Sākta dienesta pārbaude, lai noskaidrotu iemeslus Zemessardzes (ZS) Kiberaizsardzības vienības komandiera majora Gata Graudiņa nonākšanai slimnīcā ar alkohola intoksikāciju, aģentūrai BNS sacīja Aizsardzības ministrijas (AM) Militāri publisko attiecību departamenta direktors Kaspars Galkins.

Šobrīd AM plašāk nekomentē notikušā apstākļus. Galkins norādīja, ka sākta dienesta pārbaude, lai noskaidrotu notikušā apstākļus un par pieņemamajiem mēriem tiks lemts pēc pilnas informācijas saņemšanas, tostarp no Valsts policijas.

Savukārt policijas pārstāvis Toms Sadovskis aģentūrai BNS pastāstīja, ka likumsargi 1.februāra vakarā saņēma izsaukumu uz Višķu ielu Rīgā, jo iedzīvotāji ziņoja par kādu vīrieti, kas guļ uz ielas. Notikuma vietā policisti atrada vīrieti, kas nebija pie pilnas samaņas. Vīrietis tika nogādāts medicīnas iestādē, kur viņam tika konstatēta alkohola intoksikācija.

Zemessardzes Kiberaizsardzības vienība izveidota 2013.gadā. Vienība veidota saskaņā ar Zemessardzes likumu, apvienojot privātajā sektorā nodarbinātos un brīvprātīgi iesaistīties gribošus ekspertus, kuri brīvajā laikā ir ieinteresēti veidot regulāru sadarbību IT drošības jautājumos, pilnveidot ekspertīzi un zināšanas nacionālā un starptautiskā līmenī, piedalīties un organizēt kiberuzbrukumu novēršanas mācības, kā arī, nepieciešamības gadījumā, sniegt atbalstu valsts un privātajām struktūrām.

Vienības galvenais mērķis ir attīstīt spējas, lai sniegtu atbalstu krīzes vai apdraudējuma situācijā IT drošības incidentu novēršanā un radušos seku pārvarēšanā kibertelpā, ja "Cert.lv" rīcībā esošie resursi būtu nepietiekami, ja vienības piesaiste paātrinātu neatliekamo pasākumu īstenošanu, vai ja tās rīcībā būtu speciāli resursi šo darbību veikšanai.

Šādas spējas veidotas, apzinot un organizējot ekspertu regulāru sadarbību un informācijas apmaiņu Latvijas, reģionālā un starptautiskā līmenī, piedaloties nacionālās un starptautiskās mācībās un plānojot spēju testēšanas vingrinājumus.