Koka aksesuāru kolekcija „Bruņas”, stilīga āra izlietne „Aka”, bezvadu mikrofons „Runa”, latviskās tradīcijās darināta masku kolekcija – šie un vēl daudzi citi topošo un Latvijā jau atzītu dizaineru darbi būs skatāmi Rīgas starptautiskajā dizaina izstādē "Design Isle 2015", kas no 2. līdz 4. oktobrim notiks Ķīpsalā.

Latvijas Dizaineru savienība izstādē "Design Isle 2015" veidos ekspozīciju, kurā būs aplūkojami jaunākie Latvijas dizaineru darbi, kā arī pasniegs "Gada balvu dizainā 2015" – augstāko un prestižāko dizaineru darba novērtējumu Latvijā. Šogad par titulu "Gada balva dizainā 2015" cīnīsies rekordliels darbu skaits – kopumā ir iesniegti 172 pieteikumi septiņās nominācijās. Darbus vērtēs starptautiska žūrija.

„Jau astoto gadu Latvijas Dizaineru savienība organizē valsts mēroga konkursu dizaina profesionāļiem „Gada balva dizainā 2015”. Arī šogad konkursa mērķis paliek nemainīgs –izcelt divu aizvadīto gadu labākos Latvijas dizaineru sasniegumus, lai apzinātu un popularizētu kvalitatīvākos dizaina projektu risinājumus un, pats galvenais, to autorus. Rūpnieciskā dizaina kategorijā paplašinās piedāvājums gaismas ķermeņu, trauku un bērniem domāto attīstošo izstrādājumu sektorā. Savukārt vides dizaina kategorijā uzmanības centrā ir publisko pasākumu noformēšana  un vides labiekārtojumu projekti. Tas liecina, ka pašvaldības aizvien vairāk novērtē dizaina nozīmi sociālās vides sakārtošanā. Konkurence būs patiesi liela, un žūrijai nāksies lauzīt galvas, lai noteiktu labākos!” uzsver Latvijas Dizaineru savienības valdes priekšsēdētājs Andrejs Broks.

Jau tagad piedāvājam iepazīties ar interesantākajiem konkursa darbiem!

Uzņēmuma „Certes Technologies” un dizainera Charles Bušmaņa kopdarbs – bezvadu mikrofons „Runa” – ir mūsdienīga dizaina un moderno tehnoloģiju sintēze. Lai nonāktu līdz tādam mikrofonam, ko cilvēki vēlētos lietot, trīs mēnešu laikā tika izgatavoti vairāk nekā 70 produkta prototipi. Šobrīd „Runa” ir pieejama divās dažādās krāsās un tiek ražota no diviem dažādiem materiāliem – gaiša ozola / dabiski anodēta alumīnija un tumša riekstkoka / tumši anodēta alumīnija. Klipsis un sietiņš ir apzeltīti, tādējādi visas detaļas kopā veido harmonisku ansambli.

Interjera dizaina kategorijā ir pieteikts dizaineres Santas Meikulānes veidotais interjera koncepts zīmola „NelleUlla” šokolādes dārglietu jeb saldumu veikaliņam. Kopējā interjera koncepcija – tā ir moderna un mājīga telpa, kurā pats galvenais akcents ir produkts – šokolāde. Visas pārējās detaļas veikalā ir dabisks fons šokolādei un norāda uz tās mazliet “mežonīgo izcelsmi”. Veikala vitrīnās šokolādes trifeles ir izkārtotas tikpat akurāti kā Šveices pulksteņi vai briljanti.

Turpinot attīstīt stilīgo koka aksesuāru līniju „Bug Wooden Accessories”, dizaineri Madara Lesīte, Dzintars Volmanis un Roberts Strautnieks šogad konkursam ir pieteikuši rotu kolekciju „Bruņas”. Iedvesma tai ir smelta no bruņniecības laika tērpu motīviem, un rotas to rotu nēsātājam sniedz iespēju sajust bruņu dižciltīgo spēku. Kolekcijā ietilpst no venges koka un sudraba detaļām izgatavota rokassprādze, auskari, rokassoma, tauriņš, aproču pogas un kaklasaites saspraude.

Tiem, kam diennaktī ir grūti izdzert vairāk par 0,5 l ūdens, ideālu risinājumu ir izdomājusi dizainere Anna Fanigina. Viņa ir radījusi stikla ūdensglāzi „Verba”, kuras uzdevums ir iedvesmot dzert daudz, viegli un apzināti. Vieglā un plānā glāze ir roku darbs, kas izgatavota pūšanas tehnikā ar kodinātu uzrakstu latīņu valodā „adbibere VERBA puro pectore” jeb „pieņemt vārdus šķīstā sirdī” (tiešs tulkojums – iedzert).

Dizaineri Aija Priede-Sietiņa un Daneks Sietiņš konkursam piedāvā transformējamu mēbeli „SO:LO”, kura radīta ar domu – kalpot neierobežotu laiku. Sākotnējā mēbeles funkcija – bērna pārtinamais galdiņš. Bērnam paaugoties, vecāki mēbeli var pārveidot par bērnu galdiņu ar solu. Savukārt, uzsākot skolas gaitas, to var viegli transformēt par rakstāmgaldu. Šis „trīs vienā” ir gluži vai vecāku sapnis!

„Gada balvas dizainā 2015” tematiskā konkursa Lai ripo!” pretendentu vidū ir vērts izcelt dizaineres Aurēlijas Rancānes radīto masku kolekciju „Maskas”. Kolekcijas ideja ir būt „tiltam” ceļā no mūsdienām uz tradicionālajām vērtībām. Ar masku izveidi autore cer iedvesmot arī citus dizainerus savu dizaina objektu pamatā izmantot latviešu tradīcijas vai zīmes, kam ir dziļas saknes mūsu tautas kultūrā.

Vides dizainera, arhitekta un scenogrāfa Didža Jaunzema vārds un darbi Latvijā vairs nav sveši. Konkursā „Gada balva dizainā” Didzis piedalīsies trešo gadu, šoreiz – pat ar četriem darbiem! Noteikti pieminēšanas vērts ir viņa kopdarbs ar arhitekti Klintu Pickaini – skatuve XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku atklāšanas koncertam. Skatuves mākslinieciskā koncepcija izriet no kopējā svētku uzstādījuma par grāmatu un burtu burvību, kas veido saikni ar jauno bibliotēku – stikla kalnu. Skatuves tēls ir veidots kā bērnu pop-up grāmatiņa, kuru atverot izveidojas pakāpju veida kalns.

Topošā dizainere Elīna Kurakina, kas startēs „Gada balvas dizainā” skolu konkursā, ir radījusi āra izlietni „Aka”. Dzīvojot vasarā pie vecvecākiem laukos, darba autore sapratusi – bez drošas un labas izlietnes dārzā neiztikt! Jāmazgā dārzeņi un ogas, vairākas reizes dienā arī rokas pēc paveiktajiem dārza darbiem. Ūdens padevi izlietnei var pievienot ar dārza šļūteni no ūdenskrāna vai ūdensvada, savukārt ūdens notece notiek tieši zemē. Darbs īstenots sadarbībā ar uzņēmumu „FLO”.

Grafiskā dizaina kategorijā ir pieteikts dizainera Dāvja Vilcāna veidotais dizains grupas „Prāta Vētra” jaunākajam albumam "7 soļi svaiga gaisa". Grupa albumā runā par to, ka dzīvē viena no sarežģītākajām lietām ir atrast ideālo līdzsvaru. Līdzsvaru it visā – darbā, mājās, atpūtā. Savukārt albuma dizains turpina šo tēmu – dizaina pamatā ir spēle ar kontrastiem. Pilsēta pret mežu, tuksnesis pret okeānu, gaiss pret klintīm. Vai Dāvim Vilcānam izdosies gūt tikpat lielus panākumus kā Latvijā populārākajai un mīlētākajai grupai? To mēs noskaidrosim jau 3. oktobrī „Gada balvas dizainā 2015” apbalvošanas ceremonijā Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā!

Nāc uz izstādi „Design Isle 2015” no 2. līdz 4. oktobrim Ķīpsalā un izvēlies savus favorītus!

Kā zināms, izstāde „Design Isle 2015” jau trešo reizi vienkopus pulcēs Baltijas radošākos un talantīgākos dizainerus un laba dizaina cienītājus. Oriģinālas un funkcionālas mēbeles, jaunākie interjera un apgaismojuma risinājumi, grafiskais dizains, modes dizains, dzīvesstila produkti, radošas meistarklases – tas viss trīs dienu garumā Ķīpsalā!

Uzzini vairāk: www.designisle.lv/ vai www.facebook.com/izstade.designisle!

Izstādi rīko Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT1 un Latvijas Dizaineru savienība ar Rīgas Tehniskās universitātes atbalstu.