Ugunīgā Pērtiķa gads saskaņā ar ķīniešu horoskopu sāksies 2016. gada 8. februārī, bet kas gan liedz tam gatavoties jau laikus? Kā liecina apzīmējums, gads būs māksliniecisks, izteiksmīgs, spilgts – līdzīgs kustīgam, dzīvespriecīgam mērkaķēnam. Astrologi sola piesātinātus 12 mēnešus, kuros nesanāks skumt ne tikai Pērtiķa gadā dzimušajiem, bet visiem citiem arī. Būs gan auglīgs darbs, gan jautras izklaides. Pērtiķa gadā nevajag provocēt nepatikšanas, tās atnāks pašas, kā vēsta Vakara Ziņas.

Pērtiķis ir ne tikai jautrs un labsirdīgs, bet arī spēcīgs, gudrs, izveicīgs, apsviedīgs, viltīgs un neprognozējams dzīvnieks. Un strādīgs. Austrumos pērtiķis tiek pielīdzināts dievībai, un Indijā ne tikai govs, bet arī pērtiķis ir celts svēto godā.

Kas gaidāms 2016. gadā?

Gada stihija būs Uguns, kas ne tikai silda, bet arī nosvilina līdz pelniem. Ja būsiet gatavi neordinārām situācijām un vismaz šad un tad piesardzīgi paskatīsieties pār plecu, tad Ugunīgā Pērtiķa gadu atcerēsieties ar patiku. Jābūt gataviem uz pārmaiņām, jo, lai cik rūpīgi visu saplānotu, pēdējā brīdī Ugunīgais Pērtiķis var parādīt mēli un viss notiks pilnīgi pretēji. Tāpēc nevajag pieķerties striktam dzīves plānam, un, ja iecerētais tomēr neizdosies, nevainot sevi. Jābūt gatavam, ka plāns A nederēs, un vai nu rezervē jātur mapīte ar citiem variantiem, vai arī jārīkojas atkarībā no situācijas. Notiekošo vēlams uztvert ar labvēlību un sapratni (mērkaķēns paliek mērkaķēns), un interesi (nez ko atkal pērtiķis būs sastrādājis?). Neaizmirsīsim, ka pērtiķim padodas atrisināt vissarežģītākās situācijas, tāpēc nevajag atmest ar roku plāniem un dzīves mērķiem vispār. Tā vienkārši notiek, ka kāds pašaus kāju priekšā, cits pados roku. Jāmācās dzīvot uz pilnu klapi un izdzīvot dažādās situācijās, gūstot no tām pieredzi.

Gribēsies iepazīt pasauli, mācīties, izglītoties, ceļot, jo pērtiķēns nevar nosēdēt mierā ne mirkli. Labklājību var sasniegt ar darbu, jo pērtiķis ir strādīgs dzīvnieks. Iespējams, ka daudzi vēlēsies izmēģināt spēkus citā darbā vai profesijā. Radīsies vilinājums riskēt naudas lietās, bet katru eiro vēlams pat trīsreiz apgrozīt pirkstos, pirms izvilkt no maka.

Sarkano krāsu asociē ar mīlestību un kaislību. Pērtiķa gadā svarīga tēma būs attiecības. Varbūt tieši Ugunīgais Pērtiķis būs tas, kurš piešķils uguni jau apdzisušām jūtām. Kas zina – ja nu veca mīlestība patiešām nerūs? Labs laiks salīgt mieru. Ja attiecības apmierina, tad gan nevajag pērtiķēnu raustīt aiz astes un ļauties vilinājumam iepazīt ko jaunu. Var pazaudēt labo un pārbaudīto, bet jauno un vilinošo neiegūt.

Kā un kur svinēt, ko vilkt un ēst

Jauno gadu gribēsies (un tā arī jādara!) sagaidīt kopā ar citiem, jo pērtiķis ir sociāla būtne. Vienalga, kur svinēt, bet jautrība un troksnis ir tas, kas pērtiķim patīk. Laiks ballītei pat tiem, kuri parasti īgst, ka sniega nav, bet līst lietus, šampanietis skābs, kurpes spiež un valdība – nekam nederīga.

Tikai cirkā un muļķīgās fotosesijās pērtiķēni tiek ieģērbti smieklīgās drēbītēs. Sagaidot jauno gadu, nevajag pāršaut pār strīpu ar spīguļiem un vizuļiem. Jā, krāsains un spilgts tērps būs vietā un laikā, bet lai tas neizskatās lēts un nožēlojams. Džinsus atstāsim skapī, toties no tā dziļumiem izvilksim vakartērpu. Rotas neaizmirstam! Tās gan jāizvēlas tādas, lai visi citi pamana pa gabalu.

Šoreiz ir īstais laiks atcerēties latviešu tradīciju, ka galdam vai jālūst no ēdienu pārbagātības. Dietologi lai pastāv klusu! Vai nu gadam dienu pietrūks, lai tievētu, ēstu veselīgi, vingrotu un darītu citas tikpat apnicīgas lietas? Vecais gads jāpavada un jaunais jāsagaida pie bagātīgi un skaisti klātiem galdiem.

Kas garšo pērtiķim? Zināt, vai ne? Tad tam visam jābūt uz svētku galda. Tradicionālos zirņus šoreiz aizmirsīsim – jo neparastāki ēdieni, jo labāk.

Kādi viņi ir – pērtiķēni?

Pērtiķa gads: 1920., 1932., 1944., 1956., 1968., 1980., 1992., 2004.

Pērtiķis tiek raksturots kā jautrs, mainīgs, neprognozējams, aktieris ar simt sejām. Zinātkārs un apķērīgs, gatavs mācīties un apgūt kaut ko jaunu. Ierauga izdevības un tās izmanto, bet mēdz būt arī neapdomīgs un spontāns. Gūst baudu un prieku katru dienu, negaida īpašu situāciju vai zīmi, ka nu drīkst priecāties. Patīk mājas miers un siltas attiecības. To var pabojāt nepamatota greizsirdība.

Piemīt godkārība; lai gan pēc līdera goda šķietami neraujas, pērtiķis pie sevis nodomā, ka tikai muļķis no tā atteiksies. Jebkurā situācijā pratīs ap sevi sapulcināt kompāniju, kurā jutīsies labi, būs labi ieredzēts, cienīts un godāts.

Pērtiķa gadā dzimušajiem cilvēkiem, kas 2016. gadā kļūs 24, 36, 48, 60 (un tā tālāk) gadus veci, veiksme garām nepasoļos. Īstais laiks sevi pierādīt. Spilgts, spožs gads, jaunas, noderīgas iepazīšanās. Pērtiķiem izdosies likt citiem dancot pēc savas stabules, un 2016. gadā viņi uguņos kā brīnumsvecītes, tikai nevajag aizmirst, ka blakus arī ir cilvēki. Dzīve jāizbauda un no tās jāpaņem viss, ko piedāvā.