2022. gada 29. maijā 80 gadu vecumā mūžībā devusies izcilā latviešu aktrise un politiķe Ausma Kantāne-Ziedone.

ATVADU FOTOGALERIJĀ UNIKĀLAS AUSMAS KANTĀNES BILDES no jaunības dzīlēm

1941. gada 10. novembrī Rīgā dzimusī Ausma Kantāne 1963. gadā pabeidza Jāzepa Vītola Valsts konservatorijas Teātra fakultātes Aktieru nodaļu, iegūstot aktiermeistarības specialitāti. Uzreiz pēc tam viņa sāka strādāt par aktrisi Dailes teātrī.

Enerģijas piepildīta līdz pat pēdējam brīdim. Informēta par visu un gatava izteikt savu viedokli – tāda bija aktrise, dzejniece un bijusī Saeimas deputāte Ausma Kantāne.



Dailes teātra aktrise Ausma Kantāne strādājusi dažādus sabiedriski nozīmīgus darbus, arī skolojusi citus, tai skaitā strādājusi par pasniedzēju Rīgas Doma kora skolā. Kantāne tika ievēlēta 8. un 9. Saeimā. Savas dzīves laikā viņa saņēmusi vairākus apbalvojumus un goda rakstus, tai skaitā arī Triju Zvaigžņu ordeni.

„Ir skumji, bet tajā pašā laikā ārkārtīgi gaiši, jo cilvēks var aiziet, kā mēdz teikt, tādā topā, nosvinēt savus brīnišķīgi sagaidītus 80 gadus un līdz pēdējam brīdim būt vienkārši piepildīts ar dzīvi, ar intelektu. Vienkārši apbrīnojams mūžs, protams, kopā ar dzejnieku Imantu Ziedoni. Un, protams, apbrīnojamas teātra lomas. Man visfantastiskākā no viņas lomām ir viņas Agnese "Brandā". Es uzskatu, ka šī izrāde, kurā Brands bija Juris Strenga un viņa – partnere, ir viena no Latvijas Kultūras kanona labākajām izrādēm. Laimes sajūta, ka varēju viņu pazīt,” Latvijas Televīzijai saka Ojārs Rubenis, ar kuru kopā viņi ilgus gadus vadījuši televīzijas spēli „Mini mani”, kā arī sadarbojušies citos projektos.

Vēl savā 80. jubilejā pērnā gada novembrī aktrise Latvijas Televīzijas "Rīta panorāmai" atzina, ka neviens neticēšot, bet viņai sokas ļoti labi.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš un ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs veltījuši atvadu vārdus aktrisei Ausmai Kantānei:

"Šī diena atnākusi ar patiesi skumju ziņu par paaudzēs mīlētās aktrises, spilgtas savu līdzgaitnieku iedvesmotājas Ausmas Kantānes aiziešanu mūžībā. Ausmiņ, Tavs gaišums un darbs sabiedrības labā paliek ar mums," teikts Krišjāņa Kariņa ierakstā.

"Maija ziedonī viņa devās pie sava Imanta," raksta ministrs Edgars Rinkēvičs.


Izsakām visdziļāko līdzjūtību Ausmas Kantānes piederīgajiem, draugiem un talanta cienītājiem!


ATVADU FOTOGALERIJA