Šajā rudenī TV3 raidījumam Bez Tabu ir lieli svētki – 15. gadu jubileja! Bez Tabu komanda svētkus sagaidīs ar skaistām pārmaiņām, atrodoties jaunā un modernā studijā. Bez Tabu īpašajā dzimšanas dienas vakarā, kurā raidījuma veidotāji palīdzēs vairākiem skatītājiem pārvarēt viņu lielākos izaicinājumus, pirmo reizi raidījuma pastāvēšanas laikā tiks izteikts bildinājums! Arī turpmāk ik dienu raidījums būs piepildīts ar interesantu un daudzveidīgu saturu. Baudiet īpaši veidotu Bez Tabu dzimšanas dienas programmu jau 4.septemrbī plkst.19:35 kanālos TV3 un TVPlay!

Svinēsim svētkus kopā!

Bez Tabu ir pirmais Latvijā veidotais TV3 raidījums, kas 2000.gadā nonāca pie skatītājiem. Gaidot lielo dienu, Bez Tabu vadītāji ir gatavojuši savas iecienītākās kūkas, ar kurām svētku nedēļā dosies viesos pie skatītājiem, apceļojot visus Latvijas novadus! Latvijas apceļošana noslēgsies Rīgā jau 4. septembrī plkst. 19:35, kad tiks svinēta Bez Tabu 15. dzimšanas diena, baudīti svētku gardumi un atklāts pārsteigums – jauna un moderna studija. Tāpat svētku raidījumā ieraudzīsiet, kā raidījuma komanda piepilda skatītāju lielākos dzīves izaicinājumus, kuru izpildei bija nepieciešama liela drosme un varonības gars! Spilgtāko izaicinājumu pieņēmēju vidū būs kāds vīrietis, kurš, lai arī neprot peldēt, tomēr nolēmis pārvarēt bailes un izmēģināt niršanu. Vēl visi Bez Tabu skatītāji būs liecinieki tam, kā raidījuma ētera laikā tiks izteikts bildinājums, kā tas notiks – lai pagaidām paliek noslēpumā! Un tas nav viss, jo kāds no raidījuma komandas palīdzēs arī realizēt staigāšanu pa karstām oglēm, īstenot erotisku fotosesiju un piepildīt vēl daudzas citas lietas!

Kas sagaida rudenī?

Arī rudenī Bez Tabu sagadās bagātīgus jaunumus – Artūrs Špaks no jauna iejutīsies inspektora tēlā un cīnīsies ar dažādām nekārtībām, savukārt Baiba Runce nodosies aizraujošiem pētījumiem un eksperimentiem, kas atklās daudz interesantu lietu par mūsu sadzīvi un veselību, meklējot atbildes uz jautājumiem: kas dzīvo mūsu dušā? Kas ieperinājies ledusskapī un, kā tas var ietekmēt mājinieku veselību? Kādu un cik strauju efektu uz organisma labsajūtu atstāj regulāra ūdens dzeršana, un cik daudz ūdens ir jāizdzer? Šīs rubrikas realizācijai tiks pieaicināti zinoši speciālisti un izmantoti laboratoriski pētījumi! Interesanta pieredze sagaida žurnālistus Albertu Dinteru, Ēriku Palkavnieku un vadītāju Agnesi Drunku – viņu vārdos nodēvēts nedēļas izlaidums Bez Tabu! Žurnālisti rūpēsies, lai skatītājiem būtu gan izzinošs, gan aizraujošs laiks otrpus televīzijas ekrāniem.

Pirmās darba gaitas Bez Tabu

No pirmās dienas kopā ar Bez Tabu ir bijusi Agnese Drunka, kura atklāj, kā nokļuvusi raidījumā Bez Tabu: „Pirms 15 gadiem laikrakstā Diena pamanīju darba sludinājumu, ka jauns raidījums meklē žurnālistu. Tā es nokļuvu, tolaik vēl tapšanas stadijā esošā, raidījuma Bez Tabu studijā, kas tolaik atradās dzīvoklī  Skolas ielā. Tā bija mana pirmā lielā pieredze, kad redaktors Māris Zanders man iedeva rokās Rīgas karti un lūdza uzfilmēt sižetu par ielu interesantākajiem nosaukumiem. Ar operatoru izbraukāju teju pusi Rīgas, lai atrastu Varžu ielu. Pārstājot braukāt apkārt, apstājāmies un nolēmām, ka pajautāsim cilvēkiem. Sākām uz ielas intervēt cilvēkus , vai viņi zina, kur atrodas Varžu iela. Visi aptaujātie raustīja plecus un atbildēja, ka nav ne mazākās nojausmas. Vienā brīdī piefiksējām, ka paši atrodamies uz Varžu ielas – tās nosaukums bija rakstīts gan uz pastkastītēm, gan māju sienām. Šajā brīdī sižets piedzīvoja savdabīgu pavērsienu, un Māris Zanders pēc tā noskatīšanās teica Būs labi!”

Neparastākie stāsti

Bez Tabu neparasākie stāsti ir par spoku apsēstām skolām, muižām un parkiem. Par NLO pēdām Ventspilī un Mālpilī, par niknu katoļu mācītāju, kas filmēšanas grupu ieslēdza baznīcā, draudot atņemt safilmēto materiālu. Par cilvēkiem, kuri dzīvo civilizācijas neskartās vietās, bez elektrības un vajadzības pēc socializācijas. Par mirušiem ezeriem un par cilvēkiem, kuri šuj krūšturus govīm, grebj erotiskas mēbeles un kolekcionē visu, ko var atrast! Žurnālists E.Palkavnieks vēl šodien atceras kādu ļoti neparastu un spilgtu gadījumu: “Viens no spilgtākajiem personāžiem, kādu esmu intervējis, bija kāds vecs vīrs, kurš diezgan žiperīgi raka bedri. Viņš to darīja savas mājas istabas vidū. Ar spaini. Jau 25 gadus. Bedre bija apmēram 10 metru diametrā. Patiesībā tas bija risinājums - divi vienā. Vasarā tas kalpoja par pagrabu, kas deva vēsumu produktiem, bet ziemā ar zemes siltumu sildīja māju. Nu, vismaz tā šis kungs bija iedomājies un man stāstīja. Tā nu viņš tur bija ar visu savu bedri. Jūs interesē, kas bija pārējās istabās? Smiltis. Smilšu kaudzes. Lūk, šī bija jauka filmēšana!”

Kas stāv aiz Bez Tabu?

Ikdienā pie Bez Tabu strādā 20 cilvēku komanda, ieskaitot ētera režisoru, video inženierus un operatorus. Taču pats komandas kodols ir četri raidījuma vadītāji – no pirmās dienas ar raidījumu kopā ir Agnese Drunka un Juris  Šteinbergs, bet laika gaitā vadītāju ampluā ieņēma arī Evelīna Strazdiņa un Egons Reiters. Stāstus veido septiņi žurnālisti Skaidrīte Nitiša, Ēriks Palkavnieks, Baiba Runce, Alberts Dinters, Sabīne Svitiņa, Artūrs Špaks un Roberts Blass un trīs operatori Rolands Polītis, Ivo Veiss un Dzintars Rudzītis, kā arī producente Diāna Logina.

Ja visu sarēķina skaitļos

Kopš Bez Tabu pastāvēšanas jeb šo 15 gadu laikā ir izlietots simtiem kasešu, taču konkrēts skaits laika gaitā nojucis, jo mūsdienās viss tiek mērīts gigabaitos. Vidēji nesamontēts viens Bez Tabu sižets sver ap 10 GB, taču kopumā ir parādīti 3915 raidījumi, kas aizņēmuši 2000 stundas ēterā – gadā vidēji ir no 260 raidījumi. Grūti pateikt, cik ir bijusi garākā raidījuma filmēšana, bet 12 stundu darba diena Bez Tabu ir ikdiena, tāpēc komandai jābūt izturīgai!  Raidījumam dienā vidēji iesūta ap 50 e-pasta vēstulēm, aptuveni tik pat daudz stāstu ienāk zvanu veidā, kā arī joprojām reizi nedēļā pastnieks atnes arī pa kādai ar roku rakstītai vēstulei. Bez Tabu ir kā kokteilis – daļu no stāstiem rosina skatītāji, daļu sociālo tīklu aktīvisti un daļa top Bez Tabu redakcijā, vērojot procesus, par ko sabiedrība brīnās, pret, ko protestē un kam dzīvo līdzi.

Atzīmējiet Bez Tabu 15. dzimšanas dienu jau 4. septembrī plkst. 19:35 kanālos TV3 un TVPlay!

Prieks kopā būt!