Šobrīd TV ekrānos varam vērot skatītāju iemīļoto seriālu «Sirdsmīļā Monika», kas tapis pirms 16 gadiem. Šovasar pēc tik ilgas klusēšanas atsākta seriāla filmēšana. Tajā galveno varoni – Monikas, ko atveido Mirdza Martinsone, dzīvesbiedru Robertu Rambānu spēlē aktieris Jānis Reinis. Beidzamajos gados par aktieri klīdušas visādas runas, tādēļ viņš kļuvis piesardzīgs savos izteikumos. Aktieris ir labā formā, uzvarējis postošo alkohola atkarību un depresiju, atradis jaunu mīlestību un necilā vairs pagātnes notikumus, kā vēsta Vakara Ziņas un portāls Nra.lv.

Uz teātri vairs neiet laiku tērēt

Savulaik alkohola problēmu dēļ Jānis Reinis zaudēja darbu Latvijas Nacionālajā teātrī. Tagad, kad uzvarējis atkarību, aktieris nemaz nedomā atgriezties uz teātra skatuves. Viņš atklāj, ka beidzamo gadu laikā ir ļoti nopietni vīlies režisoru un teātru veikumā. «Es jums pateikšu ko šokējošu. Pēdējo reizi uz teātra izrādi biju pirms diviem gadiem. Neatklāšu, kas tas bija par teātri, lai neviens neapvainojas. Pēc tam vairs teātrī neesmu bijis. Tas, ko es redzēju, man ļoti nepatika. Tagad teātris un tie cilvēki, kas tur strādā, ir palikuši savādāki. Kāpēc man jāzaudē no savas dzīves trīs stundas un jāskatās tas, ko rāda uz skatuves. Es to nevaru pieņemt, un man tas nepatīk. Jāatzīst, ka esmu vīlies aktiera profesijā un man sāp sirds, ka tā ir noticis,» teic Jānis Reinis. Aktiera dēli, kas dzimuši laulībā ar aktrisi Lāsmu Kugrēnu, arī jau vairākus gadus sapņo par aktiera karjeru, bet pagaidām viņu vārdi un darbi teātra jomā nav izskanējuši. «Viņi arī šobrīd ir dzīves krustcelēs un nav izlēmuši konkrēti, ko darīs nākotnē. Viņiem pašiem jāizvēlas ceļš, pa kuru iet. Cerams, ka dēli to pēc iespējas ātrāk izdomās, lai skaistākie un radošākie dzīve gadi neiet zudumā. Man pašam aktīvākie dzīves gadi, kad daudz strādāju un spēlēju teātri, bija no 24 līdz 35. Tad dzīve kūsāt kūsāja,» nosaka aktieris.

Matos sirmums, bet no kaitīgā ieraduma netiek vaļā

Šovasar saņemot zvanu no seriāla «Sirdsmīļā Monika» režisora Armanda Ekšteta, Jānis Reinis nopriecājies par piedāvājumu atsākt filmēšanos pēc 16 gadu pārtraukuma. Pa šiem gadiem aktieris gan esot novecojis. «Nezinu, kā ir, bet visi seriāla varoņi esam mainījušies. Vai nu palikuši gudrāki, vai glupāki, to man grūti pateikt. Taču katrā gadījumā ir patīkami atgriezties,» viņš paskaidro.

Aktieris teic, ka beidzamo gadu laikā arī ļoti nosirmojis. «Es nekrāsoju matus. Sākot filmēties seriālā, režisoram arī noteicu, ka ļoti negribētu krāsot matus. Laiks taču iet uz priekšu, un būtu smieklīgi, ka es savos 54 gados taisītos par jaunskungu.»

Lai sevi pasaudzētu, aktieris arī cenšas mazāk smēķēt. Lai gan mēģinājis atradināties no kaitīgā ieraduma, pavisam smēķēšanu neizdodas atmest. «Jā, vājība ir daudz stiprāka par mani. Tagad, kad filmējos seriālā, dienas laikā izpīpēju vienu paciņu. Ziemā bija daudz labāk, tad dienā smēķēju desmit cigaretes. Smēķēšana tikai pasliktina pašsajūtu. Tagad lēnām uzkāpju 6. stāvā un man jau ir aizdusa. Senāk varēju mierīgi uzskriet līdz 6. stāvam bez atpūtas un nekas,» skaidro aktieris.

Precējies, bet gredzenu nenēsā un slēpj sievu

Pēc seriāla filmēšanas darbiem Jānis Reinis viens pats dosies garā pastaigā gar jūru. Ceļu aktieris uzsāks Mazirbē un vienas dienas laikā ieplānojis noiet 30 kilometrus. «Mugursomā ielikšu telti, katliņu, ūdeni, sauso pārtiku un guļammaisu. Nakšņošu turpat jūras krastā. Man nepatīk, ja kāds nāk līdzi. Man vajag pabūt vienam. Tā ir relaksācija, kuras laikā varu pārdomāt savu dzīvi un visas labās lietas, kas ar mani ir notikušas. Turklāt, ejot ar basām kājām gar jūras malu, bieži vien attopos, ka neko nedomāju. Vienkārši attīru smadzenes. Reiz paņēmu līdzi draugu, bet man pat negribējās runāt. Vienīgi vakarā pie ugunskura, kad gatavojām vakariņas, parunājos. Tādēļ labāk iet vienam,» atklāts ir aktieris.

Arī sievu Vitu Frinbergu, ar ko aktieris slepus mijis gredzenus, savā pastaigā gar jūru Jānis Reinis līdzi neņem. Lai arī aktieris apgalvo, ka viņš ir laimīgi apprecējies, laulības gredzenu viņš nenēsā. «Nu nē, es kaut kā nevēlos nēsāt gredzenu,» taisnojas Reinis, tādējādi radot aizdomas, ka laulības dzīvē iestājusies krīze. Arī darbavietas viņš beidzamo gadu laikā mainījis. Kādu brīdi ar sievu Vitu darbojies kosmētikas firmā. «Pagaidām manā dzīvē ir daudz noslēpumu, apsolu, ka ar laiku visu izstāstīšu,» tā Reinis.