2022.gada 11.marta vakarā 87 gadu vecumā mūžībā aizgājis izcilais fotogrāfs Gunārs Janaitis, Latvijas Radio pavēstījusi viņa dzīvesbiedre.


Janaitim bija iespēja fotografēt ievērojamus cilvēkus, slavenības, valstvīrus un prominences. Viņš bijis klāt ļoti daudz nozīmīgos valsts notikumos. Kopš neatkarības atjaunošanas viņš bijis saistīts arī ar Latvijas teātriem un Nacionālo operu.



ATVADU FOTOGALERIJA GAIŠĀ PIEMIŅĀ GUNĀRAM JANAITIM


Fotogrāfs radījis apjomīgu kolekciju ar Latvijas izcilību portretiem, viņa uzmanības fokuss vienmēr bijis portrets, pats cilvēks, personība, mēģinājums notvert viņa esenci, viņa spēku caur žestu un noskaņu viņu raksturojošā vidē.

Janaitis dzimis 1934. gadā. Studējis Latvijas Universitātē filoloģijas fakultātē, taču fotografēt sācis 14 gadu vecumā un bijis ilggadējs fotokluba "Rīga" biedrs.


Mākslinieka profesionālā darbība noritēja kultūras fotožurnālistiskā strādājot laikrakstā "Literatūra un Māksla", kurā viņš darbojās teju 30 gadu. Laikraksts ieņēma īpašu vietu Latvijas domāšanas telpā, tā bija intelektuāļu un domātāju tribīne, kas iesaistīja tā laika spilgtākos Latvijas domātājus – rakstniekus, māksliniekus, filozofus, zinātniekus, kas bija pamats tālākajam intelektuāļu ieguldījumam atmodā.

Izsakām visdziļāko līdzjūtību piederīgajiem, draugiem, amata brāļiem un māsām.