Alpu ģimene: Mēs dzīvojam 21.gadsimtā – ir laiks darīt digitāli!

Dace un Armands Alpi, programmas “Mana Latvija. Dari digitāli!” vēstneši, aktīva dzīvesveida īstenotāji

Pirms iesaistījāmies e-adreses kampaņā, bijām jau informēti par e-pakalpojumiem, bet tieši par e-adresi un tās priekšrocībām uzzinājām tikai mums speciāli organizētajās mācībās. Protams, no nosaukuma ir saprotams, ka tā ir digitāla pastkastīte, bet, kā tieši tā darbojas un ko tā dod – to esam apguvuši pēdējo mēnešu laikā. Un jāsaka, šis tiešām ir solis uz priekšu – mēs taču dzīvojam 21.gadsimtā un jau sen bija laiks šo (saziņu ar valsts iestādēm) visu darīt digitāli!

Pirmā pieredze – pozitīva

Pirmā pieredze, lietojot e-adresi – noteikti pozitīva! Ir tik patīkami saņemt informāciju sev ērtā vietā, tas ir – jebkur! Jau e-adreses kampaņas atklāšanā stāstījām, ka esam ļoti aktīva ģimene, kas daudz laika pavada ārpus mājām, brīvā dabā, dažādos kopīgos piedzīvojumos. Un ir tik žēl tā laika, kas jāpavada ceļā no vienas iestādes uz otru, kad jākārto sadzīviski jautājumi. Bet tagad mums ir e-adrese – nav speciāli jāiet uz pastu pēc ierakstītas vēstules, nav jātērē savs laiks. Viss ir vienkārši izdarāms telefonā no jebkuras vietas!

Ja jādomā par pirmo pieredzi ar e-pakalpojumiem, tad tā bija dzīvesvietas deklarēšana, kad pārvācāmies uz jaunajām mājām. Sīkums, bet tāpat patīkami, ka tas nebija jādara kādā valsts vai pašvaldības iestādē klātienē, bet varējām to izdarīt paši! Tieši tāpat ir ar e-adresi – Tu vari pats izvēlēties, kad to apskatīt, kad izlasīt pienākušās ziņas vai nosūtīt savu ziņojumu.

Protams, ar e-adreses izveidošanu mūsu interese par e-lietām neapstājās – esam biežāk sākuši lietot e-parakstu, lai parakstītu dokumentus, ko līdz tam nebijām darījuši. Jaunās iespējas, ko uzzinājām kampaņas sagatavošanas laikā ļoti labprāt nodevām tālāk arī saviem draugiem.

Viss jaunais ir mūsu pašu labākai nākotnei

Noteikti atkārtosimies, bet – reģistrēšanās e-adresei nozīmē gan ietaupīt laiku, gan naudu! Viss jaunais ir domāts mūsu pašu labākai nākotnei un viss vienmēr notiek uz labu!

Galu galā tie ir mūsu nodokļi, kas tiek tērēti, lai ikkatram izsūtītu vēstuli par gaidāmajām vēlēšanām, par iecirkņa paziņošanu utt. Reģistrēšanās e-adresei šo visu tērēšanu krietni samazinātu. Turklāt, tas atvieglo informācijas saņemšanu no valsts. To taču var izdarīt no jebkuras vietas, pat atrodoties ārzemēs. Viss, kas nepieciešams ir internets.

Integrētās mācību un komunikācijas aktivitāšu programmas “Mana Latvija.lv. Dari digitāli!” ietvaros tiek organizēti sabiedrības informācijas un komunikācijas tehnoloģiju iespēju izmantošanas un uzvedības maiņas veicināšanas pasākumi. Programmas koncepcija paredz integrētu pieeju – fokusēties uz 50 dzīves situāciju komunikāciju un mācīšanu, lai pēc paredzēto aktivitāšu īstenošanas, sabiedrība spētu atpazīt dzīves situācijas, kuras ir iespējams atrisināt vienuviet internetā – portālā Latvija.lv. Nozīmīgākā programmas sastāvdaļa ir mācības, kuru rezultātā tiks sagatavoti 6000 digitālie aģenti: valsts un pašvaldību iestāžu darbinieki, tostarp valsts un pašvaldību vienoto klientu apkalpošanas centru darbinieki, kā arī bibliotekāri, skolotāji un žurnālisti. Digitālie aģenti konsultēs sabiedrību par e-pakalpojumu izmantošanu dažādās dzīves situācijās un drošu darbošanos internetā. Plašāka informācija par mācībām un to norisi pieejama portāla Latvija.lv atbalsta vietnē – https://mana.latvija.lv/.