Finanšu policija pabeigusi izmeklēšanu par izvairīšanos no nodokļiem Kuldīgas viesnīcā «Metropole». Prokuratūrai lūgts uzsākt kriminālvajāšanu pret uzņēmuma vadītāju. Finanšu policija šo lietu uzskata par labi nostrādātu – gada laikā lieta ir izmeklēta, ir noskaidrota atbildīgā persona, nodota prokuratūrai, valstij ir izredzes atgūt nesamaksātos 250 tūkstošus eiro, vēsta TV3 raidījums «Nekā Personīga».

Viesnīca pieder firmai «Kuldīgas metropole». Tās īpašnieks ir uzņēmējs Valentīns Kokalis. Kokali pie atbildības neviens nesauc, tomēr viņam var nākties ciest miljonu zaudējumus, ja tiesa izlems konfiscēt viesnīcu. Kokalis ar «Nekā personīga» runāt nevēlējās. Tā vietā viņš žurnālistiem uzkūdīja policiju.

«Metropole» ir lepnākā viesnīca Kuldīgā. Tā pieder uzņēmējam Valentīnam Kokalim, taču īpašumu viņš var zaudēt. Viesnīcu apķīlājusi Finanšu policija lietā par izvairīšanos no nodokļiem.

«Metropole» atrodas Kuldīgas vecpilsētas centrā. Viesnīcā ir 14 numuriņi un restorāns. «Metropoles» būvniecībā ieguldīti 1,5 mijoni latu. Darbu tā sāka 2006.gadā. Tomēr ar biznesu viesu izguldinātājiem neiet – jau no pašiem pirmsākumiem viesnīca strādā ar zaudējumiem. 2014.gads pabeigts ar 200 tūkstošiem mīnusā.

Viesnīca pieder uzņēmumam Kuldīgas metropole. Firmas īpašnieki ir Kokalis un viņa zemnieku saimniecība Ezernieki. 2015.gada februārī Finanšu policija uzsāka kriminālprocesu par izvairīšanos no nodokļiem. Valsts ieņēmumu dienests nav saņēmis 250 tūkstošus eiro. Nodokļu parāds krājies jau no 2009.gada – parādu summa katru gadu pieaugusi par vairākiem desmitiem tūkstošu eiro. Vasarā Finanšu policija arestējusi uzņēmuma un aizdomās turētās uzņēmuma valdes priekšsēdētājas mantu.

Uzņēmums palicis valstij parādā PVN, Sociālo nodokli un ienākumu nodokli. Kuldīgas metropolei 2015.gada 9.jūnijā pasludināta maksātnespēja. Lielākais kreditors ir SEB banka. Tās 530 tūkstošu kredīts ir nodrošināts ar viesnīcas ēku. Otrs lielākais kreditors ir Valsts ieņēmumu dienests.

Maksātnespējas administratore Irēna Medvecka uzskata, ka, pārdodot viesnīcu izsolē, naudas pietiktu gan bankai, gan arī nodokļu samaksai. Viesnīcas tirgus vērtība esot 790 tūkstoši eiro, piespiedu pārdošanas vērtība – 490 tūkstoši. Šāda varētu būt izsoles sākumcena. Taču policijas uzliktais arests īpašumam liedz pabeigt maksātnespēju un norēķināties ar kreditoriem.

Tagad kreditoriem var nākties gaidīt vairākus gadus, līdz krimināllietu par izvairīšanos no nodokļiem izskatīs tiesa. Tiesai būs jāizlemj, ko darīt ar arestētajiem īpašmiem. Patlaban viesnīca darbu turpina. Īsi pirms maksātnespējas firma Kuldīgas metropole viesnīcu izīrēja citai ar Kokali saistītai firmai «Courland Village». Tajā priekšnieks ir Kokaļa dēls Jānis Kokalis.

Viesnīcu no 2008.gada vadīja Aija Piļka. Viņa ir amatpersona, pret kuru vērsusies Finanšu policija.

Piļka noliedz, ka uzņēmums būtu apzināti izvairījies no nodokļu maksāšanas. Viņa skaidro, ka uzņēmumam grūti iet jau piecus sešus gadus. Ienesīgi mēneši esot tikai vasarā, kad daudz tūristu, bet ar to nepietiek, lai izdzīvotu visu gadu. Ar 14 istabām neesot iespējams rentabli strādāt. Uzņēmuma īpašniekam bijusi stratēģija paplašināt viesnīcu, palielinot numuriņu skaitu, taču tā nav realizēta. Arī papildu naudu, kas palīdzētu viesnīcai norēķināties ar visiem kreditoriem, Kokalis neesot ieguldījis.

Tranzītbiznesā kapitālu uzkrājušais Valentīns Kokalis ilgus gadus gozējās dažādos miljonāru sarakstos. Tagad viņa redzamākā darbība ir zemkopība – viņam pieder plaši zemes gabali Kurzemes pusē. Pēc Lursoft datiem, zemnieku saimniecības Ezernieki, kas reģistrēta Kokaļa lepnajā mājā Ēdoles pagastā, aktīvu vērtība ir 3,7 miljoni eiro. Apgrozījums 2014.gadā 139 tūkstoši eiro, bet peļņa 13 tūkstoši. Par viesnīcas nedienām ar «Nekā personīga» Kokalis nebija gatavs runāt.