Latvijas vīriešu basketbola valstsvienība ceturtdien, 10. septembrī, uzvarēja Igauniju ar rezultātu 75:64 un izcīnīja pēdējo no četrām ceļazīmēm uz Eiropas čempionāta izslēgšanas spēlēm Lillē. Jānis Strēlnieks un Dairis Bertāns trešajā ceturtdaļā divatā sameta 14 punktus, palīdzot komandai atspēlēt 16 punktu starpību. Ja lietuvieši pārspēs čehus, Latvijas komanda D grupā finišēs otrajā vietā, savukārt Čehijas panākuma gadījumā būs spiesta samierināties ar trešo vietu.

D grupas kopvērtējums

# Komanda U-Z P
1 Latvija 3-2 8
2 Beļģija 3-2 8
3 Čehija 3-1 7
4 Lietuva 3-1 7
5 Igaunija 1-4 6
6 Ukraina 1-4 6

Čehiem un lietuviešiem pietika ar četrām spēlēm, lai nodrošinātu ceļojumu uz “Top 16” turnīru, kamēr pārējām četrām komandām cerības nācās atlikt uz grupas turnīra pēdējo spēli. Trešo ceļazīmi uz Lilli nopelnīja Beļģija, savukārt pēdējās biļetes liktenis izšķīrās Latvijas un Igaunijas spēlē.

Trešais Baltijas derbijs nelika vilties. Īsi pirms spēlēs brīvas sēdvietas palika tikai parterā, arēnas plašumus piepildot igauņu un latviešu līdzjutēju armijām. Igauņi vairāk tērpās nacionālajās krāsās un izcēlās ar vienotu līdzjušanu, kamēr sarkanbaltsarkanajiem skaļāko atbalstu sarūpēja fanu sektors.

Starta piecnieki

Latvija: Strēlnieks, Bertāns, Timma, Freimanis, Bērziņš
Igaunija: Sokk, Veideman, Arbet, Kangur, Talts

Mājinieki trīs minūšu laikā izcīnīja vairākas atlēkušās bumbas uzbrukumā, taču neviens metiens nesasniedza mērķi. Igauņu uzbrukumi bija daudz sekmīgāki. Centrs Janars Talts guva piecus punktus pēc kārtas, viņam piebalsoja kolēģi un zili-melni-balto pārsvars ātri sasniedza divciparu atzīmi – 0:11. Viesi nerespektēja Latvijas garo spēlētāju augumu pārsvaru un ceturtdaļas turpinājumā iesaistījās drosmīgā cīņā zem groziem, cīņu par atlēkušajām bumbām uzvarot ar 8-15. Latvieši netika tuvāk par septiņiem punktiem, kamēr igauņu pārsvars auga, pēc veterāna Gregora Arbeta tālmetiena sasniedzot 15 punktu atzīmi – 12:27. Jānis Blūms atbildēja ar trīs punktiem, taču pēdējo grozu ceturtdaļā no jauna guva Arbets – 15:29.

Centieni pārkārtot spēli – Latvija pārgāja uz mazo sastāvu, iztiekot bez Kaspara Bērziņa un Mārtiņa Meiera – tūlītējus augļus nedeva. Igauņi turpināja mest ar teicamu precizitāti, daudzas reizes izceļoties perimetrā. Pa laikam uzbrukumā izcēlās Rolands Freimanis, ātrajā uzbrukumā aizskrēja Dairis Bertāns, taču pretinieki turpināja atbildēt ar precīziem metieniem. Igauņi reizi pēc reizes spēja atjaunot 15 punktu pārsvaru (23:38 un 29:44, bija arī 25:41), noturot drošas līderpozīcijas līdz pat pirmā puslaika izskaņai. Divdesmitajā minūtē Jānis Timma un Jānis Strēlnieks iemeta četrus soda metienus pēc kārtas, bet Strēlnieka pēdējais pustālais metiens bija neprecīzs – 33:44.

Igauņi pirmajā puslaikā iemeta 8 no 14 tālmetieniem, kamēr latviešiem precīzi izrādījās tikai 2 no 11 mēģinājumiem. Statistiku uzlaboja Jānis Timma, trešās ceturtdaļas sākumā realizējot trešo tālmetienu (36:44), taču igauņi spēja atbildēt ar devīto tālo bumbu – 36:47. Bagatska vīri centās ātrāk pāriet uzbrukumā, tomēr pretinieki parasti paspēja savlaicīgi atgriezties aizsardzībā. Tiesa, igauņu precizitāte kritās un starpība nostabilizējās vienciparu skaitļa robežās – 39:47. Divdesmit piektajā minūtē Daira Bertāna tālmetiens samazināja deficītu līdz pieciem punktiem – 42:47.

Igauņi deviņu minūšu laikā pret Latvijas zonu guva tikai trīs punktus, kamēr Jānis Strēlnieks vairāk sakrāja divos uzbrukumos, pēc 2+1 gājiena izlīdzinot rezultātu – 47:47. Pretiniekiem bumba izgriezās no stīpas, bet Jānis Timma no groza apakšas pirmo reizi izvirzīja Latviju vadībā – 49:47. Arī tribīnēs iniciatīva pārgāja latviešu rokās. Pusstundas beigās enerģiskais Freimanis saņēma ceturto piezīmi, bet Talts un Bertāns apmainījās precīziem soda metieniem – 53:49. Pēdējā uzbrukumā “Latvijas raķete” pievienoja vēl divus punktus – 55:49.

Viesi nepadevās, ar Veidemana tālmetienu samazinot starpību uz pusi (55:52), taču laukuma otrā pusē ar tādu pašu gājienu atbildēja Timma – 58:52. Tāls Janičenoka divpunktu metiens trešo reizi atjaunoja plus seši, tomēr igauņi spītīgi turpināja atgriezties četru punktu robežās (60:56 un 62:58). Trīsdesmit piektās minūtes sākumā Kangura brīvmetieni samazināja starpību līdz diviem punktiem (62:60), taču vēl tuvāk tikt pretiniekiem neizdevās. Latvija izturēja un atbildēja ar 9:0 izrāvienu, pēc Blūma tālmetiena panākot divciparu pārsvaru – 71:60. Igauņi netika tuvāk par astoņiem punktiem.

Ainara Bagatska vīri grupas turnīru pabeidza ar trīs uzvarām, otro reizi pēc kārtas iekļuva "Top 16" un pusdivos naktī izlidos uz Franciju, kur turpinās cīņu izslēgšanas spēlēs.