Pieminot mūžībā aizgājušo teātra un kino aktrisi Astrīdu Kairišu (1941-2021), Nacionālā kino centra (NKC) portālā Filmas.lv atjaunotā kvalitātē skatāma jauna kolekcija – sešas spēlfilmas, trīs no tām nupat digitalizētas ar Latvijas Nacionālā arhīva jaunajām kino digitalizācijas iekārtām, informē NKC pārstāvji.

Izcilā aktrise Astrīda Kairiša 2021. gada 8. aprīlī būtu svinējusi 80 gadu jubileju, taču janvārī aizgāja mūžībā, atstājot Latvijas kinovēsturē vairākus nu jau leģendārus tēlus. Filmas, apkopotas kolekcijā “Aktrise Astrīda Kairiša”, no 5. februāra var bez maksas skatīties Nacionālā kino centra portālā Filmas.lv.

FOTOGALERIJĀ EKSKLUZĪVI FOTO NO ŠĪM FILMĀM UN no ASTRĪDAS KAIRIŠAS DZĪVES

Uzziņai no portāla LSM.lv:

Divas filmas, kurās Astrīdai Kairišai ir nozīmīgas lomas, jau līdz šim bija portālā pieejamas restaurētās klasikas kolekcijā (tur tās šobrīd var noskatīties arī visā pasaulē, ar citu valodu subtitriem). Pirmā no tām – režisoru Vara Braslas un Gunāra Cilinska melodrāma “Ezera sonāte” (1976). Kā atzīmēja NKC, Astrīdas Kairišas tēlotā skolotāja Laura ir viena no vispopulārākajām un emocionāli iespaidīgākajām aktrises kinolomām – gandrīz traģisks tēls ar sarežģītu iekšējo cīņu starp mīlestību un pienākumu, spožā aktierspēles partnerībā ar Gunāru Cilinski ārsta Rūdolfa lomā. Šo filmu aktrise vēlāk dēvējusi par svarīgāko filmu savai profesionalitātei – kopā ar režisoriem meklējot tēla būtību, viņa iemācījusies aptvert lomu kopumā un visā filmēšanas laikā noturēt tās vadlīniju, kas līdz šim licies iespējams tikai uz teātra skatuves.
Otra Astrīdas Kairišas kinoloma, kas portālā atrodama restaurētās klasikas kolekcijā, ir taksometra vadītāja Irēna režisora Aloiza Brenča spēlfilmā “Liekam būt” (1976) – šis atturīgi un gudri nospēlētais tēls ir filmas galvenā varoņa, izbijušā cietumnieka Voldemāra Vītera vienīgā cerība tikt vaļā no sava noziedzīgā likteņa nolemtības. Restaurētās klasikas kolekcijā atrodama arī kāda Astrīdas Kairišas spēlēta otrā plāna loma – režisora Ulda Brauna melnbaltajā jauniešu filmā “Motociklu vasara” (1975) aktrise tēlo filmas galvenā varoņa, 18 gadu dzimšanas dienu nosvinējušā Māra mammu.



Vēl trīs filmas portālā filmas.lv ievietotas tieši Astrīdas Kairišas kolekcijas izveidošanai, tās tikko digitalizētas no 35mm kinolentēm, Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts Kinofotofonodokumentu arhīvam strādājot ar jaunajām kino digitalizācijas iekārtām, kas iegādātas ERAF projektā “Kultūras mantojuma satura digitalizācija. II kārta”. Režisora Gunāra Pieša etnogrāfiskā drāma “Pūt, vējiņi!” (1975) pēc Raiņa lugas motīviem deva aktrisei skaistās un lepnās Zanes lomu – iespēju filmā nospēlēt spēcīgu un pilnasinīgu raksturu attīstībā un plašā amplitūdā no laimīgas iemīlēšanās līdz traģiski salauztam un apkaunotam liktenim.
Pavisam cita gadsimta sievieti, tomēr arī stipru un patstāvīgu, Astrīda Kairiša nospēlēja kā galveno lomu Dzidras Ritenbergas filmā “Vakara variants” (1980) – padomjlaiku mazpilsētas skolotāja Anna ir viena no trim būtiskajām kinolomām aktrises Kairišas un režisores Ritenbergas sadarbībā. Digitalizēta arī režisora Oļģerta Dunkera spēlfilma “Tauriņdeja” (1971), kuras centrā ir vēsais karjerists Harijs Maurs (lomā Bruno Oja), bet Astrīdas Kairišas loma ir klusā Ieva, kuras mīlestību Harijs neprot novērtēt.


Portālu filmas.lv, kas vienlaikus ir arī plaša filmu nozares datu bāze, veido un uztur Nacionālais kino centrs un Kultūras informācijas sistēmu centrs (KISC), kas nodrošina portāla tehnisko darbību.

FOTO: no LSM.lv un Vipi.tv arhīva