LNT šovasar aicina iepazīt vairākas izcilas Latvijas personības dokumentālo filmu ciklā Latvijas faili. Visi šie cilvēki savā dzīvē ir atstājuši paliekošas vērtības – pienesumu Latvijas sabiedrībai un valstij. LNT rādīs filmu par leģendāro aktrisi, kura saņēmusi neskaitāmas godalgas par savu veikumu – Lilitu Ozoliņu. Tāpat tiek veidoti īpaši dzīvesstāsti par latviešu komponistu Imantu Kalniņu un aktrisi, apbrīnojamas balss īpašnieci Veltu Skursteni. Skatieties dokumentālo filmu ciklu Latvijas faili svētdienās plkst. 20:10 kanālos LNT un TVPlay

LNT ekrānos pirmizrādi ir piedzīvojusi jau viena cikla Latvijas faili filma par kino režisoru Jāni Streiču, to iespējams noskatīties jebkurā sev ērtā laikā un vietā Latvijas lielākajā video portālā TVPlay, kur varēs redzēt arī visas turpmākās filmas, kas būs par Laimi Vaikuli, Margaritu Vilcāni un zināmām hokeja un basketbola personībām. Latvijas faili filmas LNT skatītājiem tiek piedāvātas no 2012. gada un līdz šim bijusi skatāma jau 41 dokumentālā filma, gan analizējot nozīmīgu notikumu un norišu ietekmi uz valsts attīstību, gan atklājot personības, kas ar veikumu radījušas paliekošas vērtības.

Filmas par spilgtām personībām

Šajā svētdienā, 5. jūlijā, plkst. 20:10 LNT izrādīs filmu par Lilitu Ozoliņu, kura uz teātra skatuves un kino izdzīvojusi daudzus likteņus. Savos tēlos  L.Ozoliņa vienmēr bijusi patiesa, emocionāli piepildīta un līdz sirds dziļumiem īsta. Ārpus Latvijas daudzi joprojām viņu mēdz uzrunāt kā Martu – populārā seriāla Ilgais ceļš kāpās varones vārdā. Viņu mīl režisori, apbrīno skatītāji un par savu profesionālo sniegumu aktrise saņēmusi augstu novērtējumu un balvas. Kāds bijis leģendārās aktrises  radošais ceļš un ko viņai patiesībā nozīmē teātris? Kādēļ Lilita Ozoliņa saka – ja viņai būtu iespēja sākt dzīvi no jauna, viņa nekad neizvēlētos būt par aktrisi? Cik smaga vai viegla ir popularitātes nasta? Uzzināsiet, skatoties cikla Latvijas faili dokumentālo filmu Lilitas Ozoliņas laiks.

Nedēļu vēlāk, 12.jūlijā, plkst. 20:10 LNT skatītājiem tiek aicināti izdzīvot dokumentālo filmu ImKa par Imantu Kalniņu, kurš reiz ir teicis: “Es būšu ievērojams komponists!” Šos vārdus komponists I.Kalniņš teicis, iestājoties Mediņa mūzikas vidusskolā un ar šādu pārliecību sācis savas mūziķa gaitas. Viņa radošā biogrāfija ir ļoti bagāta – sešas simfonijas, piecas kantātes, trīs oratorijas, vairākas operas. I.Kalniņš radījis daudzas iemīļotas kora un rokmūzikas dziesmas, komponējis mūziku leģendārām teātra izrādēm un kino filmām. LNT dokumentālo filmu ciklā Latvijas Faili I.Kalniņš aicina ciemos savā lauku mājā Vecpiebalgas Vecpaulēnos, kuru sauc par savu brīvības un vientulības salu. Komponists atminēsies savus bērnības un jaunības gadus, stāstīs par spilgtākajām radošo piedzīvojumu epizodēm, attiecībām ar varu un dažbrīd sarežģītajiem privātās dzīves līkločiem.

Jūlija trešajā svētdienā, 19.jūlijā, plkst. 20:10 LNT ekrānos būs skatāma dokumentāla filma par leģendāro Veltu Skursteni. Ir lomas, kas iekrīt sirdī. Ir balsis, kas pavada visu mūžu. Ir personības, kas līdzīgi masta priedēm neliecas. V.Skurstenes lomas, balss un nelokāmība izraisa apbrīnu, par spīti likteņa pārbaudījumiem, viņa ir tuvs, spilgts un ne ar vienu citu nesalīdzināms bērnības draugs vairākām paaudzēm, un bērnības draugus nemaina. Pateicoties Veltiņas aizkustinošajam ēzelītim Īā, šķelmīgajai Bokas jaunkundzei, mīļajam skursteņslauķim Gustiņam, burvīgajam Tontonam, nevaldāmajai mopēda valdniecei Sietiņietei un apsviedīgajai Zelmas tantei, mēs esam izauguši mazliet labāki cilvēki. Filma meklēs šī krāsainā talanta saknes un avotus, kas ilgus gadus dzīvojuši vienā elpā ar citu šī gada jubilāru – Jaunatnes teātri. Izbaudiet cikla Latvijas faili dokumentālo filmu Ēzelītis Iā Iā pa talsiskam!

Izbaudiet LNT  cikla Latvijas faili filmas ik svētdienas vakaru plkst. 20:10!

Tava televīzija no sirds!