Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Inese Vaidere (Vienotība) nosūtījusi vēstuli ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram, kurā aicina izvērtēt Rīgas mēra Nila Ušakova (Saskaņa) publicēto viedokli par padomju okupācijas nodarītajiem zaudējumiem un saukt viņu pie atbildības.

"Aicinu izvērtēt Ušakova publicēto viedokli, uzaicinot viņu uz prokuratūru paskaidrojuma par konkrēto publikāciju sniegšanai, kā arī saukt viņu pie likumā noteiktās atbildības par genocīda pret Latvijas Republiku un tās iedzīvotājiem noliegšanu, attaisnošanu un rupju noniecināšanu," pausts vēstulē.

Savukārt, aģentūrai LETA Vaidere apstiprināja, ka šodien vēstule ir iesniegta ģenerālprokuroram, piebilstot, ka šajā gadījumā nepārprotami pārkāpts likums un noniecināta Latvijas vēsture. "Šoreiz robeža ir pārkāpta ļoti nopietni. Par to liecina vien tas, ka Ušakovs turpināja visu šo sāgu, mēģinot skaidrot, ka tikai vēlējies pievērst uzmanību, ka nauda patiesībā esot nepieciešama citiem pasākumiem," izteicās politiķe.

Viņa arī norādīja, ka PSRS okupācijas radīto zaudējumu aprēķināšanas komisijai piešķirtais finansējums ir neliels. "Turklāt toreiz, kad aprēķināja hitleriskās Vācijas nodarītos zaudējumus, Krievija un citas valstis ziedoja laiku un pieprasīja zaudējumu segšanu. Tas, ka Krievija nevienam negrasās maksāt par zaudētajām dzīvībām, tā ir cita lieta. Bet šis jau ir aizgājis par tālu," viņa piebilda.