Šodien Rīgas domē notika darba sanāksme par mežacūku problēmas risinājumu.

Kā norāda Rīgas mērs Nils Ušakovs, pilsētā sadzīvot ar mežacūkām ir iespējams, tomēr optimālās risinājums ir meklēt iespējas dzīvniekus nogādāt ārpus tās robežām.

„Pilsētas pozīcija ir skaidra:  šaut dzīvniekus nedrīkst. Un ne tikai rēķinoties ar ētiskiem apsvērumiem un zaļu domāšanu. To nedrīkst darīt iedzīvotāju drošības labad. Pirmkārt, pat vispieredzējušākie mednieki var īsti netrāpīt. Kur tādā gadījumā var aizlidot lode, nav prognozējams. Tas ir bīstami jebkurā dzīvojamā rajonā. Ja tiks atļauts šaut tikai mežā, arī tur, piemēram, Biķernieku mežā, atpūšas simtiem rīdzinieku. Ja pirms tam evakuētu no meža cilvēkus, arī mežacūkas, visticamāk, šo vietu atstātu,” – norāda N.Ušakovs. „Otrkārt, var būt situācijas, kad mežacūka tiek tikai ievainota, un tad šis dzīvnieks kļūst tiešām ļoti bīstams. Negribas pat iedomāties situāciju, kad ievainota mežacūka skrien pa Juglas pagalmiem, un tai seko mednieki, kuriem tā jānošauj. Līdz ar to, viennozīmīgi skaidrs, ka šādas medības pilsētā rīkotas netiks,” secina mērs.

Tāpēc nolemts, ka pieredzējuši mednieki pēc Līgo svētkiem sāks mežacūkas izķert un tās tiks izvestas uz mežiem, kas pieder pilsētai, bet atrodas ārpus tās robežām. Paralēli tam atsevišķos mežos sāks iztīrīt pamežu.

„Visiem ir skaidri jāsaprot – tūlītēja risinājuma problēmai ar mežacūkām nebūs, tas vienkārši nav iespējams. Vajadzīga palīdzība arī no rīdziniekiem – informējiet par visiem gadījumiem, kas esat sastapušies ar mežacūkām, norādot precīzu laiku un vietu. Tas palīdzēs medniekiem,” – aicina N.Ušakovs.