Valsts policija ir aizturējusi trīs personas kriminālprocesā par traģisko ugunsgrēku Rīgā, Merķeļa ielas 8 nelegālajā hostelī. Jau iepriekš šo viesu objektu regulāri apmeklējusi policija, jo tajā uzturējušās personas, kuras lietojušas alkoholu un stiprās narkotikas.

Ugunsgrēkā nelikumīgā hostelī Merķeļa ielā 8 trešdien, 2021.gada 28.aprīlī gāja bojā astoņi jauni cilvēki. Glābēji evakuēja 24 cilvēkus. No tiem slimnīcā smagā stāvoklī nogādāti seši cietušie.


Saskaņā ar dažādās datu bāzēs pieejamo informāciju, abu dzīvokļu, kuros bija izveidots nelikumīgais hostelis, īpašnieks ir jurists, bijušais Rīgas Juridiskās augstskolas studentu asociācijas prezidents Andrejs Gailis - FOTOGALERIJĀ NO 4. LĪDZ 9. BILDEI.

Vadoties pēc Valsts Darba inspekcijas sniegtās informācijas, līdz šim sabiedrībai nezināmais jurists Andrejs Gailis norādīts kā galvenā uzņēmuma kontaktpersona. Gailis esot dzimis 1996.gadā. Uzreiz pēc ugunsgrēka Gailis trešdien uzreiz dzēsis savus profilus dažādos sociālajos tīklos. Piemēram, Facebook un Linkedin. Policija viņu aizturējusi. Tiek prasīts tiesai piemērot smagāko sodu - apcietinājumu.




Savukārt kā vēl viena amatpersona norādīts kāda tīmeklī netrodama persona Arūns Skupeika, kuram ir tiesības pārstāvēt uzņēmumu kopš 2020.gada 28.decembra.

Booking.com un Google atsauksmēs par hosteli Japanese style ir graujoši zemas atzīmes un īpaši sliktas recenzijas: narkomānu bordelis, piedzērušies "recepcionisti", blaktis un netīrība. Norēķināties varējis tikai skaidrā naudā, čekus nedeva.




Internetā atrodamā informācija liecina, ka hostelis atradies 21.dzīvoklī. Zemesgrāmatas dati liecina, ka konkrētais īpašums kopš 2019.gada pieder 1996.gadā dzimušajam juristam Andrejam Gailim. Viņam pieder arī turpat netālu Marijas ielā 1 reģistrētais "Hotels & Apartments", kuram šajā adresē ir hostelis. 2018.gadā uzņēmums apgrozīja 83 900 eiro un strādāja ar 31 788 eiro peļņu. Dati par 2019. un 2020.gadu nav pieejami.
Kopumā no marta policija uz šo adresi saņēmusi 16 izsaukumus par trokšņošanu un alkohola lietošanu. Līdz šim piemēroti 17 sodi par smēķēšanu koplietošanas telpās, alkohola lietošanu sabiedriskā vietā, dzīvošanu bez deklarētas dzīves vietas un masku nenēsāšanu. Tāpat sākti pieci administratīvie procesi par masku nelietošanu

SIA "Hospitality Solutions", kura saskaņā ar Valsts Darba inspekcijas rīcībā esošo informāciju ir atbildīga par Merķeļa ielā 8 izveidotā un aizvadītajā naktī degušā nelegālā hosteļa biznesu, jau pusotru gadu bijusi inspekcijas redzeslokā, turklāt uzņēmumam piemēroti vairāki sodi par nereģistrētu nodarbinātību un atalgojuma neizmaksāšanu, pavēstīja VDI.

VDI atklāja, ka kopumā par šo uzņēmumu saņemti 11 iesniegumi galvenokārt par darba samaksas neizmaksāšanu. VDI, reaģējot uz iesniegumiem, bija vērsusies uzņēmumā, taču tas nav sadarbojies. Rezultātā VDI piemērojusi divus administratīvos sodus.

Tāpat uzņēmums iepriekš ticis divreiz sodīts par nereģistrētu nodarbinātību, tomēr iesniegumi un pārbaudes nav notikušas tikai vienā adresē. Proti, pēc VDI paustā, uzņēmumam pieder vairāki hosteļi, turklāt tas pērn 19.maijā mainījis nosaukumu no SIA "Riga Hostel" uz SIA "Hospitality Solutions".

Policija aicina piederīgajiem, kuriem nav izdevies sazināties ar tuviniekiem un kuri varētu būt atradušies šajā hostelī, zvanīt uz numuru +371 67829250 vai rakstīt e-pastu: [email protected], un nosaukt iespējamā cietušā datus un pazīmes – dzimumu, vārdu un uzvārdu, īpašas pazīmes, iespējamo apģērbu, kā arī norādīt savu kontaktinformāciju.

Saistībā ar notikušo ir uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 20. nodaļas.