Dziedātājs Lauris Reiniks mikroblogošanas vietnē Twitter Liepājas tiesas lēmumu komentējis šādi: "Cilvēkus met cietumos par kartupeļu zādzībām, bet te Liepājas pedofilu ģimenīte bišķiņ pastrādās un tīri papīri. Esmu šokā par Liepājas tiesu."

Sabiedrība nav mierā ar Liepājas tiesas spriedumu lietā, kurā par netiklu darbību veikšanu ar mazgadīgo, tēvs un dēls sodīti vien ar pārsimts stundu piespiedu darbu.

Uzziņai:

Diviem vīriešiem par vairākkārtēju mazas meitenes seksuālu aizskaršanu Liepājas tiesa piespriedusi piespiedu darbu. Tas daudziem licis uzdot jautājumu - vai spriedums ir adekvāts? To vaicā gan prokurorei Ligitai Arājai, kas šādu sodu bija prasījusi piemērot, gan arī tiesnesei Aivai Daiderei, kas to piemēroja. Prokurore sliecas nepārsūdzēt spriedumu šajā lietā.

Tiesnese Aiva Daidere savukārt skaidroja, ka, izvērtējot visus apstākļus, tiesa nosprieda, ka adekvāts soda mērs būtu tieši piespiedu darbs un probācijas uzraudzība. Lietu skatīja bez pierādījumu pārbaudes, ņemot vērā, ka apsūdzētie savu vainu atzina pilnībā.

«Ja personas nemainīs savu attieksmi, tad sodu var aizstāt ar reālu brīvības atņemšanu. Tiesa, nosakot šādu soda veidu un mēru, ir pārliecināta, ka tas spēs sasniegt soda mērķi, un vainīgajām personām izdarīt secinājumus un nostāties uz likumpaklausības ceļa,» viņa sacīja telefonintervijā «Panorāmai».

Pilnais tiesas spriedums būs pieejams 20.jūlijā, bet pilsētas domē privātpersona Nils Jansons ir pieteicis piketu 17.jūlijā.

Lai gan tas ir mazākais soda veids un mērs, taču tiesa ņēma vērā, ka abi apsūdzētie savu vainu atzina un nodarīto nožēloja.

Tiesnese gan piebilst, ja personas attieksmē nemainīsies, tad iespējams arī cietumsods.

Kā pastāstīja Liepājas Bāriņtiesas vadītāja Taiga Ziemele, institūcijas redzeslokā cietusī meitene nonāca tāpēc, ka viņas aprūpētāja – vecmāmiņa, nespēja pienācīgi parūpēties par bērnu. Tikai pēc meitenes nodošanas adopcijā kļuva zināms par seksuālo vardarbību. Tā sākusies, kad bērnam bija 5 gadi.

Ar meiteni netiklas seksuālas darbības veica 2 pieauguši vīrieši, tuvi radinieki – 48 un 22 gadus veci, kas viesojās pie viņas vecmāmiņas.

Liepājas tiesas piespriestais sods – 240 un 200 stundas piespiedu darba, kā arī probācijas uzraudzība uz vienu gadu

TAIGA ZIEMELE: Ir bijušas pieredzē citas lietas, kur arī šis soda mērs nav bijis ļoti stingrs vai saistīts ar brīvības atņemšanu. Ja man jārunā par konkrēto bērnu, kurš cietis no šiem cilvēkiem, tad jāsaka paldies apstākļiem, kādi ir šobrīd, ka bērns nenonāks nekad saskarē ar šiem cilvēkiem un konkrētais bērns noteikti netiks apdraudēts, ir runa par to, vai šis personas patiešām izdarīs secinājumus un vai necietīs nekad neviens cits bērns.

Tieslietu ministrijas pārstāvji un advokāti norāda, ka šobrīd sodi par pedofīliju ir daudz bargāki nekā laika posmā, kad pret meiteni izdarīta vardarbība.

Tā pat, esot atšķirība vai veikta izvarošana vai netiklas darbības.

Advokāte: Izvarošana klasiskajā izpratnē nav notikusi, meitenītei lika izdarīt netiklas darbības.

Iespaidu viennozīmīgi, tas ir emocionālais iespaids. Jo tie ir galu galā vistuvākie cilvēki, ģimenes cilvēki. Ja ģimenes locekļi kaut ko tādu atļaujas, tā protams bērnam ir ļoti liela emocionāla trauma.

Pēc droša, bet anonīma avota zināms, ka viens no pieaugušajiem vīriešiem piespiedis meiteni, turot viņas roku, apmierināt sevi, otrs vīrietis uzgūlies virsū un veicis seksuālam aktam līdzīgas kustības, lai gūtu apmierinājumu. Tas nav noticis tikai vienu reizi vien. Advokāte, kas pārstāvēja cietušo tiesā, pēc pilnā tiesas sprieduma, kas būs pieejams 20. jūlijā, apsvērs iespēju to pārsūdzēt.

Arī Liepājas Juristu apvienības vadītājs Rihards Bunka jau paudis viedokli, ka Liepājas tiesas spriedums ir neadekvāts.

RIHARDS BUNKA - Citos līdzīgos gadījumos vienmēr bijuši bargāki sodi, protams, tie lielākoties saistīti ar brīvības atņemšanu un tad, kad ir vienkārši tikai darba stundas, tad rodas jautājums – kāpēc ir tik neadekvāts solis no tiesas puses. Un te jāpaceļ jautājums par to, ka tiesneši strādā neadekvātā stāvoklī.

Vairāki Saeimas deputāti jau iesnieguši prasību Tieslietu ministram pieprasot lietas pārskatīšanu, bet Liepājas pilsētas domē, kāda privātpersona iesniegusi piketa pieteikumu 17. jūlijā pie Liepājas tiesas ēkas.