Tuvojas grāmatmīļu svētki – „Latvijas Grāmatu izstāde 2016”, kas no 26. līdz 28. februārim notiks Izstāžu centrā Ķīpsalā. Latvijas Grāmatnieku ģilde, Latvijas Grāmatizdevēju asociācija un izdevēji ir parūpējušies par plašu kultūras programmu un jaunāko grāmatu prezentācijām.

Izstādes apmeklētājus priecēs gan grāmatu atvēršanas svētki, gan tikšanās ar iemīļotiem rakstniekiem, gan sabiedrības rezonansi izraisījušu notikumu diskusijas. Mazie lasītāji būs gaidīti bērnu izklaides istabā „Millili”, savukārt Grāmatu maiņas punkts, kā ik gadu, pulcēs tos, kuri novērtē iespēju iegūt sen kārotu grāmatu apmaiņā pret savu piedāvāto.

Katrai grāmatai ir savs lasītājs – tik dažāds, cik dažādas ir grāmatas. „Latvijas Grāmatu izstādē 2016” savus apmeklētājus gaidīs populārie izdevēji – „Jāņa Rozes apgāds”, „Apgāds Zvaigzne ABC”, „Jumava”, „Dienas Grāmata”, „Lauku Avīze”, „Mansards”, „Liels un mazs”, „Pētergailis”, LU Akadēmiskais apgāds, „RaKa”, „Avots”, „The White Book”, „Latvijas Grāmata”, „Madris”, „Annele” un citi. Pašmāju izdevējiem pievienosies pārstāvji no Indijas, Krievijas un Turcijas.

Tikšanās ar rakstniekiem

Ar kādiem rakstniekiem tiksimies trīs dienās Ķīpsalā? „Apgāds Zvaigzne ABC” izstādes pirmajā dienā aicina lasītājus uz labi zināmās īru rakstnieces Lūsindas Railijas jaunā romānu cikla pirmās grāmatas atvēršanas svētkiem.

Par dzīvi, literatūru bērniem un pieaugušajiem, kā arī par Ukrainu stāstīs „Jāņa Rozes apgāda” uzaicinātais Tarass Prohasko. Romānu autore, plaši pazīstamā rakstniece Nora Ikstena, kuras „Mātes piens” ir kļuvusi par vienu no populārākajām grāmatām pēdējā laikā, savus cienītājus gaidīs sestdien.

“Bergs & relikviju mednieki” – Arno Jundzes jaunais romāns ir kriptogrāfisks trilleris par senu tekstu glabātajiem noslēpumiem, neparastiem atradumiem un piedzīvojumiem Rīgā, Romā un Venēcijā. Eiropā dižākie koki, Baltijā lielākā ala, dziļākais ezers, noslēpumainās peldošās salas...

Par visu, ko vēl nezinām par Latviju, stāstīs Guntis Eniņš. Savukārt bērniem un viņu vecākiem tikšanās ar apgāda “Pētergailis” jaunāko bērnu grāmatu autoriem Inesi Pakloni, Māri Runguli, Ievu Samausku, Ingunu Cepīti un Juri Zvirgzdiņu būs kā brīnišķīgi, aizraujoši mirkļi.

Plaša programma kultūras stendā

Kurš gan nevēlētos dzirdēt, ko par teātri saka ievērojamā kritiķe Silvija Radzobe? Kultūras programmas stendā autore aicinās uz sarunu par Latvijas talantīgajiem jaunajiem režisoriem un viņu izrādēm. Teātra tēmu turpinās mākslas zinātniece Silvija Geikina, daloties pārdomās par apjomīgo monogrāfiju “Daugavpils teātris”, kas veltīta vienīgajam teātrim Austrumlatvijas reģionā. Apgāds „Mansards” sola, ka grāmatas atvēršanas svētkos piedalīsies aktieri un režisori. No Daugavpils pārcelsimies uz Vecpiebalgu un 19. gadsimtu, lai kopā ar tautas teātra aktieriem, mūziķiem un autori Ingunu Baueri izdzīvotu sieviešu likteņus grāmatā „Hernhūtiešu meitas”.

„Latvijas Grāmatu izstādē 2016” neizpaliks arī diskusijas par grāmatām, vēsturi un sociālām tēmām. Latvijas Nacionālā bibliotēka rosinās apspriest Kultūras kanonu, savukārt valodas gardēžiem būs tīkama Gunta Bereļa diskusija „20. gadsimta izcilie stila meistari un izaicinājumi viņu tekstu tulkošanā”. Sarežģītais laikposms no 1918. līdz 1921. gadam, mūsu valsts tapšana un atsevišķu cilvēku loma tajā ir Valda Rūmnieka un Andreja Miglas jaunākais veikums vēsturisko romānu klāstā.

Savukārt „Latvijas Avīze” piesaka gada skarbāko diskusiju “Eiropa un Latvija – sabruks vai izturēs?”. Otto Ozols pret ANO Starptautiskās Migrācijas organizācijas ekspertu Ilmāru Mežu un LU Teoloģijas fakultātes dekāni Daci Balodi. Pēc skarbās diskusijas par Eiropu sekos smaga tēma rakstnieka un žurnālista Imanta Liepiņa skatījumā “Zolitūdes “Maxima”: traģēdijas sociālekonomiskās cēloņsakarības un sekas” – jaunās grāmatas “Nāvējošie gaisa dārzi” atvēršana. Turpinot vēstures tēmu, par grāmatām “Zem LKP kupola”, “Latvijas diplomātija un ārpolitika 20. gadsimtā” un citiem vēstures tematikai veltītiem izdevumiem stāstīs Voldemārs Hermanis, Inesis Feldmanis un Antonijs Zunda.

Pēc nopietnām diskusijām prasās kas dzīvespriecīgs, pavasarīgs, tādēļ pazīstamā radiožurnālista Dzintara Tilaka humoristiskais romāns ar nelielu fantastikas piesitienu “Piķis un zēvele jeb latvju biznesa nacionālās īpatnības” būs tieši laikā.

“Mēs – pasaules klaidoņi” – tā sauks apgāda “Jumava” topošo grāmatu, kas ir veltījums Jānim Vaišļam. Savos iespaidos un pārdomās dalīsies Pēteris Strubergs, Mārtiņš Šics un citi dēkaiņu cilts pārstāvji.

Grāmatnieki, izdevēji ir sarūpējuši daudzus jaukus brīžus, tikšanās ar autoriem ne tikai „Latvijas Grāmatu izstādes 2016” kultūras programmas stendā, bet arī izstādes dalībnieku ekspozīcijās. Lasītāju iemīļotā rakstniece Monika Zīle parakstīs savu jaunāko grāmatu „Sapnis par Heidelbergu”. Izdzirdot dzejnieces Austras Skujiņas vārdu, teju katrs iedomājas romantisku nostāstu apdvestu sievieti ar īsi apgrieztiem matiem, bet autore Maija Krekle grāmatā „Ilgu putni ar sasietiem spārniem” atklāj līdz šim vēl nedzirdētus stāstus un pretrunas Austras Skujiņas dzīvē. Gan Moniku Zīli, gan Maiju Krekli satiksim plašajā „Latvijas Avīzes” stendā.  

Mācību un izzinošā literatūra

Grāmatu izstāde jau izsenis nav iedomājama bez zinātniskās, metodiskās un mācību literatūras. Kā vienmēr „Izdevniecība RaKa” piedāvās jaunākās mācību grāmatas un literatūru katra izaugsmei. Pašpilnveidei noderīgu literatūru atradīs gan bērni, gan vecāki, gan vecvecāki un pedagogi. Nav aizmirsts neviens vecuma posms – no cilvēka nākšanas pasaulē līdz sirmam vecumam. Vairāk: www.bt1.lv/bt1/lbf.

Izstādi organizē Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1 sadarbībā ar Latvijas Grāmatnieku ģildi un Latvijas Grāmatizdevēju asociāciju.

Vienlaikus Ķīpsalā, blakus hallē notiks starptautiskā izglītības izstāde “Skola 2016”, kas jauniešiem piedāvā iegūt visaptverošu informāciju par mācību iespējām Latvijā, ārzemēs un palīdz izvēlēties piemērotāko izglītības ceļu.

Seko mums:

www.facebook.com/latvijasgramatu.izstade

twitter.com/gramatu_izstade

Izstādes darba laiks:

26. februārī 10.00–18.00
27. februārī 10.00–18.00
28. februārī 10.00–17.00

Biļešu cenas

Ieejas biļetes cena – 1 EUR
Pensionāriem un invalīdiem – bez maksas!
Bērniem līdz 7 gadu vecumam – bez maksas!
Izstādes "Skola 2016" apmeklētājiem – bez maksas!

KULTŪRAS PROGRAMMAS STENDS

Piektdiena, 26. februāris

10.30–11.00 Izstādes atklāšana un balvas “Grāmatnieku draugs” pasniegšana

Piedalās: Latvijas Grāmatnieku ģildes, Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas un Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrības BT 1 pārstāvji

11.00–12.00 “Varoņi un varonība Senajā Grieķijā”

Par plašu sabiedrības rezonansi izraisījušo grāmatu stāstīs tās autors Harijs Trumans. Rīko: Latvijas Universitātes Akadēmiskais apgāds

12.00–13.00 “Latvijas jaunā režija”

Grāmatas autore, teātra kritiķe Silvija Radzobe aicina uz sarunu par Latvijas talantīgajiem jaunajiem režisoriem un viņu izrādēm.

Rīko: Latvijas Universitātes Akadēmiskais apgāds

13.00–14.00 Latvijas Kultūras kanons

Par kultūras vērtību kopumu un tā izzināšanu. Par pieredzi un nepieciešamību izzināt kultūras mantojumu. Teorētiķu un praktiķu  sarunas.

Rīko: Latvijas Nacionālā bibliotēka

14.00–15.00 Romantiskā romāna nozīme mūsdienu sieviešu dzīvē

Saruna ar latviešu lasītājiem jau labi zināmo īru rakstnieci Lūsindu Railiju un viņas jaunā romānu cikla pirmās grāmatas “Septiņas māsas” atvēršanas svētki.

Rīko: “Apgāds Zvaigzne ABC”

15.00–16.00 No vēstures pie vēstures – ceļā uz Latvijas simtgadi

Par grāmatām “Zem LKP kupola”, “Latvijas diplomātija un ārpolitika 20. gadsimtā” un citiem vēstures tematikai veltītiem izdevumiem stāsta Voldemārs Hermanis, Inesis Feldmanis, Antonijs Zunda.

Rīko: apgāds “Jumava”

16.00–17.00 21.11. Zolitūdes “Maxima”: traģēdijas sociālekonomiskās cēloņsakarības un sekas

Rakstnieka un žurnālista Imanta Liepiņa jaunās grāmatas (“Nāvējošie gaisa dārzi”)

atvēršana un diskusija par objektīvo un subjektīvo skatījumu literatūrā.

Rīko: izdevniecība “Dienas Grāmata”

17.00–18.00 Astroloģijas dažādie aspekti – no mīlestības līdz biznesam

Piedalās praktizējoši astrologi, grāmatu autori Juris Biršs, Māra Ošuroka, Andris Račs. Rīko: apgāds “Jumava”

Sestdiena, 27. februāris

10.00–11.00 “Mātes piens” ikvienam

Tikšanās ar romāna autori Noru Ikstenu, redaktori Gundegu Blumbergu un izdevēju Daci Sparāni-Freimani.

Rīko: izdevniecība “Dienas Grāmata”

11.00–12.00 “Debess aiztur elpu”  

Vēsturisko romānu autoru tandēms, Valdis Rūmnieks un Andrejs Migla, par savu jaunāko veikumu – sarežģīto laikposmu no 1918. līdz 1921. gadam, mūsu valsts tapšanu un atsevišķu cilvēku lomu tajā. Saruna, fragmentu lasījumi, lasītāju viedokļi.

Rīko: “Apgāds Zvaigzne ABC”

12.00–13.00 “Piķis un zēvele jeb latvju biznesa nacionālās īpatnības”

Pazīstamā radiožurnālista Dzintara Tilaka humoristiskais romāns ar nelielu fantastisku piesitienu. Saruna par literatūru, humoru, biznesu un dzīvi.

Rīko: “Apgāds Zvaigzne ABC”

13.00–14.00 “Mēs – pasaules klaidoņi”

Stāstos par topošo grāmatu – veltījumu Jānim Vaišļam – dalīsies Pēteris Strubergs, Mārtiņš Šics un citi dēkaiņu cilts pārstāvji.

Rīko: apgāds “Jumava”

14.00–15.00 Neērtās patiesības ar Otto Ozolu

Gada skarbākā diskusija “Eiropa un Latvija – sabruks vai izturēs?”. Otto Ozols pret ANO Starptautiskās Migrācijas organizācijas ekspertu Ilmāru Mežu un LU Teoloģijas fakultātes dekāni Daci Balodi.

Rīko: izdevniecība “Lauku Avīze”

15.00–16.00 20. gadsimta izcilie stila meistari un izaicinājumi viņu tekstu tulkošanā

Literatūrkritiķis un rakstnieks Guntis Berelis uz diskusiju par Selīna, Luisa Martina Santosa, Roberto Bolanjo un Marsela Prusta darbu tulkošanu aicinājis Denu Dimiņu, Gitu Grīnbergu un Daci Meieri.

Rīko: “Jāņa Rozes apgāds”  

16.00–17.00 “Bergs & relikviju mednieki”

Grāmatas autors, “Apgāda Zvaigzne ABC” rīkotā romānu konkursa “Nacionālais bestsellers” laureāts Arno Jundze un tās redaktors Guntis Berelis diskusijā par trillera žanru pasaules literatūrā. Vēsturnieka skatījums uz romānā attēlotajiem notikumiem, fragmentu lasījumi un konkursa žūrijas pārstāvju viedokļi.

Rīko: “Apgāds Zvaigzne ABC”

17.00–18.00 “Музыка Адзеле” (“Atzeles mūzika”)

Ogres žurnālistes un rakstnieces Natālijas Ketneres dokumentālais romāns krievu valodā par kādas Gaujienas novada dzimtas vēsturi – unikāli dokumenti, fotogrāfijas, leģendas un aculiecinieku atmiņas.

Rīko: autore Natālija Ketnere

Svētdiena, 28. februāris

11.00–12.00 “Daugavpils teātris”

Teātra kritiķe, mākslas zinātniece Silvija Geikina dalīsies domās par apjomīgo monogrāfiju “Daugavpils teātris”, kas veltīta vienīgajam teātrim Austrumlatvijas reģionā. Atvēršanas svētkos Rīgā tiek aicināti piedalīties aktieri, režisori, grāmatas redaktori.

Rīko: apgāds “Mansards”

12.00–13.00 “Hernhūtiešu meitas”

Vecpiebalgas sieviešu likteņiem 19. gadsimta beigās veltītā romāna atvēršanas svētki. Tikšanās ar autori Ingunu Baueri, Vecpiebalgas tautas teātra aktieriem, mūziķiem, bibliotēku darbiniekiem.

Rīko: “Apgāds Zvaigzne ABC”

13.00–14.00 Par dzīvi, literatūru bērniem un pieaugušajiem un mazliet – par Ukrainu

Ukrainas bērnu mīļākās grāmatu sērijas autors Tarass Prohasko un tulkotāja Māra Poļakova par to, kā ievērojama ukraiņu literāta dzīvē darbi pieaugušajiem sadzīvo ar 13 maziem kurmēniem.

Rīko: “Jāņa Rozes apgāds”

14.00–15.00 “Nezināmā Latvija”

Eiropā dižākie koki, Baltijā lielākā ala, dziļākais ezers, noslēpumainās peldošās salas... Par visu, ko vēl nezinām par Latviju, stāsta Guntis Eniņš.

Rīko: izdevniecība “Lauku Avīze”

15.00–16.00  “PRETĪ” – 3D māksla uz ekrāna

Tukuma Literātu un mākslinieku apvienības filma “Pretī” radīta īpaši pirmajām apvienotajām Kurzemes Mākslas un dzejas dienām, kas notika 2014. gadā Tukumā. Kurzemes mūsdienu dzejnieku Maijas Laukmanes, Andras Manfeldes, Andra Akmentiņa, Gvido Drages, Sandras Vensko, Ievas Samauskas u. c. dzejas kolāža Aijas Dzērves un Arta Robežnieka lasījumā, ilustrēta ar novada mākslinieku Andreja Ģērmaņa, Ulda Zemzara, Alberta Pauliņa, Olitas Gulbes, Andra Vītola un Annas Heinrihsones gleznām un apdvēseļota ar Ģirta Pavēņa un Latvītes Podiņas suģestējošo mūziku.

“MILLILI” BĒRNU IZKLAIDES ISTABA

Piektdiena, 26. februāris

15.00–16.00 “Ucipuci meklē mājas”

Iepazīšanās ar Zanes Zustas veidoto inovatīvo grāmatu – rotaļlietu, kur tekstu un ilustrācijas papildina arī leļļu teātris ar papīra lellēm.

Sestdiena, 27. februāris

11.00–12.00 Par supergovi Fantāziņi un suņuku Rufi

Autori Arvīds un Elīza Deģi un dziedātājs Āris Ziemelis iepazīstina ar pārsteigumiem pilnu grāmatu pirmsskolas un jaunākā skolas vecuma bērniem. Grāmatas “Rufis atrod mājas” autore Māra Jakubovska iepazīstina ar savu jaunāko grāmatu “Rufis iet dzīvē” un tās galveno varoni.

Rīko: apgāds “Jumava”

12.00–13.00 “Nāc, kur deguns rāda!”

Ilgi gaidītā atkaltikšanās ar bērnu iemīļotajiem varoņiem – žurkulēniem Koko un Riko un viņu jauno piedzīvojumu autori Eviju Gulbi un mākslinieci Lindu Lošinu.

13.00–15.00 Bērnu grāmatu karuselis visu vecumu braucējiem

Tikšanās ar apgāda “Pētergailis” jaunāko bērnu grāmatu autoriem Inesi Pakloni, Māri Runguli, Ievu Samausku, Ingunu Cepīti, Juri Zvirgzdiņu. Klaigāsim kopā, atverot Ievas Samauskas “Skaļo klasi”, un piedalīsimies spēlē, atverot Jura Zvirgzdiņa un Ingunas Cepītes “Cekulaina zīle dzied. Stāsti par Rīgas vēsturi”.

Rīko: apgāds “Pētergailis”

15.00–16.00 Sveicināti! Pireta Rauda atkal ir klāt!

Slavenās igauņu rakstnieces Piretas Raudas jaunākās grāmatas “Princese pa pastu” atvēršanas svētkos piedalās autore, tulkotāja Maima Grīnberga un redaktore Inese Zandere.

Rīko: “Liels un mazs”

Svētdiena, 28. februāris

11.00–12.00 “Savādā pasaule”

Normunda Beļska jaunās grāmatas fragmentu lasījumi un bērnu vokālā ansambļa “Knīpas un knauķi” priekšnesumi.

Rīko: apgāds “Jumava”

12.00–13.00 Zīmējumu pasaulē

Mākslinieces Agijas Stakas meistardarbnīca visai ģimenei: mazajiem – zīmēšanas meistarklase, lielajiem – iespēja harmonizēt sevi, darbojoties ar mākslinieces jauno krāsojamgrāmatu.

13.00–14.00 “Čarlīnes deguns”

Bērnu rakstnieces Ievas Samauskas jaunākās grāmatas atvēršanas svētkos piedalās autore, māksliniece Ieva Jurjāne un redaktore Inese Zandere.

Rīko: “Liels un mazs”

14.00–15.00 Gatavosim “Runča vakariņas”

Jautro bērnu grāmatu pārlapos autore Ruta Svaža, mākslinieks Dāvis Ozoliņš un jaunie lasītāji.

Rīko: apgāds “Mansards”