Svētdien, 6.septembrī, plānotajā koncertā "Latvijas bērniem - Latvijas aizsardzību!" vāks līdzekļus, lai Lielbritānijā dzīvojošajai Latvijas pilsonei, kādreizējai žurnālistei Lailai Bricei, kurai šīs valsts sociālais dienests atņēmis meitu, palīdzētu noalgot advokātu.

Kā aģentūrai LETA pēc preses konferences sacīja bērnu un jauniešu interešu izglītības iestādes Jūrmalā "Rudaga" vadītāja Inese Testeļeca, kopumā, lai noalgotu advokātu, kurš specializējas šādās lietās, nepieciešami aptuveni 35 000-40 000 eiro. Viņa gan atzīmēja, ka visa nepieciešamā summa nav paredzēta tikai advokāta pakalpojumiem, tajā ietilpst arī dažādu dokumentu sagatavošana.

Testeļeca atzīmēja, ka Brices aizstāvībai plānots algot speciālistu no Lielbritānijas, jo Latvijā šādu speciālistu nav.

Viņa gan norādīja, ka necer ar koncertu šādu summu savākt, tomēr izteica cerību, ka atradīsies arī cilvēki, kuri paši vēlēsies pārskaitīt naudu Brices un viņas meitas atbalstam.

Tāpat Brices atbalsta grupa cer, ka gadījumā, ja Lielbritānijas sociālie dienesti atdos mātei viņas meitu, tad viņas abas pārcelsies atpakaļ uz dzīvi Latvijā.

Kā preses konferencē sacīja zvērināta advokāte Aija Osmane, iepazīstoties ar lietas materiāliem, viņa kā juriste un cilvēks bijusi negatīvi pārsteigta par to, kā notikusi tiesvedība Lielbritānijā. Viņa nevarēja piekrist Lielbritānijas tiesas secinātajam, ka nesaskaņotā jeb piespiedu adopcija ir bērna vislabākajās interesēs.

Advokāte arī uzsvēra, ka nevar iedomāties situāciju Latvijā, kad bērnu adopcijā varētu nodot, vēl pirms vecākam ir atņemtas aizbildnības tiesības. Un arī pēc tiesību atņemšanas šādu lēmumu var pārsūdzēt tiesā.

Osmane arī atzina, ka mātes kļūda bija bērnu atstāt vienu, tomēr tas nevar būt par iemeslu, lai atņemtu meitu. Latvijā "līdz pēdējam" tiek dota iespēja laboties.

Kā norādīja preses konferences pārstāvji, Brice līdz 3.septembrim var iesniegt lūgumu Apelācijas tiesai atļaut pārsūdzēt tiesas spriedumu. Šobrīd Brice strādā pie šī iesnieguma, tāpēc viņa arī nevarēja piedalīties šodienas pasākumā.

Ja Apelācijas tiesa Brices lūgumu noraidīs, viņa vērsīsies Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT). Kā atzīmēja Osmane, "Eiropas Cilvēktiesību tiesas prakse nav tāda" kā Lielbritānijā.

Jau ziņots, ka 6.septembrī Vērmanes dārzā no plkst.11 līdz 20 notiks šiem pašiem mērķiem veltīts labdarības koncerts "Latvijas bērniem - Latvijas aizsardzību!".

Koncertā piedalīsies Latvijas bērnu un jauniešu kolektīvi, kā arī dažādi mūziķi. Pasākuma laikā ieplānotas sabiedrisko pārstāvju uzstāšanās, kā arī parakstu vākšana Latvijas prezidenta Raimonda Vējoņa petīcijas atbalstam, kurā valsts iestādes tiek aicinātas atbalstīt Latvijas nepilngadīgo personu tiesību un interešu aizsardzību ārzemēs, tostarp arī Katrīnu Brici.

Kā ziņots, Brices meitu no ģimenes Lielbritānijā esot izņēmuši pēc kaimiņa sūdzības attiecīgajām institūcijām. Meitene esot bijusi atstāta bez pieaugušo uzraudzības, kad viņas mamma devusies uz darbu, bet sarunātā aukle kavējusies.

LAILAI BRICEI VAR PALĪDZĒT SAZINOTIES AR VIŅU FACEBOOK