Portālā Manabalss.lv iniciatīvai par Saeimas deputātu skaita samazināšanu no 100 līdz 50 savu atbalstu pauduši vairāk nekā 10 100 cilvēku.

Lai iniciatīva tiktu skatīta Saeimā, par to jābūt savāktiem vismaz 10 000 parakstiem. Bieži vien pēc 10 000 parakstu sliekšņa sasniegšanas parakstīšanās kādu laiku turpinās, lai samazinātu iespējamo risku, ka pēc parakstu pārbaudes veikšanas derīgo apliecinājumu skaits izrādītos mazāks par 10 000.

Idejas autors Oļegs Belousovs rosina grozīt Satversmes 5.pantu, kurā noteikts, ka "Saeima sastāv no simts tautas priekšstāvjiem", uz tekstu, ka "Saeima sastāv no piecdesmit tautas priekšstāvjiem". Belousovs skaidro, ka Saeima būs darbspējīgāka ar 50 cilvēkiem, kā arī tiks ietaupīta nauda, atsijājot "nelietderīgos" deputātus.

Izmaiņu iniciators norāda, ka katram deputātam esot viens līdz divi palīgi, kuri smagāko darbu padarot viņu vietā. Belousovs uzskata, ka, ja tiktu samazināts deputātu skaits, tad, lai pārvarētu krīzi, nevajadzētu samazināt slimnīcu skaitu vai kādam samazināt algu. "Samazinot deputātu skaitu Saeimā, deputātiem būs lielāka atbildība tautas priekšā, kā arī vieglāk pieņemt lēmumus," pauž idejas autors.

Viņš prognozē, ka Saeimas darbaspējas nemazināsies, bet drīzāk palielināsies, jo 50 deputātiem būs vieglāk vienoties par konkrētu rīcību nekā 100 deputātiem.

Iniciatīva portālā izveidota 2012.gada februārī, kad sabiedrībā viens no aktuālajiem jautājumiem bija ekonomiskās krīzes tālākā pārvarēšana.

Par iniciatīvu var parakstīties ŠEIT