Aizvadītos Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkus satricinājis jauns skandāls. Vairāki kolektīvu vadītāji ir sašutuši par Rīgas domes darbinieku ieteikumu izvairīties no masu medijiem. Viņi pat velk paralēles ar padomju laiku cenzūru. Šodien domes amatpersonas atvainojās un vēstuli nodēvēja par pārpratumu.

Pēc dziesmu svētkiem Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta sabiedrisko attiecību vadītāja Indra Vilde vairākiem pašvaldības kolektīvu vadītājiem izsūtījusi vēstuli, kuru daudzi uztvēruši kā padomju laika garā ieturētu mudinājumu vispār nerunāt ar medijiem, teikts laikrakstā Diena.

Vēstules citāts: “Gadījumā, ja kolektīvu vadītājiem zvana mediji un mēģina uzzināt komentāru jelkādā jautājumā, tad IETEIKUMS ir atbildēt, ka svētki ir beigušies un ir ļoti daudz emociju. Tāpēc nepieciešams nedaudz laika, lai atpūstos un objektīvi visu izvērtētu, tikai tad pārrunāt to savā iestādē ar kolēģiem, kā arī savas pašvaldības svētku organizatoriem.”

Kolektīvu vadītāji pauž sašutumu par vēstulē ieteikto. Tautas deju ansambļa Zelta sietiņš vadītāja Baiba Šteina akcentē, ka pat briesmīgākajos stagnācijas gados tādas liekulības izpausmes nav piedzīvojusi. Vēstulē ir arī piebilde, ka nevienam nav aizliegts komentēt vai paust savu personisko viedokli. Pēc saceltās ažiotāžas tās autore Indra Vilde taisnojas, ka noticis pārpratums.

Rīgas mērs Nils Ušakovs un vicemērs Andris Ameriks skandālu atteicās komentēt. Tikmēr Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Kultūras pārvaldes priekšniece Baiba Šmite pēc pārrunām pašvaldībā akcentēja, ka par šādas vēstules esamību uzzinājusi tikai šodien. Viņa norāda, ka tās sūtīšana bijusi kļūda.

Jaunu kritikas devu ir saņēmusi Skolēnu dziesmu un deju svētku izvērtēšanas komisija. Arvien skaļāk izskan pārmetumi par komisijas darba slepenību. Izglītības ministre gan to noliedz. Ministrijā informē, ka komisijas gala secinājumi par bērnu ģībšanu un citām šo svētku problēmām būs pieejami jebkuram interesentam. Netiek izslēgts, ka pēc informācijas publiskošanas darbu zaudēs kāds no šo svētku rīkotājiem.