, kurā elpo.” Arī Jūrmalas domes priekšsēdētājs allaž uzsvēris: „Mēs mērķtiecīgi ejam uz to, lai veselīgs un aktīvs dzīvesveids būtu ikviena jūrmalnieka neatņemama dzīves sastāvdaļa. Un jaunais Veselības maršruts ir vēl viens labs iemesls būt aktīvam ik dienu, izvingrinot ķermeni un prātu svaigā piejūras gaisā.”

Būt veselīgiem un ikdienā neaizmirst par fiziskajām aktivitātēm novēlēja arī Slimību profilakses un kontroles centra Veselības veicināšanas departamenta vadītāja Solvita Kļaviņa–Makrecka, Jūrmalas domes pārstāve Dace Riņķe un Jūrmalas domes paspārnē esošās Labklājības pārvlades vadītāja Laima Grobiņa, sakot, ka veselības taka ir vēl viens skaists stūrakmens veselības veicināšanai.

Pēc tik iedvesmojošiem novēlējumiem sanākušos sveica veselības maršruta uzdevumu kompleksu izstrādātāja fizioterapeite Anna Sproģe, kuras vadībā gan jauns, gan vecs centīgi iesildīja savu ķermeni gaidāmajai slodzei. Veselības maršruta sākuma punkts atrodas 300 metrus no Talsu Šosejas un Celtnieku ielas krustojuma – Jaunķemeru virzienā, un kopumā tas ir aptuveni divus kilometrus garš. To droši var saukt par garu pastaigu vietu ar integrētiem uzdevumu kompleksiem ikdienas sporta aktivitāšu minimuma veikšanai.

Maršrutā izvietoti stendi ar uzdevumiem ne tikai ķermenim, bet arī prātam, ko atzinīgi novērtēja katrs pasākuma dalībnieks. Piemēram, gājiena laikā no viena stenda pie otra katrs centās nosaukt iespējami vairāk vārdu uz burta A. Katram posmam ir savs burtiņš. Arī pildāmie desmit vingrojumi bija pa spēkam katram, bet pastaigu pa meža takām un nelielo posmu gar smilšaino jūras malu dažs pievārēja ar nūju palīdzību.

Jāpiebilst, ka maršruta atklāšanas pasākumā izlozes kārtībā trīs laimīgie ieguva savā īpašumā veselības veicināšanas karti, bet fizioterapeite Anna vēl atgādināja par Pasaules Veselības organizācijas aicinājumu nodarboties ar fiziskām aktivitātēm vismaz 30 minūtes katru dienu. Iekļaujot Veselības maršrutu savā ikdienā, vairs nebūs jāuztraucas par aktivitāšu trūkumu.

Pavisam drīz pie sava veselības maršruta tiks arī Tukumā, Cēsīs un Varakļānos dzīvojošie, bet jau kādu laiku to aktīvi izmanto ogrēnieši.

Vairāk informācijas meklē kampaņas interneta vietnē www.aktivadiena.lv/