Gandrīz trīs reizes vairāk sieviešu nekā pērn Krūšu veselības dienā, 23.maijā, izrādīja interesi par krūšu pārbaudi ar mamogrāfijas metodi. Kopskaitā 24 sievietēm tika veikts mamogrāfijas izmeklējums, trešdaļai šī pārbaude tika veikta pirmo reizi. Pārbaužu rezultāti tiks nosūtīti katras sievietes ģimenes ārstam individuāli. Šogad pirmo reizi ārstu – rezidentu vadībā bija iespējams iemācīties pareizi veikt krūšu pašpārbaudi. Arī šī aktivitāte guva pietiekami lielu atsaucību. Vairāk nekā 20 sievietes tagad var būt pārliecinātas par to, ka pareizi veic krūšu pašpārbaudi.

Mamogrāfija ir krūts izmeklēšana ar rentgena stariem. Sievietēm pēc 50 gadu vecuma mamogrāfija uzskatāma par vienu no efektīvākajām metodēm, lai savlaicīgi atklātu krūts vēzi vai kādas citas krūts veselības problēmas.

Krūšu pašpārbaude ir metode, kā sieviete pati var pārbaudīt savas krūtis un būt droša par savu veselības stāvokli. Ja regulāras krūšu pašpārbaudes laikā (vismaz reizi mēnesī) sieviete satausta savās krūtīs izmaiņas, ir svarīgi laicīgi doties pie ārsta un pārbaudīties.

Rozā lentītes gājiens

Vairāk nekā 500 cilvēki Krūšu veselības dienas ietvaros devās rozā lentītes gājienā „Ejam kopā, lai dzīvotu!”, izrādot savas rūpes par sievietēm, par viņu veselības stāvokli. Katrs solis, ko gājiena laikā veica dalībnieki, katrs smaids, ko viņi viens otram veltīja, pauda lielu un siltu „paldies” ikvienai sievietei. Paldies par to, ka viņas ir! Ikviena sieviete ir pelnījusi sev blakus cilvēkus, kuri viņu iepriecina, iedrošina un mīl. Par to arī bija Krūšu veselības diena, kas ir kampaņas „Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!” kulminācijas pasākums.

Pirms došanās rozā lentītes gājienā notika sirsnīgs un pozitīvs pasākums pie Brīvības pieminekļa, kur varēja baudīt ne tikai Latvijā pazīstamu mūziķu sniegumu, bet arī apzināties šīs dienas un tēmas svarīgumu, ieklausoties dažādu speciālistu uzrunās.

Pasākuma laikā darbojās arī mobilā pasta stacija, kur ikviens bezmaksas varēja nosūtīt mīļu pastkarti sev svarīgai sievietei, aicinot regulāri rūpēties par sevi. Pasākuma dalībnieki savu lokanību varēja pārbaudīt jogas nodarbībā, kas notika Bastejkalnā. Paši mazākie varēja bezrūpīgi krāsot un zīmēt īpaši viņiem izveidotā stūrītī.  

Pēc mūziķu un speciālistu uzstāšanās visi pasākuma dalībnieki bija aicināti doties gājienā uz Arēna Rīga, lai kopīgi vērotu labdarības basketbola spēli starp Latvijas un Ķīnas sieviešu izlasēm, kur mūsējās meitenes sīvā cīņā uzvarēja Ķīnu.

Pirmo gadu šogad pirms spēles bija īpašs priekšnesums - Latvijas veļas ražotāja „Lauma Lingerie” modes skate sadarbībā ar Latvijas Bodibildinga, fitnesa un bodifitnesa federāciju un mākslinieci Annu Zīriņu.

Kampaņa „Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!” velta siltus pateicības vārdus ikvienam māksliniekam, kurš uzstājās pasākumā, kā arī ikvienam cilvēkam, kurš uzrunāja pasākuma dalībniekus.

Paldies:

grupai Credo, dziedātājai Sonorai Vaicei ar grupu Melo M, grupai Bunch of Gentlemen, dziedātājai Diānai Pīrāgs, dziedātājai Elizabetei Zagorskai, vokālajai grupai FRAMEST, meiteņu saksofonu kvartetam The Green land, deju grupai RITMS, Argentīnas tango deju studijas TangoStudio vadītājiem Aigaram Stirnam un Marijai Okružnovai, LR Veselības ministram dr. biol. Guntim Belēvičam, Latvijas Onkoloģijas centra Krūts ķirurģijas nodaļas vadītājam asoc. prof. Jānim Eglītim, krūts vēža pacienšu atbalsta biedrības „VITA” dibinātājai dr. Sarmītei Baltkājei, kampaņas reģionālajai vēstnesei Vijai Tirzmalei, Latvijas psihoterapeitu biedrības vadītājai Baibai Purvlīcei, Unai Libertei, kā arī Latvijas sieviešu izlases basketbola komandai un Latvijas Basketbola savienības ģenerālsekretāram Edgaram Šnepam.

Līdz pat gada beigām kampaņas „Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!” ietvaros, ar vides plakātu starpniecību, eksprezidente Vaira Vīķe Freiberga, radio un TV raidījumu vadītāja Baiba Sipeniece un basketbolists Kristaps Janičenoks aicinās sievietes rūpēties par savu veselību.

Plašāka informācija par kampaņu „Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!” www.pārbaudikrūtis.lv/