Iedomājieties situāciju – jūs izsaucat taksometru un uz norādīto adresi jums pakaļ atbrauc šoferis, kurš brauciena laikā nevienu reizi nepieliek rokas pie stūres. Šis sapnis kļuvis par realitāti Dienvidkorejā. Universitātes studenti un pasniedzēji aprīkojuši vieglo automašīnu, kas pati atrod ceļu līdz pasažierim bez cilvēka iejaukšanās, sniedzot nelielu ieskatu nākotnes sabiedriskajā transportā, vēsta portāls Skaties.lv.

Automašīna izskatās tieši tāpat kā regulārs transportlīdzeklis. Varbūt pirmajā mirklī tā nedaudz atgādina “google maps” automašīnu, kas fiksē karti un vietas, taču nē – šī automašīna ir aprīkota ar sensoriem (kameru, lāzera skeneri, tuvuma sensoriem), kas tai ļauj gan “redzēt”, gan “sajust” lietas, cilvēkus un ēkas, lai neietriektos tajos.

Tās salonā ir ierīkota stūre, bet tā neparedz cilvēka iesaistīšanos. Izmantojot speciālu lietotni tālrunī, jūs varat izsaukt taksometru uz precīzu adresi, kurā vietā tajā laikā atrodaties.

Automašīnā ir iestrādāta speciāla navigācija, ar kuras palīdzību, transportlīdzeklis ievēro visus satiksmes noteikumus. Salonā ierīkots ekrāns, kurā iespējams redzēt detalizētu informāciju par veicamo ceļa posmu līdz gala mērķim.

Jāpiebilst, ka šāda veida automašīnas pašlaik ir izstrādātas tikai testa režīmam, tādēļ pie stūres noteikti jābūt kādam cilvēkam, kas var kontrolēt situāciju, ja kaut kas “noiet greizi”.

No vienas puses skatoties, varbūt ar šādu automašīnu palīdzību vairāk ievērosim ceļa satiksmes noteikumus un atļauto braukšanas ātrumu, jo, kā izteicās automašīnas izgudrotāji, kad tā tiks pilnīgi izstrādāta un izlaista pārdošanā, tad cilvēka roka neko nevarēs tur ietekmēt. Vadīšana notiks ar datora palīdzību.

Aktuālais sižets no 17:21