Skarbs punkts pielikts leģendārā modes mākslinieka, Babītes novada dzīvnieku kapsētas «Citi medību lauki» izveidotāja Uģa Rūķīša ģimenes stāstam. Dzīrojot un tiekoties ar mīļāko, novārtā pametot vīra iesākto kapu biznesu un neredzot dzīvei jēgu, mūžībā aizgājusi Anita Rūķīte. Viņas mirstīgās atliekas tika atrastas privātmājā Mārupē - vēsta žurnāls Vakara Ziņas.

Solījumi mainīties – nepiepildījās


Pērnā gada 14. novembrī Uģa Rūķīša dzīvību izdzēsa postoša atkarība – alkohols. Ģimenes paziņas zināja stāstīt, ka arī otrā sieva Anita ir līdzatkarīga un glāzīti cilājusi tāpat kā vīrs. Anita gan toreiz taisnojās, ka viņai šāds netikums nepiemītot. Uģa Rūķīša pirmā sieva bija daudz vairāk informēta un neslēpa, ka ļoti pārdzīvojusi, jo Uģis tā arī nav varējis izķepuroties no postošās atkarības: «Viņiem abiem nebija motivācijas. Ko divi cilvēki darīja mājās? Katrs savā istabā dzēra. Patiesībā viņi savas kopdzīves beigās bija divi vientuļi un nelaimīgi cilvēki. Viņi dzēra līdzvērtīgi, vienīgi Anitai organisms bija spēcīgāks. Anitu ļoti aizvainoja fakts, ka publiski izskanējusi informācija, ka viņa ar Uģi dzēra kopā. Alkoholismam līdzi nāk vēl kāda milzīga problēma, alkoholiķi nespēj adekvāti vērtēt un nevis vaino sevi, bet meklē vainu un ļaunumu cita rīcībā.»


Kad no dzīves bija šķīries leģendārais modes mākslinieks, viņa sieva Anita Rūķīte sarunā ar »Vakara Ziņām« atklāja, ka ir apņēmības pilna sākt jaunu dzīvi un uzņemties saimniekošanu vīra izveidotajā dzīvnieku kapsētā. Uģa Rūķīša bērniem Lindai un Kristapam jau likās, ka pēc bērēm Anita saņemsies, jo uz brīdi Anita pārtrauca dzert un bija apņēmības pilna pārņemt vīra biznesu. Taču brīnumi nenotika. Anitu uzvarēja atkarība, un viņa atstāja arī novārtā dzīvnieku kapsētu. Tieši tādēļ kapos kopš šā gada janvāra sāka saimniekot Uģa dēls Kristaps Rūķītis. «Es turpinu tēva iesākto darbu,» tā Kristaps, «daru to ar vislielāko atbildības sajūtu. Kapi nav šņabja bode, ko var šodien attaisīt vaļā un rīt aizklapēt ciet. Šim biznesam līdzi nāk ļoti nozīmīgs morālais aspekts. Šeit ir trīs tūkstoši privāto kapa vietu, un es esmu atbildīgs par to, lai kapu vārti vienmēr ir vaļā un pakalpojumi tiktu sniegti. Anita šeit parādījās reizes divas, pasaimniekoja pa uzņēmuma kasi un... viss.»

Šā gada pavasarī, kad nokusa sniegs un vajadzēja sakopt dzīvnieku kapu kopiņas un kapus, to darīja Kristaps, bet Anita nerādījās ne tuvumā. Viņa mēģināja laimi rast pie jauna mīļākā sāniem, kas uzradās drīz vien pēc Uģa nāves.

Atrada mājās, guļot pie gultas


Kad pagājušā gada nogalē ar Uģi Rūķīti jau bija pavisam slikti, beidzot tika izsaukta ātrā palīdzība. «Dakteri teica, ka viņa smadzenēm jau trūcis skābeklis, un pārmaiņas bija neatgriezeniskas. Taču Anita apgalvoja, ka tēvs bijis normāls, kad viņu veda prom,» tā Kristaps. «Ārsti mums teica, ka, iespējams, viss būtu citādi, ja Rūķītis būtu atvests uz slimnīcu ātrāk: problēma bija ne tik daudz aknās, cik smadzeņu darbībā: tām nepietika skābekļa. Mēs nezinām, cik ilgi mūsu tēvs gulēja savā istabā bezsamaņā, jo Anita tur gandrīz negāja iekšā. Kāpēc viss izvērtās tik traģiski – nezinu,» brāļa Kristapa teikto papildina Linda.

Jautājumu, uz kuriem nav atbilžu, joprojām ir ļoti daudz, un liela daļa versiju par Uģa Rūķīša aiziešanu postā ir uz varbūtības teorijas robežas. Tikpat daudz ir faktu, kurus nav iespējams publicēt nekur, jo tie ir tik «netīri», ka tos nepaciestu neviens papīrs.

Tikpat traģiska izvērtusies arī Anitas aiziešana viņsaulē. Anita vairākas dienas bija nogulējusi savās Mārupes mājās guļamistabā, līdz 25. jūnijā kaimiņi viņu atrada mirušu guļam uz grīdas pie gultas. Kaimiņi šo faktu konstatēja vien tad, kad vairākas naktis pēc kārtas Rūķīšu māja nemainīgi bijusi izgaismota un atvērti stāvējuši gan pagalma vārtiņi, gan mājas durvis. Bez pēdām pazudis bija arī mīļākais. Precīza nāves iestāšanās datuma šobrīd nav. Tiesu medicīnas ekspertīze secinājusi, ka Anita mirusi sirds mazspējas – infarkta – dēļ. Šonedēļ Anita tika guldīta zemes klēpī, tādēļ no Anglijas ieradusies viņas vienīgā meita Elīna, kura uzņēmusies rūpes par mātes bērēm. Pēc Anitas bērēm tiks kārtotas arī Rūķīšu ģimenes mantojuma lietas, jo Uģa dēls Kristaps, kurš jau centīgi turpina tēva iesākto un saimnieko dzīvnieku kapsētā, vēlas pārņemt šo biznesu, Anitas meitai Elīnai draudzīgi atvēlot Rūķīšu nekustamo īpašumu.

Skarbi noslēdzies Rūķīšu ģimenes stāsts. Anita un Uģis atkal ir kopā un uz pasauli skatās no mākoņa maliņas. Šajā saulē abu likteņi noslēgušies ļoti traģiski. Pāra paziņas ar skumjām secina, ka Anita un Uģis savu vienīgo dzīvi ir izkropļojuši un viņus pazudinājis tikai un vienīgi alkohols.