Pircējiem Rīgas Centrāltirgū turpmāk būs pašiem jāpārliecinās par pārtikas kvalitāti un jāpaļaujas uz tirgotāju atbildību. Lai taupītu naudu, Centrāltirgus slēdzis savu laboratoriju.

Rīgas Centrāltirgus līdz šim lepojies ar to, ka izveidojis savu Latvijā unikālu kontroles un uzraudzības sistēmu, kas pircējiem ļauj droši iegādāties pārtikas produktus.

Divpadsmit gadus par pārtikas drošību un nekaitīgumu Rīgas Centrāltirgū rūpējās kvalitātes pārbaudes laboratorija. Tā, piemēram, tirgot varēja tikai to gaļu, kas šajā laboratorijā pārbaudīta un apzīmogota ar īpašu Rīgas Centrāltirgus zīmogu.

Tagad laboratorija slēgta līdzekļu taupības nolūkos. Tā gadā izmaksājusi 150 tūkstošus. Jēra gaļas pārdevēja gan atzīst, ka šādām pārbaudēm lielas jēgas nav bijis, tikai lieki izdevumi uzņēmējam.

Turklāt, maldinot pircēju, pārdevējas prāt, neviens neies riskēt ar vietas pazaudēšanu tirgū. Arī uzrunātie pircēji atzīst, ka iepērkas pie vieniem un tiem pašiem pārdevējiem.

Rīgas Centrāltirgus vadība norāda, ka par tirgotās preces kvalitāti turpmāk atbildīgs būs pats tirgotājs.

Pārtikas un veterinārais dienests, kas arī turpmāk izlases veidā veiks pārbaudes tirgū, nenoliedz, šī dubultā jeb tirgus iekšējā kontrole bija viens no instrumentiem, kas varēja atklāt nekvalitatīvu pārtiku. Tomēr tas nekādā gadījumā nav uzskatāms par apdraudējumu patērētājam.

Ņemot vērā, ka pārtikas kvalitātes pārbaudes laboratorija likvidēta, PVD neplāno papildu pārbaudes. Ārpus kārtas reaģēs tikai uz saņemtajām pircēju sūdzībām.