Nāc un degustē! Latvijas un 25 valstu gardumi izstādē Riga Food 2020 Ķīpsalā

Uz rakstu
 (Bilde 2)
Foto 2 no 25
Baltijas pārtikas nozares inovācijas iepazīsti izstādē “Riga Food 2020”! Veselīgs un inovatīvs – šie divi vārdi precīzi raksturo pēdējos gados latviešu radīto pārtikas nozarē. Inovatīvi ir ne tikai produkti, bet arī to radīšanas process! Par to varēsi pārliecināties jau šonedēļ – no 9. līdz 12. septembrim – izstādē “Riga Food 2020” Ķīpsalā, kur jaunākās inovācijas, tehnoloģijas un aktualitātes pārtikas produktu un dzērienu ražošanā un pārstrādē prezentēs Baltijas uzņēmumi. FOTO GALERIJA.Latvijā ražoti veselīgie “gumijlācīši’’Tas sākās ar “SKIM” saimnieces Olgas Blumbahas rūpēm – ar ko bērniem aizstāt ierastos našķus? Jo zināms, ka daudzu saldumu sastāvā ir vielas, ko bērna organisms nepieņem. Tā “SKIM” no dārza un meža veltēm un kazu piena sūkalām sāka radīt veselīgus, vitamīniem bagātus saldumus maziem un lieliem kārumniekiem, kā arī ārstniecības augu sīrupus. Apmeklē Inovāciju stendu un nogaršo upeņu, ķiršu, jāņogu, pīlādžu, rabarberu, zemeņu, meža aveņu, priežu dzinumu želejkonfektes un atrodi savu mīļāko garšu!Skudrās fermentēts bērzu sīrups Bērzu sīrupu ražo no bērzu sulas, kas jau izsenis zināma kā bagātīgs dabīgo minerālvielu un antioksidantu avots. “Birchy” ražotais bērzu sīrups tiek iegūts Gaujas Nacionālajā Parkā. Iedomājies – lai radītu vienu litru bērzu sulas sīrupa ekstrakta vidēji nepieciešami 150 litri bērzu sulas! Pēc ievākšanas bērzu sula tiek attīrīta ar inovatīvām tehnoloģijām – nanofiltrāciju augstā spiedienā, attīrot sulu no piemaisījumiem, kā arī samazinot ūdens procentuālo saturu. Tvaicējot gaisā ceļas tvaiki ar saldenu piegaršu un bērzu sula pakāpeniski sabiezē, karamelizējoties cukuram. Noslēgumā iegūtais produkts vēl tiek fermentēts skudrās!Bez atkritumiem!Vēlies uzzināt, kā audzēt garšaugus un dažādus citus augus videi draudzīgā veidā bez atkritumiem, vienlaikus uzlabojot augsni? Jaunuzņēmums ”AUGAM!” prezentēs augu audzēšanai paredzētos biodegradējamos, augsnē stādāmos konteinerus, kas ir ar paaugstinātu izmantošanas efektivitāti. Inovatīvais ražošanas process paredz kā šo konteineru izejmateriālus izmantot ražošanas blakusproduktus un atjaunojamos resursus, pievienojot organiskās sastāvdaļas, lai nodrošinātu barības vielas auga attīstībai. Turklāt izstādes apmeklētāji varēs satikt arī pašu idejas autori – pētnieci Vairu Obukas.Dabiskas izcelsmes augu ekstrakti“Rasa Botanicals” unikālie dabiskas izcelsmes augu ekstrakti ar labvēlīgu iedarbību uz organismu ir iegūti ar ultraskaņas tehnoloģiju. Produkcija galvenokārt ir paredzēta kā izejviela dzērienu ražotājiem.Ekstrakti nesatur alkoholu. Gardēžiem Inovāciju ekspozīcijā būs iespēja nogaršot eliksīra šotiņus enerģijai, imunitātei, sieviešu skaistumam un vēl. Būs arī īpaši kokteiļi bērniem un pieaugušajiem ar tonizējošu, nomierinošu vai pretiekaisuma iedarbību.Saldās un sāļās bezglutēna un bezlaktozes tortesTu noteikti zini, kā garšo tikko plūkts dārzenis no lauku dobes vai paša audzētas ogas! Bet, vai tu zini, ka kāds no kabačiem, bietēm, ķirbjiem un burkāniem ražo deserta tortes, kas nesaturglutēnu un laktozi? Ģimenes uzņēmums “Diamonds Food Group” uzsver, ka vēlas atvieglot dzīvi ģimenēm, kurām ir svarīgi ievērot bezlgutēna un bezlaktozes diētu, tāpēc ir radījuši produktu līniju “Dabas Dimanti”. Apmeklē “Magnetic Latvia” ekspozīciju, satiec tur “Diamonds Food Group” un ļaujies pārsteidzošai garšas pieredzei!No koksnes un bērza piepes iegūts ekstrakts zarnu darbības uzlabošanai “Visas slimības sākas zarnās,” teicis Hipokrāts. Ar šo citātu uzsākam stāstu par jaunumu Baltijas inovāciju stendā – uztura bagātinātāju “Black Stuff”, kas izstrādāts kopā ar Dmitriju Babarikinu no Inovatīvo Biotehnoloģiju Institūta. “Black Stuff” ir dabīgs no koksnes un bērza piepes iegūts lignofenolu ekstrakts, kas ir bagāts ar fulvītskābi un mikroelementiem zarnu mikrofloras sabalansēšanai. Tas nodrošina organisma spēju absorbēt un ievadīt šūnu līmenī nepieciešamās barības vielas, antioksidantus, taukskābes un minerālvielas. “Black Stuff” palīdz saglabāt ķermeni veselīgu un labi līdzsvarotu, izvadot no organisma smagos metālus, vides toksīnus, atmirušās šūnas un pat vīrusus.Ārstnieciskās šitaki sēnes“Svaigas šitaki sēnes ir ļoti veselīgas, turklāt tās satur arī pretvēžu vielu lentinatu. Ja katru dienu apēd 90 g šitaki, tas palīdz strauji atjaunot aknas,” šitaki sēņu ārstnieciskās īpašības uzsver z/s „Šita&ke” īpašnieks Imants Urpens. Nogaršot un iegādāties svaigas šitaki sēnes, kaltēto sēņu produkciju un pat šitaki sēņu tēju varēs Rīgas plānošanas reģiona ekspozīcijā 11. septembrī.Saldēta spirulīnaLatvijas zinātnieču uzņēmums “SpirulinaNord” izstādē Inovāciju stendā piedāvās saldētu spirulīnu gan individuāliem lietotājiem, gan HoReCa sektoram un pārtikas ražotājiem. Spirulīna ir mikroaļģe, kas satur daudz antioksidantu, vitamīnu un minerālvielu, kā arī visas neaizvietojamās aminoskābes. Spirulīnu saldējot, tiek saglabāts maksimāls antioksidantu un vitamīnu daudzums, kā arī maigā un neitrālā garša. Tā ir arī izcila dabiskā zili-zaļā krāsvielu. Sasaldētu spirulīnu lieto saldējumos, konditorejā, jogurtos un citur.Latvijā selekcionēta graudaugu šķirneAgroresursu un ekonomikas institūts Inovāciju ekspozīcijā prezentēs jauno kailgraudu miežu šķirni “Kornelija”, kas ir augstvērtīga pilngraudu izejviela nišas un funkcionālo produktu izstrādei. Izstrādātāji piedāvās sadarbības iespējas sēklaudzētājiem, lauksaimniekiem un pārstrādātājiem ar mērķi sadarboties šķirnes izpētē, kā arī graudu testēšanā jaunu nišas un funkcionālu produktu izstrādei. Savukārt gardēžiem būs iespēja degustēt īpašos kailgraudu miežu plāceņus un ceptus graudus, kas atgādina popkornu un ir lielisks, veselīgs našķis. Vairāk: www.bt1.lv/rigafood/read.php?subid=10606Ķiploku aveņu mērceLeģendas vēsta, ka jau Senajā Ēģiptē ķiploks tika iekļauts ikdienas ēdienkartē, lai atvairītu slimības un veicinātu spēka pieplūdumu. Arī “Ķiploku pasaule” novērtē ķiploka vērtīgās vielas veselībai un rada dažādus produktus, kuru galvenā sastāvdaļa ir ķiploks. TOP produkts ir ķiploku aveņu mērce, ko var izmantot gandrīz pie visiem otrajiem ēdieniem – gaļas, zivīm, medījumiem utt. Starp citu, ķiploku aveņu mērce rudenī noderēs arī kā pretsaaukstēšanās tēja. Meklē to izstādē Rīgas plānošanas reģiona ekspozīcijā!Bezkofeīna melnā tējaZīmols "Plūkt" radījis vietējās izcelsmes veselīgo un dabīgo tēju "Nordic Black", kas ir bezkofeīna alternatīva melnajai tējai. "Plūkt" pašlaik ir vienīgais ražotājs Ziemeļeiropā, kas pasniedz produkciju videi draudzīgos luksus piramīdas maisiņos, prezentējot ilgtspējīgu tējas rituālu Ziemeļeiropas stilā. Tējas baudīšana ir veselīgs ikdienas rituāls, par ko varēs pārliecināties apmeklējot “Plūkt” stendu “Magnetic Latvia” ekspozīcijā.Un tas nav viss! LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultāte sadarbībā ar “Kronis” un “Balticovo” izstādē prezentēs inovatīvus tehnoloģiskos risinājumus iepakojumu un produktu izstrādei. LLU piedāvās arī inovatīvu risinājumu skābo kāpostu sulas racionālai tālākai izmantošanai. Citus jaunumus skati: www.rigafood.lvLatvijas un Baltijas Inovāciju stendus organizē Latvijas Tehnoloģiskais centrs, savukārt Inovāciju ekspozīciju – Agroresursu un ekonomikas institūts.“Riga Food” – pārtikas nozares centrālais notikums Baltijā!No 9. līdz 12. septembrim Ķīpsalā notiks Baltijas nozīmīgākā pārtikas izstāde “Riga Food 2020”, kas nozares profesionāļiem sniegs drošu vidi jauniem darījumiem, bet ikvienam gardēdim piedāvās iepazīt jaunas garšas. Izstādē un kontaktbiržā savus produktus un pakalpojumus prezentēs vairāk nekā 400 uzņēmumu no 30 valstīm. Pirmo reizi izstādē būs Japānas nacionālais kopstends. ”Riga Food” rīko Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1.Lai dalība “Riga Food” un tās apmeklējums būtu maksimāli drošs, BT 1 ir ieviesusi virkni drošības pasākumu: www.bt1.lv/rigafood/read.php?subid=10395Sekojiet līdzi izstādes jaunumiem mājaslapā: www.rigafood.lvSociālajos tīklos: www.facebook.com/rigafoodwww.instagram.com/fair_riga_food/Darba laiks:9. septembris 10.00–18.0010.–11. septembris 10.00–19.0012. septembris 10.00–17.00Ieejas biļete – 3 EURPirkt biļeti internetā: http://www.bt1.lv/rigafood/buytickets.phpAutostāvvieta: 5 EURUzziņai:“Riga Food 2020” savus jaunos un inovatīvos produktus un pakalpojumus prezentēs vairāk nekā 450 uzņēmumu no 25 valstīm. Izstādes apmeklētāji varēs doties gastronomiskā ceļojumā, paviesojoties Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Kanādas, Ukrainas (Hersonas apg.), Krievijas (Volgogradas, Voronežas un Ļeņingradasapgabali), Japānas un Polijasnacionālajos kopstendos.Latvijas garšasLatvijā ražotus saldumus, garšvielas, ievārījumus, gaļas izstrādājumus, sieru, kafiju un vēl daudzus citus gardus pārtikas produktus Latvijas nacionālajā kopstendā prezentēs  “Aloja Starkelsen”, gaļas nams “Ādaži”, “Jaunpils pienotava”, “Top Food”, “Mosenc”, “Valežs”. Savukārt ar plašo Latvijas maizes ražotāju piedāvājumu iepazīstinās Latvijas Maiznieku biedrības biedri – “Dona”, N. Bomja maiznīca “Lielezers”, “Saldus maiznieks”, “Lāči” un “Hanzas maiznīca”. Protams, neizpaliks arī Latvijas mājražotāju, sīkražotāju un mazo uzņēmumu radītie gastronomiskie labumi, kas ļaus sajust un izbaudīt reģionu kolorītu. Jaunākie produktiUzņēmumi jau tradicionāli izvēlas tieši izstādi “Riga Food”, lai prezentētu un testētu savus jaunākos produktus. Piemēram, “Sabiles sidrs” izstādes apmeklētājus iepazīstinās ar šogad radītu jaunu zīmolu "GARDENERS". Interesenti varēs degustēt trīs jaunos sidrus: sauso ābolu, pussauso ābolu un upeņu un saldo ābolu un cidoniju. “Top Food” prezentēs jaunus kraukšķīgos sierus "Hrumm Hrumm" ar sešām garšām.Savukārt “KAIGO” iepazīstinās ar dažādiem Latvijā ražotiem augstvērtīgiem Aļaskas savvaļas laša produktiem, bet  “Iberic Tapas OÜ” no Igaunijas aicinās iepazīt spāņu delikatesimojama. Kvalitatīvākie produktiArī šogad pārtikas ražotāji un meistari izstādē saņems “Riga Food” medaļas izcilas kvalitātes pārtikas produktu – medus un piena – konkursos. Medus konkursa uzvarētāji jau ir zināmi! 9. septembrī labākie biškopji, kas saņems “Riga Food” zelta medaļas, ir Lolita Rudzīte par pavasara, liepziedu medu, kas ievākts Skrīveru dendroloģiskajā parkā, Maija Malnača par dažādu ziedu medu, kas ievākts Viesītes novadā, un Ilze Grava-Niķe par liepziedu medu, kas ievākts Rīgā, Ēnas ielā. Piena kvalitātes konkursu laureātus paziņos un kopā ar medus konkursa uzvarētājiem sveiks apbalvošanas ceremonijā, kas notiks uzreiz pēc izstādes atklāšanas. “Riga Food 2020” oficiālā atklāšanas notiks 9. septembrī plkst. 11.00 konferenču zālē Nr. 3.Sekojiet līdzi izstādes jaunumiem mājaslapā: www.rigafood.lvSociālajos tīklos: www.facebook.com/rigafoodwww.instagram.com/fair_riga_food/