Trešdienas vakarā mūžībā aizgājis latviešu horeogrāfs un dejas pedagogs Uldis Žagata, vēsta Latvijas Televīzija.

Žagata bijis vairākkārtējs deju svētku virsvadītājs, bijis tautas deju ansambļa «Dancis» un valsts deju ansambļa «Daile» mākslinieciskais vadītājs.

Žagata deju gaitas sāka Rīgas horeogrāfijas skolā. Viņš 20 gadus bijis Operas teātra baleta solists. Žagata bijis Limbažu rajona deju kolektīvu, 6.-11.Deju svētku un 3.-5.Skolu jaunatnes deju svētku virsvadītājs, 11. un 12.Deju svētku, 8. Skolu jaunatnes deju svētku un dziesmu un deju svētku «Rīgai-800» Goda virsvadītājs. Viņš apbalvots kā LPSR Tautas skatuves mākslinieks, LPSR Nopelniem bagātais skatuves mākslinieks, PSRS Tautas skatuves mākslinieks. Žagata bijis LPSR Valsts prēmijas laureāts, Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieks, kā arī saņēmis Valsts kultūrkapitāla fonda mūža stipendiju.

«Pašlaik uzskaitīti 115 nosaukumi ar 267 Žagatas dejām. Deviņos jaunrades konkursos prēmētas 18 dejas. Tradicionālo dejas leksiku viņš attīsta atbilstoši iecerētajai tēmai un mūzikai. Savā jaunradē viņš izmantojis gan tautas mūzikas apdares, gan oriģinālmūziku. Vienmēr uzsvēris, ka dejas pamatā ir jābūt labai mūzikai, komponistam, ar kuru var radoši sadarboties. Dziesmu un deju svētkos uzvestas vairāk nekā 30 Žagatas dejas. Viņš ir un paliek latviešu dejas lielmeistars. Visu mūžu viņš ir bijis meklētājs, un meklēt un atrast viņš aicina arī citus,» par horeogrāfu stāstījis tautas deju ansamblis «Dancis».