Ar vērienu aizvadīta jubilejas izstāde Riga Food

Uz rakstu
 (Bilde 1)
Foto 1 no 31
5. septembrī Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā noslēdzās divdesmitā – apmeklētāju un dalībnieku skaita ziņā viskuplākā pārtikas nozares izstāde „Riga Food 2015”, kas vienkopus pulcēja nozares ekspertus, speciālistus, valsts un nevalstisko organizāciju pārstāvjus, uzņēmējus un gardēžus no visas pasaules. „Riga Food 2015” piedalījās 703 uzņēmumi no 37 valstīm. 48 % no dalībniekiem bija Latvijas ražotāji, 18 % – Latvijas importētāji un vairumtirgotāji, savukārt 34 % uzņēmumu bija no ārvalstīm. Izstādē varēja paviesoties 15 valstu nacionālo kopstendu – Baltkrievijas, Beļģijas, Čehijas, Igaunijas, Itālijas, Lietuvas, Luksemburgas, Gruzijas, Kanādas, Polijas, Uzbekistānas, Ukrainas un, protams, Latvijas – ekspozīcijās. Pirmo reizi izstādē varēja apskatīt Indijas nacionālo kopstendu – „India Expo”, kurā savus produktus prezentēja 36 uzņēmumi. Četru dienu laikā izstādi apmeklēja 38 539 interesenti, kas ir par 2 % vairāk nekā pērn. „Neraugoties uz sarežģīto situāciju pārtikas tirgū, ārzemju uzņēmēju interese par Baltijas tirgu aizvien palielinās – to pierāda gan izstādē augošais dalībnieku skaits, gan profesionālo apmeklētāju skaits no ārzemēm,” uzsver „Riga Food” projektu vadītājs Rolands Nežborts un piebilst: „”Riga Food” ir kā tilts jaunu tirgu meklējumos ne tikai Rietumu, bet arī Austrumu virzienā.” Izstādi atklāj Valsts prezidents un Zemkopības ministrs Izstādes “Riga Food 2015” atklāšanas ceremonijā piedalījās Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis, Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks, Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrības BT 1 valdes priekšsēdētājs Viesturs Tīle un “Riga Food” projektu vadītājs Rolands Nežborts. Tāpat ar savu klātbūtni bija pagodinājuši Indijas, Gruzijas, Baltkrievijas, Čehijas, Polijas, Ungārijas, Uzbekistānas, Ukrainas un citu valstu vēstnieki. Atklāšanas ceremonijā tika uzsvērta “Riga Food” nozīme pārtikas nozares attīstības veicināšanā un starpvalstu sadarbības sekmēšanā. Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis norādīja, ka Latvijas lauksaimniekiem nevajadzētu būt tikai izejvielu ražotājiem, bet ir jārada produkti ar papildu vērtību: „Tikai jauni produkti ir ceļš, kā varēsim izdzīvot globālajā konkurencē. Ir jāstrādā ar nišas produktiem, izmantojot Latvijas dabas bagātības un it īpaši – bioloģiskās izejvielas.” Valsts prezidents arī atzina, ka Krievijas embargo būtiski ir ietekmējis ražotājus, un tas pierāda, ka aktīvi ir jāstrādā ar esošajiem tirgiem un jāmeklē jauni tirgi. Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs norādīja, ka izstāde „Riga Food” ir ceļš uz jauniem tirgiem: „Pēc Krievijas importa aizlieguma Latvija ir sākusi tirgot šos produktus 35 valstīs, un lielāko daļu no šiem produktiem var aplūkot izstādē „Riga Food 2015””. Tāpat ministrs uzsvēra, ka pārtikas ražošanas nozarei vienmēr ir bijusi ļoti nozīmīga loma Latvijas tautsaimniecībā: „2014. gadā pārtikas produktu un dzērienu ražošana veidoja aptuveni piekto daļu no kopējās apstrādes rūpniecības apgrozījuma valstī. Latvijā ražotais lauksaimniecības un pārtikas preču sortiments ir ļoti daudzveidīgs, kvalitatīvs un, visbūtiskākais, patērētājiem drošs.” Kuplā skaitā Latvijas ražotāji! Jau trešo gadu pēc kārtas izstāde piedāvāja Latvijas pārtikas produktu parādi – Latvijas uzņēmumi bija pārstāvēti ne tikai atsevišķos uzņēmumu stendos, bet arī Latvijas nacionālajā ekspozīcijā un četros reģionu kopstendos. Izstādes apmeklētāji varēja iepazīt un izbaudīt Latvijas reģionu kolorītu, viesmīlību un tradicionālos ēdienus. Izstādē Zemgali pārstāvēja 64, Latgali – 22, Vidzemi – 15, Kurzemi – 14 mājražotāji, sīkražotāji, mazie un vidējie uzņēmumi. Ikviens varēja atrast savai gaumei piemērotus Latvijas augļus un dārzeņus, medu un piena produktus, kūpinājumus, zivis, kulinārijas un ārstniecisko augu produktus un citus vietējos labumus. Latvijas nacionālajā kopstendā savu produkciju prezentēja 24 dalībnieki – „Aloja Starkelsen”, „Bātas avots”, ”Daugulis & Partneri”, „Dimdiņi”, „Enhars”, „Felici”, „Lat Eko Food”, „Māršava”, „Milda”, „Mosenc”, „Puratos Latvia”, „Rāmkalni Nordeco”, „Rēzeknes Gaļas kombināts”, „Kronis”, „Skrīveru saldumi”, „Vladas SP”, „Vecsiljāņi” un Latvijas Maiznieku biedrība, kuru pārstāvēja 6 uzņēmumi, – „Dona”, „Lāči”, N. Bomja maiznīca „Lielezers”, „Roga Agro”, „Saldus maiznieks” un „Golddust Company”. Pirmo reizi „Riga Food” Latvijas piena produktu ražotāji – „Latgales piens”, „Lazdonas piensaimnieks”, „Rīgas piensaimnieks”, „Smiltenes piens”, „Tukuma piens”, „Talsu piensaimnieks”, Latvijas Piensaimnieku kooperatīvā sabiedrība – startēja vienotā kopstendā „Piens”, ko organizēja Latvijas Piensaimnieku centrālā savienība ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras atbalstu. Kvalitatīva pasākumu programma Līdztekus plašajai ekspozīcijai notika arī virkne prezentāciju, semināru, meistarklašu un biznesa tikšanos. Ķīpsalā bija atvērta arī Mācību virtuve, kurā norisinājās „Tasty Tasty Baltic” kulinārijas šovs un par paraugdemonstrējumiem gādāja Berlīnes „Regent Hotel” viesnīcas restorāna „Fischer’s Fritz” slavenais šefpavārs Kristiāns Loze (Christian Lohse) un Latvijas pavāri – Aleksejs Šutko un Elmārs Tannis. Četras dienas Ķīpsalā profesionāļi sprieda gan par ražotāju un tirgotāju ilgtspējīgām sadarbības iespējām, gan par intelektuālā īpašuma aizsardzību pārtikas nozarē, gan iepakojuma aktualitātēm, gan par uztura bagātinātājiem, kā arī piedalījās starptautiskā kontaktbiržā. Izstādē „Riga Food 2015’’ viesojās viena no lielākajām pārtikas iepirkumu grupām Eiropā HoReCa sektorā – „Constellation Group” un tikās ar Baltijas pārtikas ražotājiem, lai izvēlētos sadarbības partnerus. Vēl izstādē norisinājās Maizes ražotāju konference 2015. Savukārt daudzi gardēži izstādē izmantoja iespēju uzzināt ko jaunu un noderīgu par galda kultūru, ēdieniem bez glutēna, virtuves tehniku, viskija darīšanu, piedalījās meistarklasēs, degustēja un smēlās idejas un receptes savai ēdienkartei u. c. Noskaidroti labākie pavārzeļļi, pavāri, bārmeņi un baristas Izstādē “Riga Food” tikās pārtikas un dzērienu nozares profesionāļi, labākie pavāri, bārmeņi un baristas, lai mērotos profesionalitātē, izveicībā un cīnītos par balvām konkursos. Izstādē varēja vērot drosmīgāko un uzņēmīgāko jauno pavāru finālsacensības „Latvijas pavārzellis 2015”, kur uzvaras laurus plūca un zelta medaļu ieguva Kristiāna Šteinfelde no restorāna „Kaļķu vārti”. Otrajā vietā ierindojās Artjoms Černorižs no restorāna „Gastronome”, bet trešo vietu ieguva Ernests Šustiņš no restorāna „MUUSU”, kurš no uzvarētāja atpalika tikai par vienu punktu. Savukārt konkursā „Latvijas 2015. gada pavārs”, līdzīgi kā pagājušajā gadā, triumfēja daiļais dzimums – Ina Poliščenko no restorāna „3prir”, kas saņēma ne tikai labākā pavāra titulu, bet arī ceļojošo balvu „Reaton Zelta pavārnīca” un naudas balvu 1000 eiro. Jaunā pavāre saņēma uzslavas par gardo desertu un ieguva arī „Balt-Hellin” specbalvu – 500 eiro vērtas apmācības ārzemēs. „Tieši pasakainais deserts Inai nodrošināja pārliecinošu uzvaru!” uzsvēra starptautiskās šefpavāru žūrijas loceklis – Ziemeļvalstu WACS (Šefpavāru apvienības pasaules asociācija) prezidents Dragans Uničs no Zviedrijas. Otro vietu konkursā „Latvijas 2015. gada pavārs” ieguva Dinārs Zvidriņš no restorāna „Kaļķu vārti”, bet trešajā vietā ierindojās Anita Ramata no restorāna „KID”. Izstādē “Riga Food 2015” sacentās arī labākie bārmeņi un baristas. Jau trešo gadu pēc kārtas bārmeņu sacensībās bezalkoholisko kokteiļu pagatavošanā „Evian & Badoit Latvia” uzvaras laurus plūca bārmenis Inguss Reizenbergs no „Gemoss”, 2. vietu ieguva Voldemārs Dzenis no zivju restorāna „Le Dome”,  savukārt 3. vietā ierindojās bārmenis Leonards Pudņiks. Rīgas Melnā balzama kokteiļu konkursā „Riga Black Balsam Global Challenge” tika atlasīti 10 labākie bārmeņi – Inguss Reizenbergs, Oļegs Hindogins, Voldemārs Dzenis, Toms Kapanadze, Rihards Piternieks, Uldis Pētersons, Nora Kārkliņa, Juris Ķēniņš, Eduards Trofimčuks un Santa Piragova. 25. novembrī Latvijas finālisti Rīgā tiksies un sacentīsies par uzvaru ar Rīgas Melnā balzāma noieta tirgus valstu – Apvienotās Karalistes, Ukrainas, Krievijas, Izraēlas, Lietuvas un Igaunijas – atlases konkursu uzvarētājiem. Savukārt profesionālajās baristu sacensībās „Sanremo Opera Cup 2015” par labāko kafijas bārmeni atzina Raiti Vaitekūnu no „Gemoss Coffee Studio”, 2. vietu izcīnīja Raimonds Zadvornovs no „King Coffee Service”, savukārt 3. vietā ierindojās Arvis Zēmanis no kafejnīcas „Innocent Cafe”. Latvijā ražotās pārtikas kvalitātes konkursu rezultāti Šogad izstādes laikā notika izcilas kvalitātes pārtikas produktu konkursi medus un piena produktu kategorijā. Titulu “Latvijas atzītākais medus 2015” saņēma Aiga Zeltgrauda par meža un pļavu ziedu medu, otro vietu ieguva SIA „Meduspils” biškopja Jāņa Vainovska viršu medus, bet trešā vieta tika piešķirta Lienai Muceniecei par dažādu ziedu medu. Jau 19. reizi izstādē tika apbalvoti Latvijā ražotie augstas kvalitātes piena produkti, kuri šogad tika izvērtēti septiņās grupās. „Dalība „Riga Food” un tajā skaitā piena produktu konkursos ir kļuvusi par labu tradīciju. Tā ir iespēja nozares profesionāļiem, entuziastiem un gardēžiem parādīt, pastāstīt un dot nogaršot savu produkciju, kā arī novērtēt sava produkta konkurētspēju Latvijas tirgū. Esam priecīgi šogad saņemt veselas trīs sudraba godalgas, par ko sakām paldies ikvienam, kas ir piedalījies šo produktu – biezpiena, krēmsiera un „Lakto” – ražošanā,” gandarījumu pauž Harijs Panke, „Rīgas piena kombināta” („Food Union” grupa) padomes priekšsēdētāja vietnieks. Kategorijā pasterizētais piens ar tauku saturu no 2,0 % līdz 2,5 % 1. vietu, „Riga Food 2015” zelta medaļu un LPCS atzinības rakstu ieguva „Tukuma piens” ražotais pasterizētais piens „Baltais” ar tauku saturu 2,0 % (meistare Zeltīte Čemme). 2. vietu izcīnīja „Talsu piensaimnieks” ražotais „Talsu piens” pasterizētais piens ar tauku saturu 2,5 % (meistares Dina Zazīte un Lilija Afoņina) un 3. vietu – „Latgales piens” ražotais pasterizētais piens ar tauku saturu 2,0 % (meistare Zita Pudže). Biezpiena grupā tika vērtēts Latvijā ražotais vājpiena biezpiens ar tauku saturu līdz 0,5 %. 1. vietu, „Riga Food 2015” zelta medaļu un LPCS atzinības rakstu izcīnīja „Tukuma piens” ražotais vājpiena biezpiens „Eksporta” ar tauku saturu līdz 0,5 % (meistare Agita Vāne). 2. vieta tika piešķirta „Valmieras piens” ražotajam vājpiena biezpienam „Limbažu piens” ar tauku saturu līdz 0,5 % (meistare Marija Ramane). Savukārt 3. vietu ieguva „Smiltenes piens” ražotais vājpiena biezpiens „Lauku” ar tauku saturu līdz 0,5 % (meistare Maija Bērziņa). Skābā krējuma konkursā par medaļām cīnījās Latvijā ražotie skābie krējumi ar tauku saturu 25 %. „Riga Food 2015” zelta medaļu un LPCS atzinības rakstu piešķīra „Smiltenes piens” ražotajam skābajam krējumam ar tauku saturu 25 % (meistare Maija Bērziņa). 2. vietu izcīnīja „Tukuma piens” ražotais skābais krējums „Baltais” ar tauku saturu 25 % (meistare Zeltīte Čemme), bet 3. vietu un LPCS atzinības rakstu saņēma PKS „Straupe” ražotais skābais krējums ar tauku saturu 25 % (meistare Gunta Tetere). Savukārt svaigā siera (uz biezpiena bāzes) kategorijā 1. vietu, zelta medaļu un LPCS atzinības rakstu ieguva SIA „Latvijas piens” svaigais siers „TRIKĀTA Sniega bumbas ar ķiplokiem” (meistars Renārs Tumens). 2. vietu izcīnīja AS „Rīgas piena kombināts” („Food Union” grupa) ražotais krēmsiers „Rasa” (180 g) (meistare Sandra Vāvere). 3. vieta tika piešķirta „Rīgas piensaimnieka” ražotajam svaigajam sieram „Kārums” ar zilo sieru (meistare Daiga Straume). Piena dzērienu konkursā 1. vietu, izstādes zelta medaļu un LPCS atzinības rakstu ieguva „Tukuma piens” ražotais jogurta kokteilis „SHAKE” (ābolu) (meistare Zeltīte Čemme). 2. vietu izcīnīja „Valmieras piens” („Food Union” grupa) ražotais „Lakto” dabiskais (meistare Emīlija Lapa). Savukārt 3. vietu saņēma „Smiltenes piens” ražotais sūkalu olbaltumvielu dzēriens „Piena spēks” ar dzelteno plūmju garšu (meistare Vita Puriņa). 2014./2015. gada jaunā produkta konkursa siera grupā par 1. vietas un izstādes „Riga Food 2015” zelta medaļas ieguvēju kļuva „Cesvaines piens” ražotais siers ar Vidusjūras garšaugiem (meistare Mārīte Zadorožnaja). 2. vietu saņēma „Kalnu piens” ražotais kūpinātais siers ar pipariem (meistare Laima Lemeže). Savukārt 3. vietu piešķīra „Smiltenes piens” ražotajam nenogatavinātajam mīkstajam sieram „Mozzarella” (meistare Kristīne Āboltiņa). 2014./2015. gada jaunā produkta konkursa skābpiena produktu grupā par 1. vietas ieguvēju kļuva „Tukuma piens” ražotais jogurts „SKYR” ar kivi un rabarberiem (meistare Andželika Ločmele). 2. vietu saņēma „Rīgas piensaimnieks” ražotais biezpiena deserts „Kārums” ar kazenēm (meistare Inga Čikule). Savukārt 3. vietā ierindojās „Jaunpils pienotavas” ražotais pilnpiena rūgušpiens (meistare Dace Lejiņa). Noteikts ”Riga Food 2015” iepakojums Nr. 1 Lai popularizētu modernu un kvalitatīvu pārtikas produktu iepakojumu, izstādē notika konkurss „Izstādes ”Riga Food 2015” iepakojums Nr. 1”. Konkursam darbus iesniedza dalībnieki no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Baltkrievijas, Gruzijas un Ukrainas. Šogad iesniegtos darbus vērtēja ne tikai izstādes apmeklētāji, bet arī  profesionāli žūrijas locekļi no Latvijas, Lietuvas, Polijas un Ukrainas. Pēc profesionālās žūrijas vērtējuma 1. vietu ieguva „MILZU!” (Latvija) rudzu pārslas “MILZU!”, 2. vietu – „RŪTA” (Lietuva) šokolādes kolekcija „RETRO” , 3. vietu – „SPILVA” (Latvija) majonēžu stāvpaku sērija. Savukārt „Grand Prix” saņēma SIA “Aspari PD” (Latvija) par inovatīvo skārda bundžas vāku gāzētiem dzērieniem. Patērētāju vērtējumā kategorijā „Iepakojums dzērieniem” 1. vietu ieguva “Aspari PD” (Latvija) inovatīvais skārda bundžas vāks gāzētiem dzērieniem, 2. vietu un sudraba medaļu – „Fairfood Baltic” (Igaunija) “Froosh”, 3. vietu un bronzas medaļu – SIA „Abavas Dārzi” (Latvija) “ABAVAS” rabarberu dzirkstvīns. Kategorijā „Iepakojums konditorejai un saldumiem” 1. vietu un zelta medaļu ieguva „Skrīveru saldumu” (Latvija) 6 saldumu izlase „Aspasia”, 2. vietu un sudraba medaļu – Z/S „Dorītes” (Latvija) dāvanu komplekts „Latvija”, 3. vietu un bronzas medaļa – „ Skrīveru saldumu” (Latvija) zemenes baltajā šokolādē „Berry Princess”. Kategorijā „Iepakojums pienam un piena produktiem” izstādes apmeklētāji 1. vietu un zelta medaļu piešķīra „Marrybella” (Latvija) saldējumu līnijas iepakojumam „Marrybella” (150 ml), 2. vietu un sudraba medaļu – „Fresh One” (Latvija) piena šokolādes tāfelītei-apsveikuma kartiņai, 3. vietu un bronzas medaļu – “Rīgas piensaimnieks” (Latvija) kausētajam sieram „Dzintars”. Kategorijā „Iepakojums zivīm un zivju produktiem” 1. vietu un zelta medaļu ieguva „Valērija Lukss” (Latvija) iepakojums suši produkcijai, 2. vietu un sudraba medaļu – „Uniflex” (Baltkrievija) „Fish Barentsevo”, 3. vietu un bronzas medaļu – “ Uniflex” (Baltkrievija) „Mackerel Fish Master”. Kategorijā „Iepakojums maizei un bakalejas izstrādājumiem” 1. vietu un zelta medaļu saņēma SIA „Baltās naktis” (Latvija) sausmaizītes „MARIO” (155 g), 2. vietu un sudraba medaļu – „Latvijas maiznieks” (Latvija) zemeņu kūka „KŪKO”, savukārt 3. vietā ierindojās „Latvijas maiznieka” (Latvija) marakujas kūka. Savukārt kategorijā „Iepakojums pārtikai, kas neietilpst iepriekš minētajās produktu grupās” izstādes apmeklētāji 1. vietā ierindoja „MILZU!” (Latvija) “MILZU! rudzu pārslas”, 2. vietā – „Aspari PD” (Latvija) iepakojumu pārtikai, kura ir gan šķidrā, gan birstošā veidā, un 3. vietā – “Ezoterika” (Latvija) “BIO tējas”. ”Riga Food” rīko vadošais Baltijas valstu izstāžu organizētājs – Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1 – sadarbībā ar Latvijas Republikas Zemkopības ministriju, Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūtu, Latvijas Tehnoloģisko centru, “EEN Latvija”, Pavāru klubu, Latvijas Bārmeņu federāciju, “Diplomatic Economic Club Latvia” un ārvalstu vēstniecību Latvijā ekonomiskajām nodaļām. Izstādi atbalsta arī citas nozaru profesionālās organizācijas, valsts institūciju un diplomātiskās pārstāvniecības vairāk nekā 50 valstīs. Vienlaikus ar „Riga Food 2015” noslēdzās arī izstādes pavadošais pasākums – Gastronomijas festivāls, kas jau ceturto gadu gardēžus veda garšu ceļojumā. No 26. augusta līdz 6. septembrim ar lieliskām maltītēm un pavārmākslas šedevriem savus apmeklētājus priecēja vairāk nekā 60 restorāni, kafejnīcas, bāri, konditorejas, ātrās ēdināšanas restorāni un picērijas no 19 Latvijas pilsētām. Vairāk: www.gastrofest.lv/. Nākamā – 21. starptautiskā pārtikas, dzērienu, pārtikas pārstrādes, tehnoloģiju, iepakojuma, inovāciju, sabiedriskās ēdināšanas, viesnīcu un veikalu aprīkojuma un servisa izstāde “Riga Food 2016” notiks 2016. gadā no 7. līdz 10. septembrim. Sekojiet līdzi izstādes jaunumiem mājaslapā: www.rigafood.lv/; sociālajos tīklos: www.facebook.com/rigafood