2024. gada 13. martā mūžībā aizgājis profesors Ainārs Dimants, latviešu žurnālists un mediju pētnieks, valsts un sabiedriskais darbinieks, akadēmiskās vienības "Austrums" vecbiedrs, LTV informējis viņa dēls Dāvis Dimants.

Ainārs Dimants dzimis 1966. gada 6. maijā Aucē, bet bērnību pavadījis Kurzemē. Viņš mācījies Popervāles pamatskolā (Talsu rajonā), pēc tam Valdemārpils vidusskolā.



Vēsturisku notikumu aculiecinieks un līdzdalībnieks - ATVADU FOTOGALERIJA




Dimants studējis žurnālistiku Latvijas Universitātē, ko absolvēja 1987. gadā.


 "Saviem kursabiedriem jau studiju laikā teicu – mums jāsaprot, ka no mums būs atkarīgs, kāda būs Latvijas žurnālistika," savulaik sarunā ar laikrakstu "Latvijas Avīze" stāstīja Dimants.


Dainis Deigelis:


"Ļoti, ļoti skumji, vēl kādu pusotru mēnesi atpakaļ tikāmies Bolderājā uz filmu vakaru. Paldies, Ainār, par mūsu mūžīgajām dažreiz pat ļoti skaļajām diskusijām un sarunām, gan klātienē, gan neklātienē, par dzīvi un politiku un dzeju.  Lai mierīgs ceļš!"

Viktorija Gaiķe:




"Satriecoši skumja ziņa. Vakar, kad atzīmēju mammas jubileju, nomira cilvēks, kurš atklāja man mediju un žurnālistikas būtības pasauli - respektīvi, ja ne profesors Ainārs Dimants, es būtu daudz ko darījusi uz autopilota un bez sajēgas, kādu vietu ieņem žurnālists demokrātiskajā valstī, ko viņš var panākt. Tieši Dimants mudināja pievērsties mediju ainas izpētei, to saimnieku izzināšanai. Milzīgs pētnieciskais darbs un patīkams respekts no diezgan stingra pasniedzēja. Jā, viņš bija stingrs. Bet tik pat proporcionāli laba bija viņa humora izjūta. Šausmīgi žēl.
Izsaku dziļu līdzjūtību tuviniekiem un kolēģiem."

Uzziņai:




1987. gadā viņš devās studēt uz Maskavu, kur mācījās Mihaila Lomonosova Maskavas Valsts universitātē.

Maskavā viņš citiem studentiem rīkojis latviešu kultūras dienas, rādot Jura Podnieka filmu "Vai viegli būt jaunam?" un organizējot filozofa Viļņa Zariņa priekšlasījumu.


Dimants bijis Latvijas Tautas frontes 1. un 2. kongresa delegāts.
Palīdzēja attīstīt Latvijas žurnālistiku gan teorijā, gan praksē.

Dimanta darba pieredze bijusi daudzveidīga – 90. gadu sākumā viņš bija laikraksta "Diena" korespondents Maskavā, pēc tam strādājis par "Dienas" komentētāju.

Vēlāk bijis gan LTV raidījuma "Globuss" vadītājs, "Lauku Avīzes" galvenā redaktora vietnieks, pēc tam arī laikraksta "Fokuss" galvenais redaktors, kā arī žurnāla "Akadēmiskā Dzīve" galvenais redaktors.

Berlīnes Brīvajā universitātē Dimants ieguvis Dr. phil. grādu komunikācijas un politikas zinātnēs.



Ainārs Dimants bijis Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšsēdētājs, Latvijas Žurnālistu savienības valdes priekšsēdētājs, profesors Rīgas Stradiņa universitātē un biznesa augstskolā "Turība", vairāku zinātnisku publikāciju autors.

Rakstot par mūsdienām, Dimants nevairās no subjektivitātes, jo bijis ne tikai šī laikmeta liecinieks, bet arī aktīvi līdzdarbojies mediju sistēmas attīstīšanā pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas," Dimanta sarakstīto grāmatu vērtēja komunikācijas pētnieks Mārtiņš Kaprāns.

Dimants bija viens no Eiropas Kustības Latvijā dibinātājiem.


Izsakām līdzjūtību Aināra Dimanta ģimenei un kolēģiem.

Atvadīšanās no Aināra Dimanta notiks sestdien, 23. martā, Valdemārpils kapličā.