Ziemassvētki – vieni no mīļākajiem un sirsnīgākajiem svētkiem gadā, kurus ar nepacietību gaida cilvēki visā pasaulē.  Šajos svētkos visai ģimenei pieņemts sēsties pie bagātīga svētku galda, līdz ar to daudziem rodas jautājums – ko gan celt galdā, ja latviešu tradicionālie ēdieni vairs neuzrunā? Education Centre Durbe sniedz ieskatu citu valstu tradicionālajos Ziemassvētku ēdienos. Iespējams, kāds no šiem ēdieniem šogad tiks celts arī Jūsu svētku galdā!

Japāna

Japāņu svētku galds un tradicionālais mielasts ievērojami atšķiras no Eiropai un Amerikai raksturīgajiem ēdieniem. Uz Ziemassvētku galda vienmēr būs aukstās uzkodas – pupiņas ar rīsiem, rīsu pīrādziņi, marinēti un svaigi dārzeņi. Papildus tiek pasniegti produkti, kuri, pēc japāņu domām, nes laimi: jūras kāposti sniedz prieku, cepti kastaņi – veiksmi darbos, zirņi un pupas – veselību, vārīta zivs – dzīvessparu, bet siļķes ikri – laimīgu ģimeni un daudz bērnu.

Anglija

Ziemassvētkos galdā tiek celts tītars dzērveņu mērcē, kuru papildina ar Briseles kāpostiem, ceptiem kartupeļiem, ievārījumu un tvaicētiem dārzeņiem...mmm. Tikpat populārs Ziemassvētku ēdiens ir cūkas kāja, rotāta ar ķiršiem un krustnagliņām. Savukārt tradicionālais deserts svētkos – pudiņš ar rozīnēm, sukādēm, augļiem un riekstiem, kuru pirms pasniegšanas pārlej ar ruma un liķiera maisījumu un...aizdedzina!

Jaunzēlande

Tā kā Jaunzēlande ilgu laiku bijusi Lielbritānijas kolonija, daudzas Ziemassvētku receptes ir aizgūtas tieši no Anglijas. Nozīmīgākā atšķirība – Jaunzēlandē netiek lietota putnu gaļa, jo šajā valstī tā netiek audzēta un aizliegts arī putnu gaļas imports. Desertā tiek pasniegts Ziemassvētku pudiņš vai saldais sviests ar brendiju - arī šie deserti ir aizgūti no Britu kolonijas. Tā kā jaunzēlandieši Ziemassvētkus svin vasarā, galds vai lūzt no augļiem un ogām.

Armēnija

Ziemassvētku galds armēņiem ievērojami atšķiras no citu valstu mielastu galda. Šeit tiek pasniegts saldais plovs, kas papildināts ar pistācijām, riekstiem un žāvētiem augļiem. Papildus tiek cepta vai vārīta forele. Īpaša tradīcija Armēnijā ir tradicionālo kēksu (kuličiku) cepšana - vienā no tiem tiek paslēpta monēta, kas tās atradējam nākamajā gadā nesīs veiksmi.

Brazīlija

Brazīlieši savā mielasta galdā ir iekļāvuši daudzu valstu tradicionālos Ziemassvētku ēdienus, kas tiek papildināti ar universālām piedevām – krāsainiem rīsiem, augļu salātiem un riekstiem. Iemīļoti svētku ēdieni Brazīlijā ir"Sarapaten" (cūkgaļas aknas vai sirds ar asinīm, kas tiek pasniegtas ar tomātu mērci, sīpoliem un pipariem);"Vatapa" (zupa ar zivs un maizes gabaliņiem, kurai pievienots kokosa piens un rīsi) un"Caruru" (sālītas garneles ar ikriem, sīpoliem, asajiem pipariem un Brazīlijas augu kia bu)..

Tā kā Brazīlijas virtuve mums liekas viseksotiskākā un interesantākā, padalīsimies ar "Vatapas" recepti!

Jums būs nepieciešams: 3 ēdamkarotes palmu eļļas; 1 sīpols; 3 ķiploka daiviņas; 1 ingvers; 4 nelieli čili; 6 tomāti; 2 laimu sula, 1/3 glāze svaigu garneļu; 1/3 glāze zemesriekstu eļļas; 2 glāzes vistas buljona; 2 glāzes kokosa piena; koriandra lapas; 1 tējkarote sāls; Tabasco mērce (pēc ieskatiem); 90 gr zivs filejas; 450 gr vārītas vai žāvētas garneļu gaļas; izgreznošanai – koriandrs un laima daiviņas.

Pagatavošana: Uz uzkarsētas pannas izkausē palmu eļļu, un tajā 10 minūtes apcep sīpolu, ingveru un čili. Pēc tam jāpievieno tomāti, laimu sula, sakapāta žāvēta vai vārīta garneļu gaļa un zemesriekstu eļļa. Visu apcep 1 minūti un pakāpeniski pievieno vistas buljonu. Maisījumam pievieno kokosa pienu un atlikušās garšvielas. Pēc tam vok pannu uzsilda, un tajā liek zivs fileju, ko pārlej ar iepriekš sagatavoto maisījumu. Visu tvaicē aptuveni 8 minūtes.  Kad tvaicēšanas process ir aptuveni pusē, pievieno svaigas garneles. Pēdējais solis - izdekorēt "vapatu" ar laima daiviņām, garnelēm un koriandru. Zupa ir gatava!

Novēlam Jums priecīgus svētkus un labu apetīti!

Ja Jūs saista eksotiskie brazīliešu tradicionālie ēdieni, izvēlieties vasaras grupu braucienu uz Brazīliju! Vairāk informācijas EC Durbe mājaslapā.