Grupas «Labvēlīgais tips» ģitārista Artūra Kutepova incidentā ar agresīvu kaimiņu gūtās traumas izrādījušās nopietnākas, nekā tas sākotnēji šķita, – šonedēļ viņam veikta rokas operācija un lauztās plaukstas kauls stiprināts ar metāla elementiem, kā vēsta Vakara Ziņas un portāls Nra.lv.

Pēc notikušā Kutepovi pārcēlušies pie radiniekiem un baidās atgriezties savā mājvietā, jo kaimiņš izteicis nāves draudus.

Operē pusotru stundu

Šajā otrdienā »Vakara Ziņas« sastapa Artūru Kutepovu un viņa sievu mākslinieci Kristīni Rīgas 2. slimnīcā, kur mūziķim bija paredzēta rokas operācija. Diagnoze – labās plaukstas lūzums ar dislokāciju. Kā skaidroja Kutepovs, lauztais kauls bijis nostiprināts, taču acīmredzot viņš, staipot uz mēģinājumiem ģitāras, to izkustinājis. Operācija ilga pusotru stundu, tās laikā kauls nostiprināts ar divām metāla stieplēm. Pagaidām vēl nav precīzi zināms, cik ilgi ritēs atveseļošanās process, taču Kutepovs pauda cerības, ka vismaz uz «labvēlīgo» lielkoncertiem (pirmais būs oktobra beigās) plaukstai vajadzētu atkal būt darba kārtībā. «Pašlaik spēlēt var, bet pašvaki,» atzina Artūrs.

Incidentā ar agresīvo kaimiņu gūtās traumas lēnām dzīst, visā ļoti palīdz sieva Kristīne, turklāt pāris izvēlējies diezgan netradicionālu ārstēšanās metodi – badošanos. Pēc Kristīnes stāstītā, tas palīdzot ātrāk atveseļoties, piemēram, zilumi pazuduši pāris dienu laikā.

Asiņainais kautiņš

Pagājušo svētdienu Kutepovu pāris atcerēsies vēl ilgi. Šajā vakarā ģimenes paziņa viņu dzīvoklī mājā Ganību dambī pie sienas licis finiera plauktus – tas bijis ap astoņiem. Incidents sācies ap pulksten 20.30. Agresora dzīvoklis atrodas koridora pretējā pusē. «Es pieļauju, ka viņš iedzēris no kaut kurienes nāca pa kāpnēm augšā, bija dusmīgs, un šis bija pietiekams iemesls, jo viņš kliedza «beidziet trokšņot!». Lai gan pats mēdzot dzīvoklī vienos naktī cirst malku – tā vismaz man stāstīja kaimiņiene,» asiņainā vakara notikumu gaitu sarunā ar »Vakara Ziņām« restaurēja Kristīne Kutepova.

Šo kaimiņu sauc Genādijs Ivanovs, kuram, pēc mākslinieces stāstītā, gaidāma tiesa pēc ļoti smagiem pantiem – par prostitūcijas veicināšanu, aizdomām pedofilijā, cilvēku nolaupīšanā. Starp citu, Valsts policijā »Vakara Ziņām« apliecināja, ka minētā pilsoņa lieta tik tiešām nodota tiesai. «Viņš dauzījās pie durvīm, es piegāju pie «actiņas» un sapratu, kurš tas ir. Sāku komunicēt, lai nomierinās. Vīrs saprata, ka tas ir Gena, kas aiz durvīm ārdās, un arī nāca klāt ar viņu runāt. Kad Gena izdzirdēja Artūra balsi, viņš rāva kliņķi un atrāva durvis vaļā, jo draugs tās nebija aizslēdzis. Manu acu priekšā Gena sita vīru. Pēc tam viņš izrāva Artūru kāpņu telpā, tajā brīdī es paķēru finiera dēļu atgriezumus, ar kuriem sāku viņam sist pa galvu. Pēc trešā sitiena viņš sāka asiņot un saprata, ka kāds viņu traucē, – nāca man virsū un gribēja nožņaugt. Es atliecos un tikai sajutu pirkstus sev uz kakla – mans vīrs viņu jau bija atgrūdis nost. Nākamais cēliens bija tad, kad teicu vīram, lai skrien lejā, – mums ir labs kaimiņš, kurš ir vai nu bijušais, vai esošais policijas darbinieks, viņš viņu varētu apturēt. Kamēr kaimiņš nāca pie durvīm, es redzēju, ka viņi abi ar dēlu sit vīru lejā, – Artūrs jau gulēja zemē,» šausminošo notikumu gaitu atminas Kristīne. «Rezultātā vīram ir smadzeņu satricinājums un lauzta plauksta, turklāt mums abiem tika izteikti draudi dzīvībai. Kad kaimiņš atbrīvoja Artūru un mēs slēpāmies, policiju gaidot, viņa dēls Deniss norāva drauga mašīnai spoguļus, un par to viņu uz diennakti aizturēja. Savukārt Genādiju un arī Artūru ar divām «ātrajām palīdzībām» aizveda uz vienu un to pašu slimnīcu. Kamēr vīrs bija šokā un slimnīcā knapi sēdēja krēslā, Genādijs jau staigāja apkārt, piegāja klāt un iečukstēja ausī: «Ja tebja ubju!» Pēc tam mēs tikām izvazāti pa trim slimnīcām un finālā tikai piecos no rīta tikām savā dzīvoklī.»

Konflikts gruzdējis jau gadu

Pagaidām nav skaidrs, ar ko Kutepovi izpelnījušies tādu minētā Genādija Ivanova naidu. Pēc Kristīnes teiktā, līdzīgs konflikts bijis arī pirms gada: «Man pat ir tā videoieraksts, policijai to nevajagot, bet ceru, ka kādam citam to vajadzēs.» Ivanovs īslaicīgi nonācis aiz restēm par minētajiem pantiem, kuru izskatīšana šobrīd ir tiesvedībā, – apcietinājumā viņš sabijis mēnesi vai divus. «Pēc iznākšanas viņam likās, ka esam viņu nodevuši, kaut ko pret viņu liecinājuši, – viņi abi ar dēlu mums bruka virsū. Mēs paspējām noslēpties dzīvoklī, aiztaisījām durtiņas ciet, un viss ar to arī beidzās. Pagāja gads, parādījās pilnmēness un alkohola reibums, tad nu iestājās otrais cēliens šim pasākumam,» skaidroja Kristīne.

Pēc neoficiālas informācijas, aptuveni 60–70 gadus vecais Ivanovs esot bijušais policijas darbinieks, līdz 1988. gadam strādājis Sarkandaugavas iecirknī, tajā pašā, kur šobrīd atrodas Kutepovu lieta. Interesanti, ka pirms vairākiem gadiem viņš izprovocējis uz konfliktu vēl vienu kaimiņu, kas dzīvo nama pirmajā stāvā. «Šis kaimiņš bija sportiskāks, un viņš viņu... nedaudz neitralizēja. Gena viņu iesūdzēja tiesā, un kaimiņš dabūja piecus mēnešus nosacīti – tikai tāpēc, ka Gena kā bijušais policists zināja, kā pareizi sarakstīt papīrus. Turklāt ir vēl vismaz divas ģimenes, ar kurām viņš ir konfliktējis,» zina stāstīt māksliniece. LNT raidījuma «Degpunktā» komandai bija izdevies notikuma vietā satikt arī pašu agresoru, taču tas tikai draudējis ar tiesu, sūdzējies par pārsisto galvu un vaicājis «vam čto, ģelaķ ņečevo?!» (kas jums, darīt nav ko?! – tulk.).

Policija kaut ko gaida

Lūk, Valsts policijas oficiāli sniegtā atbilde uz »Vakara Ziņu« jautājumu par Kutepovu lietu: «Svētdien Valsts policija saņēma izsaukumu uz kādu dzīvokļu ēku Ganību dambī, kur norisinājies konflikts starp vairākām personām. Konflikta laikā cietušas personas, kā arī sabojāts automobilis. Šobrīd ir uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 13. nodaļas par noziedzīgu nodarījumu pret personas veselību, par mantas tīšu bojāšanu, kā arī administratīvā lietvedība par miesas bojājumu nodarīšanu.» Tas gan Kutepovu ģimenei šķiet pārāk maz, un tā stingri nolēmusi šo lietu tā neatstāt un panākt, lai agresors beidzot un par visām reizēm saņem pēc nopelniem. Pagaidām lieta lēni virzās uz priekšu, bet Kristīne ir apņēmusies tiesībsargu bezdarbības gadījumā rakstīt iesniegumus Valsts policijas priekšniekam Intam Ķuzim un prokuratūrai. «Tonakt atbrauca inspektors, liecības kārtīgi pa punktiem sarakstīja. Policija saka, ka mums jāsagaida tiesu medicīniskā ekspertīze un tikai tad, iespējams, uzsāksies krimināllieta. Apcietināt viņu nevar, arī piespiest netuvoties mums nevar. Mēs nepadosimies, kamēr šai lietai nebūs atrasts likumīgs risinājums,» kareivīgi noskaņota ir māksliniece. Jāpiebilst, ka vīrietim, kura mašīnai nolauzti spoguļi, vairs neesot pretenziju pret pāridarītāju, – viņam četru stundu ilgas pratināšanas policijā laikā «ieskaidrots», ka viņš to visu ir izdomājis. Taču liecināt kautiņa lietā paziņa esot gatavs.

Pēc notikušā Kutepovi pārcēlušies pie radiniekiem Juglā, kur mitinās vienā istabiņā. Lai gan dzīvoklis Ganību dambī ir Kristīnes īpašums, to nāksies pārdot un meklēt citu mājvietu. «Mēs tur vairs neatgriezīsimies,» skumji nosaka Kristīne. «Ja nu kaimiņš reiz tiešām piepilda savus draudus.»