25. maija rītā sirds pārstāja pukstēt tautā mīlētajam aktierim un mūziķim Harijam Ozolam (51). Bēres un citus jautājumus, kas saistīti ar mūziķa apbedīšanu, kārtoja viņa skatuves partnere Santa Zapacka. Viņa allaž bija līdzās un palīdzēja Harijam līdz viņa pēdējam elpas vilcienam, kā nu vien spēja. Harijs ļoti mīlēja skaisto Santu, un tā palika viņa mūža nepiepildītā mīlestība - vēsta žurnāls Vakara Ziņas.

Pēc pārdzīvotajām sērām Santu emocionāli atbalsta viņas vīrs, meita un dēls. Dziedātāja neslēpj, ka, visu laiku rūpējoties par Hariju, viņa pati iedzīvojusies nopietnās veselības problēmās.

Meita Laura ieradīsies apglabāt urnu

Daudziem Harija Ozola talanta cienītājiem joprojām smeldzīgi sāp, jo mākslinieks aizgāja tik pēkšņi, klusējot par smago slimību. Harijs nevienam neko nestāstīja, jo tāda bija viņa dzelžainā griba. Slēpa pat no savas skatuves kolēģes Santas Zapackas. Tikai šā gada janvārī, kad Harija veselības stāvolis jau bija krietni pasliktinājies, viņš beidzot pateica Santai, ka ir smagi slims. Taču viņš cerēja un ticēja, ka būs labi, ka viņš izdzīvos. Tikai tagad Santa atklājusi, ka Harijs bija iegādājies nemirstības sēni, kas saukta arī par Dieva ārstniecības augu. Rūpējies par sēni un lietojis to uzturā, nevis laikus vērsies pie mediķiem pēc palīdzības.

Jau iepriekš »Vakara Ziņas« rakstīja, ka Harija cīniņš ar audzēju izrādījās neuzvarams. Harijs aizgāja mūžības ceļu. Daudzi viņa tuvinieki jau atdusas kapu kalniņā. Daži radi ir Gulbenē, bet Zviedrijā jau ilgus gadus dzīvo viņa vienīgā meita Laura. Uz bērēm gan Laura nepaguva ierasties, jo par tēva slimību uzzināja tikai dienu iepriekš, pirms bija beigusi pukstēt viņa sirds. Santa sarunā ar »Vakara Ziņām« stāsta, ka Laura ieradīsies Rīgā jau tuvākajā nākotnē, kad tikai dažu tuvinieku lokā, ko var saskaitīt uz vienas rokas pirkstiem, Rīgas Lielajos meža kapos līdzās leģendārās aktrises Antras Liedskalniņas kapu kopiņai apbedīs urnu ar dēla Harija Ozola pelniem.

Santa palīdzot Harijam, sabeigusi savu veselību

Visu šo laika posmu, līdzko Santa uzzināja par Harija baiso slimību, viņa centās kolēģi bieži apciemot, interesējās, kā norit ārstēšanās. Pati sevi Santa šajā laikā bija aizmirsusi, un nu arī viņa iedzīvojusies nopietnās veselības problēmās. Dziedātāja jau bijusi pie ārstiem un gaida, kāda būs viņas slimības diagnoze un kāds atveseļošanās process. Santa atzīst, ka primārais tagad ir padomāt par sevi. «Pamazām sāku atgriezties reālajā dzīvē. Un tagad man jātiek galā pašai ar savām problēmām. Harijs ir aizgājis, esmu viņu apglabājusi, un tagad ir jādzīvo tālāk. Turklāt jau 13. jūnijā man ir jāuzstājas LNT raidījuma «Dzintara dziesmas» finālkoncertā Jelgavā. Mūsu dueta izpildītā dziesma «Paprasiet» ir iekļuvusi finālā,» stāsta Santa.

Tiesa gan, apburošā dziedātāja atzīst, ka par savām skatuves gaitām vēl nevar neko pateikt. Taču par vienu viņa ir pārliecināta, ka nemeklēs citu dueta partneri, lai dziedātu duetus, ko reiz izpildīja kopā ar Hariju. Iespējams, dziedās viena, bet pagaidām vēl pāragri spriest, laiks saliks visu pa plauktiem.

Nepiepildītā mīlestība

Santa atzīst, ka par Harija dzīvi viņa varētu sarakstīt bestselleru, vēl iespaidīgāku nekā Mudītes Šneideres rakstītā grāmata par Harija mammu – izcilo latviešu teātra leģendu Antru Liedskalniņu. Taču grāmatu nesagaidīsiet, Santa to nerakstīs. Atmiņas par skatuves kolēģi mūžam paliks pie viņas. Lai arī iepriekš daudzi skatītāji domās bija saveduši kopā estrādes duetu – Santu un Hariju. Viņi bija pāris tikai uz skatuves desmit gadu garumā. Santa sarunā liek nojaust, ka Harijs bija viņā iemīlējies, bet šai mīlestībai nebija atbildes. Santai ir stabila ģimenes dzīve – mīļots vīrs un divi bērni, un viņa nekad pat domās nepieļāva, ka varētu aiziet no ģimenes. Harijs bija sapņotājs un dzīvoja savā iedomu pasaulē, bet Santa – reālajā dzīvē ar savu ģimeni.

Santa pieļauj, ka Harijam sāpēja, ka Santas sirds pret viņu bija vēsa, taču skaļi viņš par to nerunāja. Santa, kavējoties atmiņās, pieļauj, ka Harijam bija divas būtības. Uz skatuves viņš bija drošs un pārliecināts, bet savā privātajā dzīvē juties gaužām vientuļš. Viņš esot bijis lielisks dzīves aktieris un visu, kas sāpējis, prasmīgi slēpis.

Lai aizmirstos un kaut cik izjustu mīlestību, Harijam bija vairākas īslaicīgas attiecības. Viņš nesolīja sievietēm kvēlu mīlu vai vest pie altāra. «To gan es zinu, ka pret visām savām sievietēm jeb draiskulītēm no dažādām Rīgas vietām viņš bija patiess. Ar kādu arī dzīvoja kopā, bet tas bija īslaicīgi. Viņš nevienai nebija teicis, ka viņa ir īstā. Dziļi sirdī viņš bija vientuļš,» tā Santa.

Līdzīgi no dzīves aizgājis Harija tēvs Elmārs Ozols. Pēc tam, kad bija izšķīris no Antras Liedskalniņas, viņš tā arī nespēja vairs iemīlēt citu sievieti. Antra bija viņa mūža mīlestība, un Elmārs no dzīves aizgāja klusi un vientuļi.

Mantojumā parādsaistības

Runājot par Harija Ozola mantojuma lietām, izrādās, šis process ir sarežģīts. Santa atklāj, ka viņa nevēlas to uzņemties. «Treknajos gados» Harijs bija bankas kredītā iegādājies labu dzīvokli, kas tobrīd maksāja neadekvāti dārgi. Gāja laiks, taču viņa finansiālie ienākumi nebija tik lieli, lai segtu ikmēneša maksājumus, kas nebija mazi. Parāds auga augumā, līdz banka dzīvokli atsavināja. Parāds palika. Šobrīd tam, kas uzņemsies mantot autortiesības uz Harija Ozola komponētajām dziesmām, līdzi nāks arī parādsaistības.