Prokuratūra cēlusi apsūdzību bijušajai veselības ministrei Ilzei Viņķelei (Attīstībai/Par) par bezdarbību Covid-19 vakcīnu iepirkšanā, neoficiāli Latvijas Televīzijai apstiprinājuši vairāki avoti.

Latvija 2020.gada nogalē lēma iegādāties krietni mazāk vakcīnu nekā bija pieejams, un līdz ar to kavējās vakcinācijas process. Viņķele cer uz ātru atrisinājumu lietā.

BILŽU GALERIJA: kā Ilze Viņķele ignorēja preses fotogrāfus ierodoties uz Valsts prezidenta Egila Levita inaugurācijas ceremoniju.

2020.gada novembrī Eiropas Savienība piedāvāja dalībvalstīm centralizētā iepirkumā iegādāties Pfizer/Biontech ražotās vakcīnas pret Covid-19. Kā liecina Veselības ministrijas disciplinārkolēģijas atzinums, Latvija varēja pieteikties 841 342 devām, taču lēma iegādāties tikai 97 500. Savukārt nākamajā kārtā pieejamo 420 707 vakcīnu vietā Latvija lēma iegādāties 100 000. Rezultātā Latvijā vakcinācija pret Covid-19 sākta krietni gausāk nekā citās Eiropas Savienības valstīs.

Kad atteikšanās no vakcīnām nāca gaismā pagājušā gada sākumā, premjers Krišjānis Kariņš pieprasīja Viņķeles demisiju. Vēlāk prokuratūra sāka izmeklēšanu, un šobrīd Viņķelei ir uzrādīta apsūdzība par valsts amatpersonas bezdarbību.

LASIET ARĪ: Lūk, augstākās klases ētika! Veselības ministre Viņķele publiski tautai parāda dubulto FUCK YOU. FOTO/VIDEO

Skandalozais Kivičs: Šī dziesma ir lipīgāka par koronavīrusu! VIŅĶELE, KO TU DARI ar Latvijas cilvēkiem!?!

'Fakuču' ministre, vēlētāju visvairāk svītrotā kandidāte Saeimai. Ilze Viņķele patriekta no politikas

Brēka sabiedrībā! Neizdarīgās un nolaidīgās ministres Viņķeles dzīres mēra laikā

Murgi. Apaļīgā ministrele Viņķele pavēl: pēc pusnakts cilvēkiem ir jāēd, nevis jādejo!

Lietas prokurors Gints Bērziņš gan apsūdzības uzrādīšanu atteicās apstiprināt: "Jautājums par apsūdzības esamību šajā krimināllietā pašreiz ir saistīts ar būtiskām kriminālprocesuālām darbībām, līdz kuru pabeigšanai ir saglabājams izmeklēšanas noslēpums tālākai kriminālprocesa virzībai.”

Pēc Veselības ministrijas iekšējās izmeklēšanas par atteikšanos no vakcīnām disciplinārsodus saņēma bijušais Zāļu valsts aģentūras vadītājs Svens Henkuzens un bijusī ministrijas valsts sekretāre Daina Mūrmane-Umbraško.

Tomēr informācija no drošiem avotiem liecina, ka šobrīd Viņķele ir vienīgā, kurai prokuratūra cēlusi apsūdzību.
Viņķele savu pozīciju par kriminālprocesu komentēt nevēlējās, vien norādot, ka viņai ir piemērots statuss kā personai, kurai ir tiesības uz aizstāvību. “Sadarbošos ar prokuratūru, kā to arī apliecināju tad, kad prokurors rosināja kriminālprocesu. Un ceru, ka tā lieta tiks virzīta pietiekami raiti uz priekšu un tiksim skaidrībā,” sacīja Viņķele.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pagājušā gada 9.martā atteicās uzsākt kriminālprocesu par vakcīnu iepirkumu. Tomēr pēc ģenerālprokurora Jura Stukāna iniciatīvas iepirkumu vēlreiz izvērtēja prokurors, un krimināllieta tika ierosināta.