Portālā ManaBalss.lv Deniss Čalovskis uzsācis parakstu vākšanu par VID un citu valsts iestāžu negodprātīgo ierēdņu saraksta publicēšanu.

Iniciatīva aicina deputātus skaidri definēt terminu “negodprātīgs” un publicēt “Latvijas vēstnesī” negodprātīgo ierēdņu sarakstu, norādot, par kādu pārkāpumu ierēdnis tika atzīts par negodprātīgu.

Iniciatīva arī aicina Saeimas deputātus kontrolēt, lai šie ierēdņi, kuriem tika piešķirts negodprātīgas personas statuss kriminālu noziegumu dēļ, it īpaši kukuļņemšanas dēļ, tiktu izdoti tiesāšanai un saņemtu likumā paredzēto sodu.

Čalovskis norāda:

"Latvijas likumdošanā joprojām nav definēts termins “negodprātīgs”, kas veido sava veida caurumu likumā, kurš darbojas divējādi. No vienas puses, ierēdnis, kurš ņem kukuļus var tikt nosaukts par negodprātīgu, viņu atlaidīs no darba vai viņš uzsāks darbu citā valsts iestādē, tā vietā, lai saņemtu attiecīgu sodu. No otras puses – par “negodprātīgu” var tikt nosaukts jebkurš ierēdnis priekšniecības personisku iemeslu dēļ, vēl jo vairāk, ka šādi darbinieki jau tiek meklēti dažādās valsts struktūrās un ministrijās. Manuprāt, Saeimai jāizskata šī vai līdzīga iniciatīva un jāpieņem mēri, lai novērstu šādas situācijas. Valsts iestāžu darbam jābūt atklātam, pārredzamam un sabiedrībai saprotamam. Galu galā, nodokļu maksātājiem ir tiesības zināt, par kurām personām un ko tieši ir runa, kad tiek runāts par negodprātīgām valsts amatpersonām. Esmu personīgi uzdevis šo jautājumu vairākiem deputātiem, un atbildē saņēmis tikai pozitīvas atsauksmes. Tomēr publisku atbalstu šai iniciatīvai nav izrādījis neviens no viņiem. Daži ir izteikušies, ka ir gatavi atbalstīt daļu, kura skar termina “negodprātīgs” definēšanu, bet uzskata, ka nevajadzētu publiskot konkrētus amatpersonu vārdus. Kopumā šis ir nopietns jautājums un tēma, par kuru esmu gatavs padiskutēt.”

Parakstīties var šeit