Portāls Pietiek.com: "Kad pērnā gadā rakstījām par pensijas vecuma ASV pilsones Tamāras Benksones (FOTOGALERIJĀ), kura ir arī Latvijas valstspiederīgā, asinis stindzinošajiem “piedzīvojumiem”, kuros viņu ievilka sešciparu skaitļos mērāma īpašumus kārojošie radinieki, iesaistot īpašuma piesavināšanās shēmā arī vairākus Latvijā zināmus juristus, policijas darbiniekus un valsts institūcijas, vēl bija cerības, ka Temīda svara kausi tomēr noslieksies taisnības un cilvēciskuma pusē. 

Diemžēl aizdomīgās shēmas dalībnieki, ciniski rīkojoties, ne tikai sekmēja, bet arī tieši ietekmēja Tamāras veselības stāvokļa pasliktināšanos, līdz viņas sirds pārstāja pukstēt, radot jautājumu – kurš atbildēs par nevainīga cilvēka nāvi.

Atgādināsim, ka šis detektīvromānam līdzīgais stāsts sākās ASV 2021.gada novembrī, kad aizsaulē aizgāja Tamāras vīrs, atstājot viņai ceturto daļu no saviem iespaidīgajiem īpašumiem. Viņas dēls Staņislavs māti atveda uz Rīgu un iebiedēto sievieti centās ievietot pansionātā, atstājot bez ienākumiem. Kad plāns neizdevās, Staņislavs pārtrauca sadarbību ar advokātu Aleksandru Laiviņu un piesaistīja citu advokātu – Mihailu Černousovu, turklāt iespējamie mantojuma kārotāji sāka izmantot pavisam netīrus paņēmienus – 2023.gada martā policijai tikai uzrakstīts iesniegums, ka atsevišķas personas piespiedu kārtā turot Tamāru neatbilstošos apstākļos un neļaujot komunicēt ar tuviniekiem. 

Tajā brīdī lieta tika izbeigta, jo likuma sargi pārliecinājās, ka iesniegumā rakstītais neatbilst taisnībai un sieviete ir sveika un vesela, turklāt dzīvo labos apstākļos, bet pati nevēlas runāt ar tuviniekiem, kuri seko tikai vienam mērķim – iegūt viņas mantojumu.

Taču ar to šis detektīvromāns nebūt nebeidzās. Pērnajā jūnijā advokāts M. Černousovs kā Staņislava pārstāvis parādīja savu īsto dabu un ne tikai draudēja Tamāras aprūpētājiem, bet arī vērsās policijā, panākot, ka mantiniece tiek pasludināta par bezvēsts pazudušu. Lai puses būtu līdzvērtīgas, Tamāra arī piesaistīja advokātu A. Laiviņu, taču viņu attiecības sabojājās tajā brīdī, kad mantiniece atteicās dot viņam pilnvaru, lai viņš ASV varētu piekļūt viņas bankas kontiem un veikt tajos kaut kādas darbības. Un A.Laiviņš, kā stāsta Tamāras aprūpētāji Marina un Arnis, veiksmīgi pārmeta kažoku uz otru pusi, aktīvi iesaistījās viņu terorizēšanā, sūtot draudu vēstules, turklāt klātienes tikšanās laikā nepārprotami norādot, ka pret viņu iet nedrīkst, jo, lūk, sieva ir prokurore (Irīna Laiviņa).

Centieni piespiedu kārtā ievietot pansionātā, draudi veselībai un dzīvībai un pat pasludināšana par mirušu – tās ir tikai dažas lietas, ar kurām mantiniecei nācās saskarties, turklāt vajāšana tika veikta ne tikai pret viņu, bet arī pret cilvēkiem, kuri nesavtīgi centās palīdzēt, tērējot tam savu laiku, spēku un ievērojamus finanšu līdzekļus, rūpējoties par Tamāras veselību un tiesību aizstāvēšanu. Latvijas tiesībsargājošās institūcijas šajā situācijā nevis palīdzēja, bet tieši pretēji – iespējams, pat metās uz vienu roku ar aizdomīgās shēmas dalībniekiem, par ko liecina vairāki fakti."

Autors: Aleksandrs Lebedevs, mantinieces ģimenes pārstāvis. Plašāk lasiet portālā Pietiek.com

BILŽU GALERIJĀ UN ŠĪ RAKSTA LEJASDAĻĀ PIEVIENOTI:

1) Tiesas lēmums par kratīšanu pie mantinieces, nu jau nelaiķes, Tamāras Benksones pārstāvja Arņa Astahova;

2) Kratīšanas protokols, kas parāda, ka nekas nav atrasts;

3) Sarakste platformā WhatsApp starp Tamāras Benksones aprūpētāju Marinu un Latvijas advokātu Laiviņu;

4) Ņemot vērā, ka tiesa savā lēmumā pieņem, ka Tamārai ir, iespējams, nestabils psihiskās veselības stāvoklis, ir vairāki video (neilgi pirms viņas nāves), kas parāda, ka cilvēks ir pie pilna saprāta (divi video no dzīvokļa un viens video no ārsta kabineta):