Tobrīd bija priekšvēlēšanu laiks un Ulmanis bija viens no apvienības «Par labu Latviju» deputāta amata kandidātiem, tāpēc šādas runas tika norakstītas uz tā saucamā melnā PR rēķina.

Nu Ulmanis kā politiķis ir miris, taču runas uzvirmojušas ar jaunu spēku.

Priekšvēlēšanu kompromats?

Pagājušajā nedēļā »VZ« informācijas avoti kā novitāti vēstīja to, ka kādreizējam Valsts prezidentam Guntim Ulmanim (72) esot ārlaulības bērns. Šo ziņu par jaunu dēvēt gan nevarētu – jau 2010. gada jūlija beigās apvienības «Par labu Latviju» preses konferencē organizācijas iecerētajai «lokomotīvei» un valdes priekšsēdētājam Guntim Ulmanim kāds vīrietis demonstrēja sievietes fotogrāfiju ar bērnu rokās un jautāja, vai bijušais prezidents viņu pazīst. «Es teiktu, ka tā ir skaista sieviete. Kā no kalendāra,» aplūkojis fotogrāfiju, sacīja Ulmanis. Noslēpumainais vīrietis savu vārdu un uzvārdu nenosauca, konkrētus pārmetumus Ulmanim arī neizteica, bet, taujāts, ko ar savu rīcību vēlējies panākt, vien atteica, ka drīzumā būšot iespējams uzzināt, kas tā par sievieti. Taču turpinājums nesekoja. Jāpiebilst, ka »VZ« rīcībā jau pirms šīs preses konferences bija informācija, ka šāds vai līdzīgs kompromats varētu tikt izspēlēts.

Baumas iegūst konkrētas aprises

Savukārt »VZ« informācijas avots jau bija konkrētāks: šī sieviete esot rotaslietu veikala «Upes pērles» īpašniece Dinija Lora (28). Bērns šobrīd esot 4–5 gadus vecs, visi trīs reiz manīti pastaigājamies zoodārzā. Lora esot pat prasījusi Ulmanim šķirties no sievas, taču eksprezidents to nav izdarījis, toties nopircis viņai dzīvokli, kas atrodas Pārdaugavā esošajā «Panorama Plaza» augstceltnē – pašā augšējā stāvā. Interesanti, ka šī augstceltne atrodas blakus tirdzniecības centram «Spice», kur savukārt ir Loras rotaslietu veikals. Pirmais «Upes pērļu» veikals bija Ķekavā, pēc tam – «Spicē», bet nu bizness pārsviedies arī uz Londonu. Starp citu, »VZ« avots vēsta, ka uz Londonu uzņēmēju esot «izsūtījis» tieši Ulmanis – pēc jau minētās preses konferences, lai pirms vēlēšanām nepastāvētu kompromata «uzpeldēšanas» draudi.

Informēti tiek arī citi

Interesanti, ka praktiski vienlaikus ar »VZ« informāciju šādas pašas ziņas, bet pilnīgi droši no citiem avotiem, «piespēlētas» arī žurnāla «Privātā Dzīve» redakcijai. «PDz» rīcībā nonākušas fotogrāfijas, kurās redzams, ka Lora pie «Spices» iekāpj Ulmanim piederošajā automašīnā «Toyota Land Cruiser», kuras numurs sākas ar eksprezidenta iniciāļiem. Šis auto vēlāk manīts arī uzņēmējas mājas pagalmā Mārupē. «Es šad tad iedodu kādam pabraukt ar savu personisko auto. Neesmu to ne pārdevis, ne uzdāvinājis. Automašīna joprojām ir manā īpašumā,» «PDz» teicis Ulmanis, savukārt atbildē uz jautājumu, vai sieviete, kas šobrīd brauc ar viņam piederošo auto, ir Dinija Lora, ar ko viņam esot kopējs bērns, eksprezidents bijis lakonisks: «Man nav komentāru.» Uzņēmēja bijusi krietni satrauktāka: «Nesaprotu, kāpēc jūs man uzdodat šādu jautājumu!? Es braucu ar privātu auto, kas reģistrēts uz mana vārda!»

Pagaidām pārmetumus mierīgi atvaira

Šajā kutelīgajā situācijā tieši Ulmaņa miers tiek raksturots kā galvenais apstāklis, kāpēc ticamība baumām par ārlaulības bērnu tiek uztverta kā 60:40 bijušā prezidenta labā. «Ir cilvēki, kas par to [ārlaulības bērna esamību] ir par visiem simt pilnībā pārliecināti, taču pārsteidz miers, ar kādu Ulmanis uztver šādus paziņojumus,» »VZ« pastāstīja kāda politiķiem tuva persona. Savukārt Loru »VZ« informācijas avots raksturoja kā sievieti, «kura visu savu apzinīgo mūžu ir lenkusi bagātus vīriešus» – arī minēto māju Mārupē viņai esot nopircis kāds «biezs džeks». Tiesa, šādas runas nesaskan ar Zemesgrāmatā oficiāli pieejamo informāciju – tur redzams, ka trešdaļu ēkas Lora iegādājusies no sava tēva, kurš turklāt abas pārējās daļas šogad pārdevis kādam uzņēmējam. Jāpiebilst, ka uzņēmējai ir augstākā izglītība ekonomikā un finansēs, iepriekš viņa strādājusi skaistumkopšanas jomā, kā arī banku sektorā par kredītspeciālisti.

Kam tas ir izdevīgi?

Ja pieņemam, ka baumām par ārlaulības bērnu nav nekāda faktoloģiskā pamata, tad jājautā – kam tas ir izdevīgi? Ulmanis šobrīd vairs nevienam ceļu pārskriet nevar: viņš nav Saeimas deputāts, no politiskā viedokļa arī viņam nekādas pievienotās vērtības nav, un vienīgais, kā eksprezidents vēl kaut kā parādās masu medijos, ir sakarā ar viņa atrašanos hokeja kluba «Rīgas Dinamo» padomē, kas ļauj dažkārt pateikt ko interesantu. Taču iespējams, ka informācija nemaz nav vērsta pret Ulmani, bet gan Loru – kas zina, vai viņa nav kādai atvīlusi vīru vai patraucējusi biznesā...