2015. gada 29.jūlijā ar grandioziem svētkiem latviskās noskaņās un ar sabiedrības elites un prominenču klātbutni beidzot tika oficiāli atklāts Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Gaismas pils restorāns „Klīversala”, tādējādi noslēdzot vairāku nedēļu ilgušo ažiotāžu un pretrunas ap restorāna nosaukumu. Vēl pirms pasākuma oficiālajā paziņojumā restorāna parvaldošā uzņēmuma SIA «OZRT» valdes loceklis Lauris Streņģe informēja, ka nosaukums «Klīversala» tika pieņemts, sekojot sabiedrības kopējam viedoklim un pašu iekšējām sajūtām. „Restorāns atrodas vienā no Rīgas vēsturiskajiem rajoniem – Klīversalā. Turklāt lēmumam punktu pielika ļoti emocionāla vēstule no dažādu profesiju pensijas vecuma cilvēkiem, kuri aicināja izvēlēties tieši šo nosaukumu,» sacīja Streņģe.

Restorāna atklāšanas pasākuma organizatoru komanda ar tautā jau iecienītu radošo producenti Gundegu Skudriņu priekšgalā un namamātes lomā bija radījusi parka atsmosfēru, ienesot dabu pilsētā un dekorējot ar kokiem un zaļumiem, akcentējot restorāna galveno vizuālo simbolu – koku. Oriģināli veidotas uzkodas, dzērieni un kūciņas bija noformētas un pasniegtas, iekarinātas kokos, izkārtotas starp dāvanām un izvadātas ar velosipēdu.

Pasākuma laikā restorānu pieskandināja kora „Sola” uzstāšanās, perkusiju un saksafona spēle, valdīja viegla un pozitīva gaisotne un viesi nebeidza slavēt telpu interjeru un pasākuma noformējumu. Viesību noslēgumā apmeklētāji nesteidzās mājās, bet baudīja saulrietu uz terases ar brīnišķīgo skatu uz Daugavu un Rīgas panorāmu, un pat ļāvās dejām dzīvās mūzikas pavadījumā.

Atklāšanas svētkus apmeklēja tādas prominentas un sabiedrībā zināmas personas kā Kārlis Leiškalns ar kundzi, bijušais prezidents Valdis Zatlers ar kundzi, plastiskais ķirurgs Kaspars Feldmanis ar kundzi, Latvijas Mūzikas ierakstu producentu apvienības un "Mikrofona ieraksti" vadītāja Elita Mīlgrāve, RIMI Biznesa Attīstības direktore Gundega Martinsone, Elkor valdes loceklis un mārketinga direktors Ronalds Freimanis, SIA «Narvesen Baltija» valdes priekšsēdētāja Katrīne Judovica, uzņēmēja Nellija Ušakova, „Latvijas Nami” īpašnieks Ivo Zonne, kustības „Mākslai vajag telpu” dibinātāja Katrīna Leiškalne, advokāts Jānis Lapsa ar kundzi, Jāņa Rozes vadītāja Ināra Beļiņkaja, „Lage Ko” īpašnieces Natālija Pavlova un Irēna Līce, AS „Banka Citadele” valdes locekle Santa Purgaile, AS „Privatbank” pārstāve Irina Gržibovska, Balticovo  valdes priekšsēdētājs Andris Platais, AS „Wess Motors valdes priekšsēdētājs ir Ivans Tiščenko, ‘Mēness Aptieku” tīkla padomes loceklis Josifs Apts , uzņēmēja Marika Ģederte ar kungu, politikas žurnālists Jānis Domburs, UNESCO Latvijas Nacionālā komisijas pārstāve Baiba Moļņika un Dagnija Baltiņa, adidas Sailing grupas Latvijā direkrors Jānis Benfelds, Čukste&Kronbergs partnere Vineta Čukste, galerijas „Putti” vadītāja Agita Putāne, dziedātāja Diāna Pīrāgs—Cesto ar kungu, bērnu apģērbu zīmola „Lazy Francis” īpašniece  Olga Krūze, tirdzniecības centra „Spice” direktore Iveta Lāce, tirdzniecības parka „Alfa” pārstāve Anna Geide, „Baltijas Modes federācija” prezidente Elena Strahova, modes žurnāliste Una Ulme, Latvijā vadošo dzīvesstila un mediju redaktori un izdevniecību īpašnieki, Latvijā vadošo tūrisma aģentūru īpašnieki, Latvijas Radio 2 ētera balss Roberts Ošiņš ar kundzi, sabiedrības dāmas Ieva Adams, Liene Skulme, Svetlana Loew, Kristīne Lindeblate un Elita Drāke.

Oficiālajā uzrunā restorānu pārstāvošā uzņēmuma SIA „OZRT” vadītāji uzņēmēji Lauris Strenģis un Ronalds Undzēns neslēpa neviltotu prieku, ka viņa komandai ir patiess gods veidot ēdināšanas kompleksu Nacionālajā bibliotēkā. „Latvijas Nacionālā Bibliotēka jeb Gaismas pils nācijai ir ļoti īpaša vieta un esam lepni, ka varam būt daļa tās.” Sacīja Lauris Streņģe. „Latvijas prezidentūras pasākumu ietvaros mums bija tas gods ar latviešu virtuvi baudīt Eiropas politikas eliti. Šobrīd vēl lielāks izaicinājums ir priecēt tautu!”

„Ik svētdienu restorāns „Klīversala” cienās ar vēlajām brokastīm jeb  branču, savukārt jau no septembra restorānā plānotie dažādi tematiskie vakari, kā arī sadarbība ar LNB veidotiem pasākumiem un koncertiem,” par tālejošajiem restorāna plāniem stāstīja otrs uzņēmumam pārstāvis Ronalds Undzēns.

Savukārt restorāna „Klīversala” šefpavārs Dāvis Kancāns  sola garšu baudījumu un atklāt no jauna dažādas sen aizmirstas latviešu virtuves receptes. Viņš sola saglabāt oriģinalitāti un pārsteigumu restorāna apmeklētājiem.

Restorānā plānoti 3 galvenie darbības virzieni. Dienas kafejnīcas ietilpība būtu 350-450 personām, kuri pašapkalpošanās veidā var papusdienot, vakaros zāle tiek pārkārtota restorāna vajadzībām - klāti galdi, darbā ierodas jauna komanda - restorāna pavāri, someljē, viesmīļi, viesu sagaidītāji un bārmeņi, sākotnēji restorāns tiks veidots ar 100-150 sēdvietām, laika gaitā telpas atļauj arī paplašināt apkalpojamo viesu skaitu arī restorānā. Trešais virziens ir korporatīvie pasākumi, kuriem jau šobrīd aktīvi piesakās dažādi uzņēmumi un kāzas vasarā. Tajos, atkarībā no pasākuma formāta ir iespējams uzņemt līdz pat 700 viesiem.

Kā tika minēts iepriekš, veidojot Nacionālās Bibliotēkas restorāna iekārtojumu, ar vislielāko pietāti tika ievērota arhitekta Gunāra Birkerta jau iepriekš radītā interjera ideja. Jaunais telpas dalījums - kafejnīcā, restorānā un bistro – licis nedaudz papildināt līdzšinējo telpas iekārtojumu, minimāli mainot sākotnēji ielikto dizainu. Vasaras sezonā restorānā darbosies āra terase ar unikālu skatu uz Rīgas centru un Daugavu.

Saglabājot bibliotēkai raksturīgos elementus,  restorāna interjers papildināts ar grāmatu plauktiem, kuros atrodama gan klasisķu, gan mūsdienu autoru literatūra. Savukārt par restorāna simbolu izraudzīts viens no telpā jau esošajiem ieintegrētajiem kokiem - liepa, kas, cerams, priecēs atklāšanas pasākuma viesus ar savu reibinošo smaržu vēl arī restorāna atklāšanas svētkos.  koncepts ir unikāls, jo restorāna telpas katru dienu piedzīvo pārvērtības – pa dienu piedāvājot mūsdienīgu bistro ar pašapkalpošanos, bet vakarā - kvalitatīvu restorānu ar pilnu apkalpošanu pie galdiņiem.

Restorāna  izveidē, kura kopējā platība ir ap 700 m2 (bez virtuves un palīgtelpām), savu daļiņu ir ielicis katrs Latvijas iedzīvotājs ar samaksātajiem nodokļiem, jo uzņēmums piedalījies konkursā par telpu nomu un ienāca jau izveidotās un mēbelētās telpās ar lielu daļu iekārtām. Restorāna izveidei nav ņemti aizdevumi no kredītiestādēm. Pats uzņēmums līdz šim restorāna izveidē papildus ir ieguldījis līdz 100 000 EUR, kopumā šis cipars laika gaitā varētu sasniegt pat 150 000 EUR. Šī summa investēta traukos, tekstilprecēs, dažās papildus iekārtās virtuvē/bārā,  papildus dizaina elementos u.tmldz. Ieguldītās investīcijas plānots atpelnīt 3 gadu laikā, lai atlikušos divus gadus pirms īres līguma beigām būtu iespēja arī nopelnīt.

Restorānu pārstāv uzņēmums SIA „OZRT” un tā priekšgalā ir uzņēmēji Lauris Strenģis un Ronalds Undzēns, kas līdz šim veiksmīgi vada restorānu „YOLO”  un bārus „Ezītis Miglā”, tai skaitā veicot plašu un veiksmīgu izbraukuma tirdzniecību vadošajos Latvijas pasākumos. Uzņēmums savu 12 gadu pieredzi attīstījis ar joprojām veiksmīgi darbojošos banketu kompāniju "Svētki Jums".