Šodien, 7.augustā, plkst. 21.30 festivālā „Vides deja” uz lielās skatuves Slovākijas dejotāju - Sonjas Feriencikovas, Terezas Ondrovas, Giulas Cserepes un horeogrāfa Pētera Šavela radītā izrāde-performance pieaugušajiem "Bakkheia - dancing on the edge”.

BAKKHEIA ir dejas izrāde, kas strādā ar smalku robežu starp to, ko mēs uztveram kā traku (kā slimība, kā muļķīgs, kā autisms) un kā ģeniālu (kā brīvs, bērnam vai dzīvniekam līdzīgs, godīgs, neierobežots).

Trīs dejotāji piedāvā savus ķermeņus līdz nebeidzamai transformācijai, nepārtrauktam aplim, vientulības mainīgais ceļojums. Tuvojoties viens otram, viņi saskaras, viņi mēģina sazināties, bet viņi vienmēr nonāk konteksta neatbilstībā, ko viņi rosina.

Izrādē strādās arī Slovākijā dzīvojošais un strādājošais gaismu mākslinieks Ints Pļavnieks.

Sestdien, 8.augustā, plkst.15.00 pulcēšanās pie Ropažu Mīlestības saliņas un kopīga došanās uz sešām vides deju norises vietām Ropažu novada apkaimē, kas būs pārsteigums ikvienam festivāla viesim. Performances ir radījuši horeogrāfi Katrīna Albuže, Krišjānis Sants, Ēriks Ēriksons no Zviedrijas, Agnese Bordjukova, Gunta Liepiņa un Gabija Bīriņa. Tas viss ir aktīvu un radošu mēģinājumu process, kurā sadarbojoties horeogrāfiem, mūziķiem, māksliniekiem un performanču dalībniekiem visu festivāla norises laiku tika radīti jauni dejas mākslas darbi. 

Pirmizrādi festivālā uz lielās skatuves rīt, 8.augustā plkst. 21.30 piedzīvos laikmetīgās dejas un ēnu teātra principu sintēze - izrāde "Ēnas". Izrādes vadmotīvs – tas, ko cilvēki dēvē par miesas ēnu, nemaz nav miesas ēna, bet dvēseles miesa.

Dejotāji strādās divos plānos - ar ēnām un dzīvajā plānā. Karls Gustavs Jungs par ēnu dēvēja cilvēka iekšējo pretmetu. Tā ne vienmēr ir ar negatīvu zīmi. Izrāde tapusi, domājot par pretmetiem, par to, kāda ir manis pašas ēna šajā laikmetā, kāda ir mana laikmeta ēna, un galu galā – kāda ir dejas ēnas puse.

Izrādē piedalīsies pieci dejotāji – Kate Pumpiņa, Gabija Bīriņa, Reinis Rešetins, Darja Krauze un Modris Opelts, gaismu un video scenogrāfiju veidos izrāžu mākslinieks Egils Kupčs. Izrādē skanēs brīnišķīga Itālijas akustiskās ģitāras meistara Stefano Baroni mūzika un Lienes Circenes spēlētās klavieru skaņas.

Festivālu „Vides deja" rīko dejas teātra kompānija „Starswell" un Ropažu kultūras un izglītības centrs.

Ieeja izrādēs un performancēs  ir bezmaksas!

Plašāka informācija festivāla mājas lapāwww.videsdeja.lv/