Šā gada oktobrī Sofija Markova svinēs devīto dzimšanas dienu, taču gaidāmo jubileju aizēno smagā cīņa ar audzēju kreisajā nierē un metastāzēm abās plaušās. Kopš 2013.gada, kad meitenītei diagnosticēja audzēju, viņa pārcietusi 55 ķīmijas terapijas, bet tagad vienīgā iespēja apturēt slimību ir operācija. Pagaidām atbildīgās institūcijas joprojām domā par valsts finansējuma piešķiršanu operācijai ārvalstīs, taču Sofija un viņas vecāki vairs nevēlas ilgāk gaidīt, jo ķīmijas terapijas grauj bērna organismu. Tādēļ viņi lūdz sabiedrības palīdzību operācijai nepieciešamā finansējuma savākšanai.

Reti kurš pieaugušais izturētu to, ko pēdējo divu gadu laikā pārcietusi mazā Sofija. Audzēju kreisajā nierē viņai diagnosticēja 2013.gada novembrī, pēc kā tika nozīmēta pirmsoperācijas ķīmijas terapija. Tā paša gada decembrī Sofijai tika veikta nefrektomija – nieres izņemšana, pēc kuras atkal sekoja neskaitāmas ķīmijas terapijas gada garumā. 2014.gada beigās Sofija tika izrakstīta no slimnīcas ar pozitīvu rezultātu – analīzes rādīja, ka pēc ārstēšanas kursa metastāzes nekur nav konstatētas. Taču pusgadu vēlāk plaušu tomogrāfija diemžēl konstatēja negaidītāko – tā uzrādīja vairākus metastāžu perēkļus plaušās, un kopš tā brīža atkal tika sākta ķīmijas terapija, kas līdz šim būtiskus uzlabojumus nav devusi, lai gan pati lielākā metastāze no 12 mm samazinājusies līdz 7 mm.

Mazajai Sofijai vienmēr blakus bijuši abi vecāki, kuri paralēli rūpējas arī par jaunāko ģimenes atvasi – Sofijas brālīti. Ģimene neslēpj, ka daudzās ķīmijas terapijas ļoti grauj meitenītes organismu, un viņa ar katru reizi kļūst vārgāka. «Ziemassvētki bija īpaši nospiedoši. Ar Sofiju tieši bijām slimnīcā uz kārtējo kīmijas terapiju. Svētku brīvdienās nodaļā nomira vairāki bērniņi, arī Sofija bija ļoti vārga, un mēs jau bažījāmies, kā viss beigsies,» ar asarām acīs atklāj Sofijas mamma Nellija.

Līdzīgi kā citos gadījumos, Sofijai būtu nepieciešama operācija. Šobrīd jau notiek sarunas ar klīniku Vācijā, un aptuvenās operācijas izmaksas sasniedz ap 220 000 eiro. Lieki piebilst, ka ģimenei šādu līdzekļu nav (mammai dēļ meitas slimības nav iespēju strādāt, un ģimenei piemērots trūcīgās statuss). Sofijai nav laika gaidīt atbildīgo institūciju lēmumu par iespējām saņemt valsts finansējumu – to atzīst arī mediķi Vācijā, un vecāki vēršas pie sabiedrības ar lūgumu palīdzēt. Turklāt, lai sastādītu precīzu tālākās ārstēšanās plānu, nepieciešamas steidzamas pārbaudes Vācijā, kuras kopā ar ceļa izdevumiem izmaksās ap 20 000 eiro.

Ja vēlaties palīdzēt Sofija pēc iespējas ātrāk doties uz slimnīcu Vācijā un ar jaunām cerībām sagaidīt devīto dzimšanas dienu, ziedojumus ar norādi «Sofijas ārstēšanai» var veikt:

Biedrība "Labdarības lapa Snowflake"

Reģ.nr.: 40008234435

Banka: AS SWEDBANK

Konts: LV08HABA0551039748727

PAYPAL: [email protected]

Ziedojumu tālrunis: 90006180 (Maksa par zvanu 1.42 Eur)

Jāpiebilst, ka biedrībai piešķirts sabiedriskā labuma statuss, kas paredz būtiskas nodokļu atlaides ziedotājiem.

Biedrība “Labdarības lapa Snowflake” izveidota uz sociālā tīkla Facebook Labdarības labas “Snowflakes” bāzes. Šajā laikā palīdzēts vairāk kā 100 ģimenēm visā Latvijā, sagādājot viņām ne tikai apģērbu, mēbeles un citas sadzīves lietas, bet arī sniedzot finansiālu atbalstu gan ārstniecībai, gan citiem mērķiem. Biedrības valdes locekles Linda Freiberga un Inga Karlinska šā gada decembrī saņēma balvu “Gada brīvprātīgais Jelgavā 2015”, jo labdarības jomā darbojas bez atlīdzības.

www.snowflake.lv/